Wandeling

De winter-stads-landschap-wandeling van 2 januari gaat door. Kenners van de stadsnatuur hebben de medewerking toegezegd, ook de stadsarcheoloog gaat mee. We doen mee onder de vlaggen van ‘hart voor natuur’ en ‘project Buiten’ van de gemeente Eindhoven.

Vlaggen 
Met sponsors die per wandelaar een donatie doen voor www.seriousrequest.3fm.nl winterse stad landschap wandeling voor jong en ouder

Park Van werk is het vandaag verder niet gekomen. Behalve de stoep sneeuw vrij maken. We gaan kerst vieren. Het bloggen zit er op. Geniet van de witte rust en het gemeenschappelijk ongemak, over een maandje al trekt t leven naar de knoppen. Twijgen en knoppen gaan zwellen en kleuren en weer later barsten die open en wordt het schijnbaar eindeloos groen en bont.

Posted by Eindhovens Dagblad on december 24, 2010 at 03:48 nm | Permalink | Reacties (0)

Kerstbomen. Daar zou het over gaan

Kerstboom Als ik nu door de stad rij, passeer ik adressen waar ik, bij het naar binnen kijken, één van onze bomen verlicht zie staan. Knus en warm. Als die bomen konden praten, wat zouden wij wat gaan beleven op de kwekerij. 8 januari rijd ik mijn route door de stad om bomen op te halen.

Ergens in februari, wat zal het zijn, dan planten we de bomen in de kwekerij.  De poreuze beregeningsslang leggen we onder de boomkronen door, zodat er toch maar vooral water komt bij de wortelpruik. Mulchlaag aanbrengen, onkruid bijhouden, hier en daar snoei. Hopen dat het goed komt en ergens in de zomer, dan spoelen we de potten schoon en zetten ze droog weg. Een prettige routine.

De ene boom loopt veel later uit met jonge scheuten dan de andere.

De bomen reageren verschillend op hun winterse logeerpartij. De Servische spar (Picea omorika) reageert heel direct op de warmte van de huiskamer. Wanneer de boom het in huis lekker vochtig heeft gehad, heeft die in feite al een voorjaar beleefd en heeft de bloei al kegeltjes opgeleverd, voor 8 januari!

 

Posted by Eindhovens Dagblad on december 24, 2010 at 10:58 vm | Permalink | Reacties (0)

Groei tussen de oren

Boomwaardebepaling. Het bepalen van de geldwaarde van een boom. Geld omdat dat het gesprek tussen verschillende partijen gemakkelijker maakt. De taal van geld zouden we allemaal spreken. De taal van belevingswaarde wordt niet door iedereen verstaan.

Een boom kan in de weg staan bij het realiseren van een nieuw gebouw. De aanvraag voor een kapvergunning gaat vergezeld van een taxatierapport. Op gesteld door een boomtaxateur. Bij eventuele kap van de boom moet elders in de nabijheid van het project nieuw groen geïnvesteerd worden ter waarde van……  zo gaat het.
 
Boomwaardebepaling Tennisbaan Genneperparken. (foto) Drie bomen (kruisjes) moeten verdwijnen voor de nieuwbouw: stippellijn. De achterste boom blijft staan en zou lustig willen doorgroeien
De rekenmethode van de Nederlandse Bond van Boomtaxateurs is zonder meer een hulp. Zeer bepalend voor de uitkomst is de verwachte levensduur van de boom, in geval van niet kappen dus.

Wat de taxateur stelt als de uiteindelijke levensduur van de boom, doet mee in de berekening.
Hoogst discutabel is die verwachte eindleeftijd. Het kan best zijn dat er nog voldoende leven in de boom zit, maar dat de boom allang niet meer mooi is, terwijl die wel als sierboom is aangeplant. Het kan ook zijn dat de boom al tegen de gevel opgroeit en eigenlijk geen ruimte meer heeft voor groei. Zo kan ik in het geval van vandaag redeneren dat twee van de drie bomen al zijn afgeschreven.
Ik zie dat ik uiteindelijk van dit drietal 1 boom zo lang mogelijk zou willen laten groeien. In dit geval de berkenboom. Leeftijd van die boom nu is 30 jaar. Ik stel zijn verwachte levensduur op 60 jaar. Dus in dit geval zou ik de methode van berekening enkel toepassen op de berkenboom en daarmee de waardebepaling voor het drietal gedaan hebben.

De kapaanvraag kan de deur uit compleet met taxatierapport. Het lijkt alsof de bouwer goed te werk gaat.
In dit geval blijft er ook een boom staan. De nieuwbouw is gepland op ‘ruime afstand’ van deze boom. Zo’n 9 meter vanaf de stamvoet. Deze boom is nu een dertig jaar oud. Voor een boom nog jong. De kroondiameter is 16 meter. Volgens het aardige schetsje van de nieuwbouw heeft de boom nog een krappe meter de ruimte voor verdere groei.

Over een jaar of drie, vier wordt de boom te groot voor de nieuwe situatie. Voor hoeveel jaar wordt het gebouw gezet? 30 – 40 jaar? Architecten en opdrachtgevers krijg toch eens de groei tussen de oren! Zullen we eens een leerzame excursie doen voor alle bouwkundigen van Eindhoven, talloze voorbeelden in de stad bekijken waar enkel de boomstam of de huidige kroonprojectie van de boom is meegenomen als gegeven in het ontwerp van de bouw. Waar nu bomen staan te creperen. Of bewoners depressief zijn van het donkere takkenwerk tegen de gevel. Niet wordt er geanticipeerd op de groei van de boom.

Waardevolle bomen worden gespaard, maar ze worden geen ruimte voor verdere groei gegund. Zodra er een boom in de buurt staat van een bouwproject zou een bouwer er een bomoloog bij moeten halen. Even een blik laten werpen op het schetsje.

Posted by Eindhovens Dagblad on december 23, 2010 at 08:21 nm | Permalink | Reacties (0)

Typisch Eindhovense: ‘graffiti tree’

Gistermiddag de stadswandeling voorbereid.

Stadsarcheoloog en enkele Eindhovense stadsnatuur deskundigen gevraagd mee te doen. Kan gezellig worden. Na afloop choco en borrel in Berlage.

Boom Door besneeuwd Eindhoven naar Woensel gewandeld. Onderweg een bijzondere boom gespot. Een echte ‘graffiti tree’.

Als gevolg van een dineravond met regionale uitvaartondernemers, pas laat uit bed. Als eerste klus vanochtend in de kou een diepvries kerstboom geleverd bij de Tongelreep en aansluitend enkele bomen bij tennispark Genneperparken geschouwd voor een boomwaarde taxatie. Bij dit weer kun je beter zagen dan stil staan en kijken naar bomen.

Nu tijd voor een pot tennis om me op te warmen. Straks de boomwaardebepaling doen in een warm kantoor. Een stukje over boomwaardebepaling zal volgen. ‘Groei tussen de oren’.

Posted by Eindhovens Dagblad on december 23, 2010 at 12:41 nm | Permalink | Reacties (0)

Beheer van het groen kapitaal

Zagers Natuurlijk en helaas gaat er ook veel fout bij het beheer van het groene kapitaal. Politiek en ondernemers en bewoners van de stad mogen dat veel serieuzer nemen. Ieder heeft baat bij een gezonde, vitale groene stad.
Na de oorlog is er enorm geïnvesteerd in het groen van Eindhoven. Nu zijn veel boomstructuren de jeugdfase goed voorbij en wordt veel meer kundigheid in het beheer gevraagd. Juist nu zijn er minder mensen betrokken bij en middelen beschikbaar voor het beheer, als destijds bij de aanleg. Dat moet anders als we het groene kapitaal willen behouden.
Tip: geef elkaar het boekje Licht op Groen van Gerrie Andela cadeau met de kerst (slechts 2 euro bij de Slegte, rechts achter de kassa…). Dit boek vertelt de geschiedenis van Eindhovens Groene kapitaal, zeer de moeite waard. Dan weten we waar we het over hebben.

Ook de bedrijven die werken in het groen van Eindhoven, ze komen van heinde en ver, zij mogen het beheer van het groen, van de bomen ook serieuzer nemen.
Het wordt tijd dat we een bijeenkomst houden in Eindhoven voor geïnteresseerde bewoners en groene vakmannen die met hun vingers aan Eindhovens openbare ruimte zitten,waarin de vakmensen aan elkaar en het publiek kunnen uitleggen waarom ze het vak gekozen hebben en waarom ze bijvoorbeeld snoeien zoals ze snoeien.

Eindhoven is gedurende de laatste 10 jaren een aantal  boomverzorgers van eigen gelederen rijker geworden. Jonge mensen die ervoor geleerd hebben. Ik vind dat het hoog tijd is dat we elkaar in een vrije ruimte kunnen aanspreken op het werk dat we leveren. Daarom ben ik bezig deze bijeenkomst voor te bereiden.
Allerlei zaken afhandelen deze week en een aantal wilde zaken voorbereiden voor de komende maand. Zojuist gezien dat de aanstaande winterlandschapwandeling op 2 januari in Eindhoven mooi kan onder de vlag van de actie die geïnitieerd is door de directeur van Natuurmonumenten: Hart voor Natuur.

Twintig natuur- en milieuorganisaties, waaronder IVN, slaan de handen ineen voor de natuur en het landschap in Nederland. Onder de noemer 'Hart voor Natuur' vragen ze aandacht voor de consequenties van de buitenproportionele bezuinigingen van het kabinet op natuur en landschap. De kabinetsplannen zijn zo ingrijpend, dat de natuur en het landschap dat de Nederlanders zo koesteren nooit meer hetzelfde zullen zijn. Hart voor Natuur nodigt iedereen uit om op zondag 2 januari 2011 te genieten van de natuur. In ruim honderd gebieden verspreid over heel Nederland wensen boswachters, natuurgidsen en vrijwilligers de bezoekers een gelukkig Nieuwjaar. Met deze publieksactie vragen de organisatoren aandacht voor de toekomst van de natuur en het landschap


Onderwijl gaan de zagers van Weijtmans door in de kou (foto). Terwijl normaliter een boomwerker hoog in de boom veel bekijks krijgt van het publiek hangt nu zager zonder bekijks in de ijzige kou hoog in de bomen. Gestaag gaat het werk door in het Henri Dunant park.

Posted by Eindhovens Dagblad on december 22, 2010 at 10:25 vm | Permalink | Reacties (0)

Een witte stad

Karpendonk En wit dek over de hele stad. Toegedekt ligt het groene kapitaal van Eindhoven. Daar ligt mijn passie deze jaren.  Ik heb mogen ontdekken wat een knappe groene stad wij hebben. Met mooie structuren, met hele mooie natuurplekken, bijzondere bomen en mooie mensen die het welzijn van het groen aan het hart gaat.

Gisteren (dinsdag)  enkele plekjes bezocht. Plekjes die deel uit maken van de wijze boomstructuur van Eindhoven. Wijs, omdat daar bomen staan die al ouder zijn en wel eeuwen oud kunnen worden. Bomen met veel ervaring.
De laatste jaren worden er behoorlijke dunningen uitgevoerd in de grotere groengebieden van Eindhoven. Telkens is de reden ruimte scheppen voor bomen waar we nog veel langer mee door willen gaan. Gebieden als de bossen van de Roosten, het Henri Dunant Park, het Philips de Jongh wandelpark, het gebied rondom de Karpendonkse plas (foto); daar worden keuzes gemaakt om bomen lang mee te laten doen of juist nu weg te nemen. Het komt zeker voor dat er ook hele mooie bomen worden weggenomen. Om ruimte te maken voor een andere mooie boom.

Demer Mooi onderdeel van het werk zijn de wandelingen met bewoners. Om hen kennis te laten maken met de plannen, mee te laten delen in het keuze maken en voor mij om respons te krijgen van de bewoners en hun ideeën en suggesties mee te nemen. Bij de buurtwandeling kon een bewoner vertellen dat de Rhodoheuvel gebouwd is op de oude Demer. De puinresten van het bombardement van de oude Demer zouden hier gestort zijn. Nu heb je een prachtig uitzicht vanaf de oude Demer over de vijver (foto). In januari zal met de inzet van een kraan ook op deze heuvel gedund worden. Om ruimte te geven aan de solitaire bomen.

Posted by Eindhovens Dagblad on december 22, 2010 at 10:16 vm | Permalink | Reacties (0)

Wel een gedoe

‘Huur van de natuur’ betekent leven in huis.

Je haalt niet een boom-lijk in huis dat staat uit te drogen en  iedere dag meer naalden verliest. Maar het is een gedoe. De kerstboom zelf planten ergens in de natuur kan natuurlijk ook.

Keek op de week Dat doen er meer. Ken je dat nog van Koot en de Bie?  http://www.youtube.com/watch?v=sN4khjEPOx4    Wat je al niet kunt doen voor een gezellige kerst.

Met actieve Anita Liebregts en Stadsecoloog Karel Beljaars bereid ik een winterse stad landschap wandeling voor. Wandelen met publiek door een winterse stad en kijken met ogen alsof het landschap is.

Door de verstening heen kijken en oog hebben voor het leven. De wandeling geven we een mooie link naar Serious Request natuurlijk. Dat nu zindert door onze stad.

Wie weet zijn er nog wel andere kundige mensen die de wandeling mee gaan organiseren. Al het werk aan de groene ruimte van Eindhoven draait om bewustzijn van het groen en lol in de stad als fijne Biotoop.

Voor een zomerse kijk op Eindhovens natuur kijk naar: http://natuurindestad.ncrv.nl/ncrvgemist/ncrv-natuurlijk-natuur-in-stad-eindhoven

 

Posted by Eindhovens Dagblad on december 21, 2010 at 12:00 nm | Permalink | Reacties (0)

Dunning van het Henri Dunant park

Maandagochtend, terwijl  alle verkeersaders van Eindhoven noord volgepakt stonden met schuifelend verkeer, eerst een potje tennis gespeeld om mijn spierpijntjes, opgelopen met het sjouwen met de zware kerstboom potten los te maken.

Na de tennis naar het eerste werk van de week: de dunning in het Henri Dunant park. Een zorgvuldig uitgezette dunning die uitgevoerd wordt met de inzet van een grote mobiele kraan. Complete bomen worden met precisie uit het bos getild en daar waar de ruimte is neergelegd en in delen gezaagd. Begonnen is met het zaagwerk in de noordwest hoek van het park.

Blog_dunning 
De eerste boom wordt uit het park getild

Blog_kerstbomen in dunantpark 
Echte kerstbomen in Henri Dunantpark.

Blog_wandelaars in dunantpark 
Het stille witte parklandschap trekt bewoners van de aanliggende woonwijken.

 

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on december 20, 2010 at 03:20 nm | Permalink | Reacties (0)

Kerstbomen zijn net mensen

Kerstbomen zijn net mensen. Er zijn er razend mooie bij. Anderen hebben ergens wat of missen juist iets. Dan weer van onderen te veel en van boven te weinig. Toch worden ze bijna allemaal uitverkoren. Op de Genneperhoeve staat nog één boompje.

Ieder doet zo zijn ding. En van het een komt het ander, zodoende.

Ik verkoop kerstbomen als een soort groene logé. De bomen komen na Driekoningen, 6 januari weer terug. Zodra de bodem toegankelijk is, de vorst eruit is, planten we de bomen weer terug. Alles onder de slogan 'Huur van de Natuur'.
Zo kwam het dat mij gevraagd werd te ‘gastbloggen’. Het klinkt onsmakelijk, maar is misschien wel aardig om te doen. De ED-redactie dacht, die heeft nog heel drukke dagen met verkoop en bezorgen van kerstbomen. Dan lezen we graag over zijn gesjouw.

Gastblogkerstbomen Dit jaar hadden we gelukkig de bomen bijtijds in kuipen gezet! Voordat de vorst de aarde compleet dicht hield. Om terug te kunnen planten en kans van slagen te hebben, moeten we bomen uitgraven met een ruim wortelgestel. De bomen gaan in een navenant grote kuip. Onze bomen hebben geen kruis aan de voet, maar de zware pot kan als kruis gedragen worden. Of op de fiets.


De vaste klanten hebben we gemaild zodra de bomen op de Hoeve stonden. Zodat ze snel konden komen om een boom te kiezen. We vreesden wel dat we niet meer aan het einde van de verkoopperiode  nog extra bomen konden rooien vanwege de vorst.

Gastblogkerstboom Vaste en nieuwe klanten zijn gekomen. Mooi om de bekende gezichten weer te zien. Weer een jaar verder. Kinderen worden groter en de groten worden grijzer. Ieder keek of er een boom bij stond die deze kerst de groene gast mag zijn. Ook wel eens wordt gezocht naar de boom van vorig jaar.

Thuis is er voor velen de gezonde spanning. Houd ik de boom goed in leven? Niet naast de radiator plaatsen. Genoeg en niet te veel water geven. Ieder jaar bij het terugbrengen van de boom klinkt het wel: “hij ziet er goed uit hè….!?” 

De bomen zwermden over het landschap van de Genneperparken, op een fiets, bolderkar, kruiwagen of achter in de auto.

Ook al  hebben we geen bomen meer te verkopen deze dagen. Er valt over bomen nog van alles te bloggen dat de Eindhovenaren aangaat. Beetje bij beetje zal ik het intikken.


Van het weekend de laatste bomen verkocht en de laatste bezorging gedaan. Toerend door wit Eindhoven met een wagen met bomen.

 Kerstbollenkopie

 

 

 

 

Kerstbollen

 

Posted by Eindhovens Dagblad on december 20, 2010 at 01:11 nm | Permalink | Reacties (0)