ED gastblog over Citotoets: En verder…

Citoblog Gisteren na de vergadering, die eindigde om 17.30 uur, ben ik snel langs het postkantoor gefietst om de grote envelop met de antwoordbladen van de kinderen te posten. De envelop moet vandaag in Arnhem aankomen bij het kantoor van CITO zodat ze de bladen na kunnen kijken. De uitslag van de toets volgt over een week of drie. Ergens in de week van 28 februari krijg ik met de post de uitslag binnen. Dat kan op maandag zijn, maar ook op woensdag.

Het blijft dus nog even spannend. Van te voren hebben de kinderen al het advies van de school gekregen. In de week van 15 maart kunnen ze dan naar de school van hun keuze gaan om zich in te schrijven voor volgend jaar.

Intussen zijn we begonnen met het kiezen van een musical; ik heb er 5 geselecteerd waar ze iets over kunnen opzoeken op internet. In de klas gaan we van deze musicals een paar stukjes spelen, zodat ze er een beter beeld van krijgen. Volgende week gaan we kiezen en na goed oefenen zullen we dan in de laatste schoolweek ons stuk laten zien in het parktheater aan ouders, oma’s, opa’s enz.

Maar omdat we met alleen de musical ons maar zouden vervelen, gaan we de komende weken nog gewoon door met ons programma. Ook al is de CITO gemaakt, leren blijft belangrijk.
O ja, we gaan ook nog op kamp. Ik zal dat draaiboek ook maar eens voor de dag gaan halen.

Rest mij nog een eindgroet te geven en de volgende gastblogger succes te wensen.
Toine Veneman

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 4, 2011 at 03:23 nm | Permalink | Reacties (0)

We zijn klaar

Citoblog1 Het zit erop: de citotoets van 2011. Althans voor 27 van de 28 kinderen dan. Gisteren werd een van de kinderen ziek en heeft dus 2 dagen niet meegedaan. Zij haalt de toets op een ander moment nog in waarna de toets handmatig wordt nagekeken. De uitslag krijgt ze dan in dezelfde week als alle andere kinderen. Lastig voor haar, maar niets aan te doen.

Nog 2 keer taal met opdrachten die lijken op; wat is afdwingen?, wat is een soortgenoot?, wat doet een etaleur? 1 Keer rekenen; hoeveel cm is 3 meter – 5 dm ? En ze moesten ook nog geschiedenis  doorwerken.

Over het algemeen vonden de leerlingen de toets wel goed te maken. Sommigen vonden rekenen van woensdag lastig omdat alles uit het hoofd moest, andere juist de taalopdrachten van vandaag.
Ik kan me dat wel voorstellen. Ik vond dat een aantal hoofdrekenopdrachten voor de minder goede rekenaars best een hele puzzel.

Het taalonderdeel begrijpend lezen behoort tot de minst leuke onderdelen. Grote stukken tekst die ze moeten doorlezen en als je dan een opdracht moet maken staat er bijvoorbeeld ook nog; Lees: Op .... blijven. (r. 20 t/m25). Moet je alles nog een keer lezen!

Citoblog2 Vanmiddag gaan we bioscoopje spelen. De ene neemt cola mee, weer een ander een zak chips. Verder zijn er chocolaatjes, koekjes en snoepjes. We kiezen een leuke film om af te spelen op ons mooie grote digibord en zo gaan we een ontspannen middag tegemoet.
Heerlijk even geen rekenen, taal of geschiedenis.
Gewoon even niets!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 3, 2011 at 03:07 nm | Permalink | Reacties (1)

Over de helft

Leerlingen Na vandaag zijn we over de helft van de toets. Vandaag staat  in het teken van studievaardigheden en hoofdrekenen.

Bij studievaardigheden willen ze weten of je kunt werken met het alfabet? Kun je teksten in tabellen omzetten en bij de verschillende stukjes ook een goede titel verzinnen? En hoe goed kun je verschillende kaarten van Kazachstan combineren om tot de goede antwoorden te komen?
Pittig dus.

Zeker ook bij het rekenen. Er zijn nogal wat opdrachten waarbij ze ‘ongeveer rekenen’ moeten toepassen. Schatten dus, waar ze in de les nooit zoveel zin in hebben. Toch houd ik ze altijd voor ogen dat het best handig is om te kunnen gebruiken en dan ook gewoon geoefend moet worden.
Op de vraag wanneer we dat schatten nou eigenlijk toch gebruiken is het antwoord; vandaag ( en als je wilt shoppen en je weet niet of je genoeg geld bij je hebt!)

Leerlingen2 Zijn ze klaar met een onderdeel dan mogen ze wat lezen of tekenen en rustig naar liedjes luisteren op een mp3 / mp4 / en al die andere apparaten waar ze muziek op kunnen zetten.
Tussen de onderdelen door hebben we 5 minuten pauze die ze al kletsend invullen. Ze mogen een paar snoepjes meenemen om even te ontspannen, flesje water, sap of ranja en voor in het speelkwartier een schoolkoek of wat fruit en even luchten op het plein.

Morgen de laatste dag. Nog één ochtend kiezen op elkaar.
 

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 2, 2011 at 11:20 vm | Permalink | Reacties (8)

Het begin is gemaakt

Juliette Dag 1 zit er op. Vandaag hebben de kinderen gewerkt aan taal, rekenen en biologie.
Ze kregen per taaltaak 40 minuten de tijd, voor de rekentaak 35 minuten en voor de afsluitende biologietaak nog eens 40 minuten. Vandaag hadden ze twee taaltaken.

Voor de dyslectische kinderen was het meteen even een moeilijke taak. Haal uit vier woorden een fout woord! Dat is best lastig als je woordbeeld niet meewerkt en je het dus alleen van de spellingregels moet hebben.

Er zijn drie kinderen (foto: Juliette Hernandez) met dyslexie in de klas die gelukkig wel een ondersteuning krijgen. Ze maken de gesproken versie. Dat wil zeggen dat ze achter een computer met koptelefoon zitten en in het programma mediaplayer een cd hebben zitten waarop een aardige dame alles voorleest. Zowel de tekst als de antwoorden worden dan op een rustige manier uitgesproken zodat ze niet al hun tijd kwijt zijn aan alleen maar het lezen van de teksten. Het zijn soms best grote stukken tekst die ze door moeten worstelen.

Voor ieder onderdeel staat er een bepaalde tijd. Ben je dyslectisch dan mag je er net zo lang over doen als je nodig hebt. Dat geeft wat meer rust. Deze hulplijn hebben de kinderen in mijn klas echter niet nodig. Ze zijn mooi binnen de tijd klaar zodat ze niet apart hoeven te werken maar gewoon bij de klas kunnen zitten en net als alle anderen hun pauze kunnen nemen als de tijd om is. 

Gelukkig maken wij hier de papieren versie en niet digitale. We hadden dus geen last van de landelijke storing bij het inloggen.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 1, 2011 at 12:04 nm | Permalink | Reacties (3)

We zijn er klaar voor!

Citotoets We, de kinderen van groep 8 van de Hasselbraam, zijn klaar voor de Cito-toets. Ieder jaar staat hij begin februari op het programma van groep 8. Drie ochtenden heel geconcentreerd werken aan 100 taalopdrachten, 60 rekenopdrachten, 40 studievaardigheidopdrachten en 90 wereldoriëntatieopdrachten. Een hele kluif, die bij een aantal kinderen veel spanning oproept. De meesten maken de toets gewoon zonder al te veel zenuwen.

De afgelopen tijd hebben we veel geoefend met huiswerk en in de klas.
Hoe lees je nou een Cito-toets, wat zijn de verschillende soorten opdrachten. De ene  keer kies je uit vier woorden het fout geschreven woord, de andere keer juist het goed geschreven woord.
Ze moeten dus leren om de instructie goed in zich op te nemen zodat ze niet in verwarring raken.

Wat ook fijn is om te ervaren; het zitten in rijen, tafels los van elkaar, de toetsopstelling dus, en ben je klaar met de opdracht en de tijd is nog niet om dan moet je stil zijn!

Ik kwam er al gauw achter dat ons eigen lokaal voor een geschiedenistoets prima voldeed, maar voor de eindtoets toch wat aan de krappe kant was. Daarom zijn we vandaag verhuisd naar de zolder van onze school. In het computerlokaal hebben we genoeg ruimte om de toets te maken.
Vandaag dus op tijd naar bed en morgen goed uitgerust aan de slag.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 31, 2011 at 11:46 vm | Permalink | Reacties (2)