Tegen de stroom in

Dit gastblog is geschreven door Piet Hein Eek.

1m8y_paradevdidee001 Landen gaan bankroet, de wereld staat in de fik letterlijk en figuurlijk, van gekkigheid weten de mensen die het zouden moeten weten niet meer wat te doen, maar het reizende culturele circus “De Parade van de Idee” gaat gewoon door. De tenten staan, de langste tafel ter wereld staat, er liggen dikke stroomsnoeren voor licht, geluid en andere techniek. De wereld gaat sowieso door want het is hartstikke druk. Naast de Parade van de Idee die voor het eerst haar tenten bij ons opslaat op Strijp R, hebben we met het bouwen van een enorme blokkendoostoren in de toren van het Van Abbemuseum het hoogste punt ooit bereikt en heb ik vandaag 150 afstudeerprojecten voor de Design Academie doorgenomen om de plannen voor de presentatie tijdens de Dutch Design Week te maken. Ondertussen maken we in de showroom, waar het hartstikke druk is, grappen over hoe mensen thuis hun vakantie plannen maken: zullen we vandaag een dagje Efteling doen of toch maar naar Eek? We kochten ons pand toen wereldwijd de beurzen net volledig in elkaar stortten, we komen met cultuur nu deze net in het kader van de bezuinigen de nek omgedraaid wordt (eigenlijk moet je bezuinigen als het kan en niet als het moet maar dat terzijde) en in het begin maakte ik een sloophouten kast toen vermeende perfectie de norm was. Kortom we doen lekker alles precies niet zoals de rest.

Maar wel met de handen in het haar. Als het gaat regenen is het toch minder aantrekkelijk, ook al gebeurt alles overdekt of binnen. En willen mensen in deze helse tijden zoveel vertier? Je zou je bijna schuldig voelen. Maar voor diegene die zich toch niet geheel afzijdig wil houden van de wereldse problematiek hebben we naast de prachtige voorstellingen, de acts, het dansen en eten een enorme ketel omgebouwd, daar kan er naar hartenlust fikkie gestookt worden.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 11, 2011 at 09:26 vm | Permalink | Reacties (0)

Keihard werken

Piet_Hein_Eek_1703892a Piet Hein Eek. Foto Jurriaan Balke

De eerste tenten staan al bij op Strijp R, het terrein van Piet Hein Eek. In het Stroomhuis wordt er keihard gewerkt aan kostuums en vlaggen voor de Wilde Parade die dwars door Eindhoven gaat met als eindpunt de Parade van de Idee.

Vandaag wordt de 120 meter lange Tafel van de Idee opgebouwd door de bouwers en de weersvoorspelling wordt nauwlettend in de gaten gehouden!

Wat is het in godsnaam, de Parade van de Idee? Het is niet uit te leggen, maar ik hou er van! We zijn met z’n allen keihard aan het werk en als het goed is, valt straks alles als een puzzel in elkaar. 

Op de Parade in Amsterdam speelt Freek de Jonge oefenvoorstellingen met als titel ‘Lone Woolf’, Andre Amaro kookt er in zijn kerk Katrina, de Stuntmannen komen er aan, Jeroen en Leonard gaan met hun graafmachine te keer in het buitentheater.

In Eindhoven roept Nop Ruijgrok dat het goed is dat we grote pennen in de grond slaan tussen de gebouwen op Strijp R en Piet Hein probeert uit te leggen dat de kassa gemaakt wordt van een oude afkoelingsketel van het machinegebouw.

We proberen het goede van de Parade te combineren met het beste en leukste van Eindhoven. Eindhoven investeert als een van de weinige steden in het culturele klimaat van de stad. Dus er valt wat te beleven. Vanaf donderdagavond 18.00 uur vier dagen lang. Met als decor een van de spannendste fabrieksterreinen van Nederland. Alles onder welke weersomstandigheid dan ook, want ook de Tafel is overdekt.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 10, 2011 at 12:54 nm | Permalink | Reacties (0)

Pretvormer doet mee!

Zoals vroeger het circus een intocht deed, trekken wij op de openingsavond van de Parade met een wilde stoet door de stad!

Met als verschil dat nu niet alleen de parade artiesten meelopen, maar dat heel Eindhoven in de optocht mee kan gaan.

283483_136626499752727_100002161347185_259715_3038963_n Vorige week woensdag zijn we hier aangekomen, om de stad te leren kennen en vooral met haar bewoners, jullie, een wilde straatparade op te zetten en hiermee een ode aan de gekste te brengen!

We hebben al veel leuke mensen leren kennen, Eindhoven heeft ons blij verrast! Verkleden zit in jullie bloed en ‘de gekste’ komt natuurlijk ook ergens vandaan..
“Waarom doen jullie dit?” Vragen ze… “omdat het leuk is en omdat het kan!” zeggen wij… “Nou dat is een hele goede reden! Ik doe mee!”

Zo hebben we bijvoorbeeld Geert Tiersma ontmoet, een lokale held die muziekinstrumenten maakt van afval en legendarische pizza avonden organiseert in zijn achtertuin met zelfgebouwde pizzaoven. Hij zal meelopen en onderweg instrumentjes maken voor deelnemers en toeschouwers.

Via Geert leerden we weer Cindy van Theetuin Tivoli kennen, die meteen haar hele netwerk mobiliseerde en een theetuinavondje organiseerde om mensen van onze parade op de hoogte te stellen. En zo stuitert het balletje verder...

Donderdag is het zover; dan verzamelen we ons om 17.15 bij het Stroomhuis en metamorfosen we tot een gekke wilde stoet en gaan we al hossend, dansend en zingend door de straten. Als slotstuk lopen we een ereronde over de 120 meter lange tafel van Piet Hein Eek die op het Parade terrein staat, om daar de boel nog even extra op stelten te zetten.

Er is niets leukers dan het veroorzaken van zo’n blije chaos! 

Meedoen? Trek je verkleedkist open en doe mee!

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 9, 2011 at 12:43 nm | Permalink | Reacties (0)

Ja … Parade komt naar Eindhoven!

Het reizende theaterfestival Parade speelt tijdens de zomer in de vier grootste steden van Nederland. De volgende stad kan dus alleen maar Eindhoven zijn. En dat klopt.

De makers van Nederland wonen en werken veelal in de grote steden en kennen elkaar. Al jaren lang werken kunstenaars uit Eindhoven ook op de Parade. Frank Lammers, Andre Amaro met wel 20 man, Piet Hein Eek en vele anderen. Het moest er vroeg of laat toch van komen, bij deze. Piet Hein Eek heeft ons uitgenodigd bij zijn fabriek op Strijp R.
 
Naamloos-1 We gaan klein beginnen met de Tafel van de Idee, drie theatertenten en een zestal voorstellingen. Freek de Jonge komt met een experiment ‘Greatest Hits’, Hendrik-Jan de Stuntman met de gratis voorstelling ‘GRATIS’ en in de voorstelling van het duo Jeroen en Leonard speelt de ‘Graafmachine’ de hoofdrol.

Stephanie Louwrier haalt het beest in jezelf naar boven in ‘Pauvre Lola’ en studenten van de Theaterschool Amsterdam hebben een doorlopende installatie gemaakt. ’s Middags spelen er kindervoorstellingen en iedere avond wordt afgesloten met de Silent Disco en een live band.

Het hart op Strijp R wordt gevormd door de Tafel van de Idee, een 120 meter lange tafel ontworpen door Piet Hein Eek, waaraan wordt gegeten. De tafel is tegelijkertijd een podium is voor dansers, snoepmeisjes, verhalenvertellers en theaterschoolstudenten.

Op de Parade kan je laten zien wie je bent en wat je kunt. Paraderen dus en elkaar inspireren. Dat doen Nina en Nena letterlijk door met vele Eindhovenaren ‘Wilde Parades’ door het centrum van Eindhoven te organiseren.

De Parade-artiesten komen naar Eindhoven om nader kennis te maken. We willen ieder jaar groter en uitgebreider terugkomen en of dat lukt hangt af van het feit of wij bij u in de smaak vallen. Zo simpel is dat en nu aan de slag want er moet gewerkt worden. Tot donderdag 11 augustus op de opening.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 8, 2011 at 12:12 nm | Permalink | Reacties (0)