5 augustus: van Erenhot naar Jining

Bever5 Bever3 Het zou een dag van wachten worden voordat we de kentekens zouden krijgen, het is werkelijk een soap geworden, zelfs de gids was ten einde raad. Het was de bedoeling dat we om 12.00 uur de auto’s mochten gaan halen maar er moest nog geld overgemaakt worden, echter de banken zijn dicht tussen 12.00 en 15.00 uur.

Nu kwam het: de douane geeft een rekeningnummer op en wel het verkeerde...... dus nogmaals geld overmaken en om 17.15 uur kregen we de auto mee, en we moesten blij zijn want ze werken maar tot 17.00 uur. Uiteindelijk zijn we vertrokken om 17.30 uur naar de volgende bestemming 350 kilometer verderop. Het is één grote bureaucratie en centenklopperij.

Bever2 Het weer is de hele dag bewolkt geweest met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Iedereen heeft een beetje uitgeslapen en we zaten met ons allen om 8.30 aan het ontbijt. Een aantal wilde wat internetverslagen bijwerken en Arie en Steven zijn met de gids Chloe de stad ingegaan om deze te gaan bezichtigen. We hebben eigenlijk niet veel aan de gids gehad want die was de hele tijd aan het bellen, misschien was dat wel een voorbode van de doaune-soap.

Arie en Steven hebben twee verschillende Chinese markten bezocht, de markten waren overdekt en het Beverwijk waren allemaal kleine winkels, de ene markt zag er eigenlijk meer uit als een winkelcentrum en de andere als de overdekte hallen van Beverwijk. Wij waren aan het rondkijken en maar wat het meeste opviel was dat wij de bezienswaardigheid  waren, hier komen maar weinig buitenlanders van ver.  Het “winkelcentrum” was qua sfeer een stuk vriendelijker dan de Beverwijk-markt.

Nadat we waren uitgekeken zijn we teruggegaan naar ons hotel, de gids moest nog wat bellen en Arie en Steven hebben in de omgeving koffie en thee gedronken in een Chinees eethuis. Toen we om 12.00 uur in het hotel terug waren moesten we ons weer melden om 14.00 uur. Daarop hebben Arie en Steven besloten om terug te keren naar het eethuis om iets te eten. Na wat handen- en voetenwerk  en een bezoek aan de keuken hebben we bami met stokjes gegeten wat erg lekker was.

Bever4 We hebben Mongolië nu definitief achter ons gelaten en de eerste kilometers van de weg naar Jining is er één van een vrijwel kaarsrechte weg in een vlak, zeer vlak wijds landschap. We zijn benieuwd hoe het hotel zal zijn, daar zullen wij u morgen over berichten. We verwachten tussen  22.00 en 23.00 uur aan te komen.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 5, 2011 at 03:50 nm | Permalink | Reacties (0)

3 augustus: van Saynshand naar Erenhot (grens met China)

00080 a klooster Piet en Steven hadden aan de andere groep de coördinaten via de sms gegeven echter de andere twee konden gister uiteindelijk het kamp niet vinden, zij hebben in een hotel geslapen. We zijn de volgende dag naar het klooster Hamarïn gegaan en daar zijn we weer bij elkaar gekomen. Daar bleek dat de Lada bijna geen brandstof meer had en hebben we een jerrycan benzine in de tank gedaan. Om zeker te zijn van een brandstofpomp zijn we teruggereden naar Saynshand, een kleine 30 kilometer terug. Het was maar goed ook, we hebben geen tankstation meer gezien tot we aan de grens waren.

Tot op heden is de communicatie via de 27-MC bakjes niet altijd even soepel verlopen. De ene hoorde de ander wel maar kon niet terugpraten en nog wat van dat soort storingen. Dit gebeurde weer bij het wegrijden bij het klooster. Piet raakt wat achterop en hebben gebrekkig contact, we zien elkaar niet en besluiten in Saynshand  bij de benzinepomp weer te groeperen, wat uiteindelijk gebeurde. Het vreemde is wel dat we in de woestijn maar een paar kilometer uit elkaar hebben gereden en elkaar niet zagen, geen stofwolk, niets, het blijft dus oppassen. We zijn de rest van de dag in elkaars zicht gebleven.

00080 d lekkeband Voor de Gobi woestijn waren we gewaarschuwd, de weg is slecht maar minder slecht dan in West Mongolië, het is meer zand en minder stenen, toch hebben we onze eerste lekke band (bij de Ford) in het team gehad. Dit is gebeurd nadat Arie een bodemplaat van de BMW had afgereden en de niveauregeling is inactief geworden (is offroad modus, maar staat gelukkig in hoogste stand). Als laatste moet ik melden dat de magnetische antenne van de BMW het helemaal heeft gehad met het hobbelen en was van het dak gevallen. Zo’n antenne is goed voor in Nederland maar werkt uiteindelijk in Mongolië wat minder.

Het landschap is erg saai maar wordt gecompenseerd door de aanleg van een nieuwe weg (hopelijk af in 2013 en we hebben, als het kon, stukken van gebruikt) en veel meer vrachtverkeer. Naast kleinere vrachtwagens zijn er nu ook grotere opleggers bij. De temperatuur in de woestijn was in de ochtend al 26 graden en opgelopen in de middag tot 32,5 graden, wederom bijna geen bewolking aan de hemel.

00080 e tafereel De aankomst in Erenhot was tegen 20.00 uur, we hebben dus wederom bijna het klokje rond gereden. We hebben vandaag bijna 350 kilometer gereden en het gemiddelde is dus heel laag. We zijn samen met een politieagent, welke wij om een hotel vroegen, een slaapplaats aan het zoeken gegaan en gevonden in twee eenvoudige hotels (alles zat bijna vol in deze grensplaats) en zullen morgen in de rij moeten staan om China binnen te gaan, we (met name Steven) zijn nieuwsgierig welke bureaucratische drempels ze hebben opgeworpen.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 3, 2011 at 04:12 nm | Permalink | Reacties (0)

1 augustus: stadsbezoek Ulaanbaatar

Gastblognaardestad Iedereen is wat later opgestaan, Arie en Steven om 7.45 uur en hebben rustig ontbeten voordat ze met de taxi naar het centrum van Ulaanbaatar zijn gegaan. We hebben Piet zijn Russiche vriendin Nathalia op sleeptouw genomen, want aan Piet zijn Ford moet gelast worden.
We hebben afgesproken om 13.00 uur terug te zijn zodat Piet in de middag met ons naar een lokale markt kan gaan om ook het Mongoolse leven in Ulaanbaatar op te snuiven.

Helaas kwam de lasser pas om 12.30 (even als wij) en daar bovenop had Nathalia de sleutels van de Ford bij zich en Piet had niets kunnen voorbereiden en zal in de middag niet meegaan. Aan de start van de dag was het 12,5 graden en om 13.00 uur was het 24 graden en gedurende de dag kwam daar wat bewolking bij.

Arie, Nathalia en Steven zijn met de taxi naar het centrum gegaan en de andere Patrick, Ilja, Erik en Gastblogparlementsgebouw Jaenette waren nog later opgestaan en zijn eveneens later die ochtend naar het centrum afgereisd. We hebben ons laten afzetten (zowel door taxichauffeur als letterlijk, want de terugreis was helft van de prijs van de heenreis) bij het Gandan Khiid (Boedistisch kloostercomplex) en hebben daarna een stadswandeling van ongeveer 3 kilometer gemaakt naar het Sükhbaatar plein bij het parlementsgebouw, onderweg hebben we het vrijheidsplein aangedaan.De Russische invloed in de stad is goed te zien aan de gebouwen en kunstwerken, het heeft een hoog communistische vormgeving.

Gastblogautoonderdelmarkt In de middag, na wat gegeten te hebben in ons gasthuis Gastblogondersteunenpiet Oasis zijn we zonder Piet nog naar een zogenaamde zwarte markt geweest (bus heen en taxi terug). dit was eigenlijk geen succes, de markt bestond hoofdzakelijk uit auto-onderdelen. Steven moest nog een magneetje met Mongolie erop voor iemand meenemen, maar dat heeft hij niet gevonden. Hierop hebben we besloten terug te keren naar het gasthuis en Piet te ondersteunen.

Vanavond gaan we eten in een echt Mongools restaurant (aanbevolen door eigenaar gasthuis). Hier is Piet wel mee naartoegegeaan, want zijn auto is klaar. Ik (Steven) heb het verslag geschreven voordat we naar het restaurant gingen, dus zal ik morgen daar uitsluitsel over geven.

Gastblogstadswandeling Arie en Steven hebben ondertussen meer dan 2300 foto’s genomen. Een digitale camera is buitengewoon handig, maar het is wel lastig om mooie foto’s uit te kiezen. Al met al eigenlijk een saaie dag, we hebben niet vastgezeten..... morgen zal er weer zand gehapt moeten worden (Gobi woestijn). We gaan op weg naar de Chineese grens en zullen daar twee dagen over doen. We hebben twee Dakargangers (race parcours gereden) bij ons en zij geven aan dat de wegen in Mongolie slechter zijn dan in Afrika.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 1, 2011 at 11:53 vm | Permalink | Reacties (0)

31 juli: van Harhorin naar Ulaanbaatar

Gasthuis Er is ons, volgens de kaart asfalt beloofd en dat hebben we ook gekregen! We zijn om 7.30 uur vertrokken zodat we vroeg in de middag in Ulaanbaatar zouden zijn. We zijn iets over 15.00 uur (lokale tijd) aangekomen in ons gasthuis Oase. We vertrokken met een vrijwel onbewokte lucht en 11,5 graden en het zou oplopen tot ongeveer 25 graden.

Truckstop Het is een verademing om op een geasfalteerde weg te rijden, want zonder asfalt sta je bijna stil. Er zitten her en der nog wel gaten in de weg maar deze mogen geen naam hebben. De betere infrastructuur veroorzaakt een stuk meer verkeer, zowel auto’s als vrachtwagens (nog minimaal) en meerdere pleisterplaatsen voor automobilisten en truckers. Naast een betere weg worden zowel de plaatsen als de touristische attracties en accomodaties beter en in het Engels aangegeven. Dit zou aan de westzijde van Mongolië ook wel handig zijn geweest.

Saai landschap Het landschap is nog vlakker geworden en is in vergelijking tot het westen saai. Ook zal het te maken hebben dat we met een behoorlijke gang (tussen de 80 en 100 per uur) door het landschap razen.

Industrieel Ulaanbaatar komt spontaan in beeld en het oogt industrieel en er hangt smog boven de stad. Wat wij hebben begrepen woont de helft van de bevolking in de hoofdstad (vertaling: rode held) en het verkeer is hier nog erger dan in Rusland. Het is hier gewoon een circus: niemand trekt zich van enige verkeersregel aan en ze gebruiken beide kanten op de hele rijbaan. Ze rijden dus zowel op de Engelse als Nederlandse manier door elkaar, erg leuk. We gaan dan ook morgen met de bus of taxi de stad in.

Bewaking Nadat we aankwamen zijn een aantal naar een zwarte markt gegaan. Anderen namen een douche en Arie en Steven (eigenlijk met verslag) zijn de auto op orde aan het brengen. Alles is door elkaar gehusseld en we gaan morgen Ulaambaatar bekijken. Het gasthuis Oase is aan de rand van de stad en heeft een afgesloten terrein. Dit schijnt nodig te zijn omdat niet iedereen weet van wie alle spullen zijn en deze dus gestolen/meengenomen kunnen worden (bewaakt terrein met uitkijkpost op 4 meter hoogte bij ingang). Vanavond eten we rijst met kip in wijnsaus.

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 31, 2011 at 11:58 vm | Permalink | Reacties (0)

30 juli: van Tariat naar Harhorin

Lokaal tafereel
Gisteren hadden we in een gertent willen slapen maar dat is helaas mislukt. Twee van de vier hebben wild gekampeerd aan het meer (Terhiyn Tsagaan nuur) en de ander twee (waaronder Arie en Steven) hebben een pension genomen. De kamers hadden alleen bedden en geen toilet, geen water en geen douche. Steven en Piet hebben uiteindelijk wel een douche gevonden bij een particulier waar tegen betaling de douche ter beschikking werd gesteld.

Bij het vertrek op 2.070 meter was het 11,5 graden en het zou de hele dag prachtig weer blijven waarbij er een maximale temperatuur van 26 graden werd bereikt. Wat ons opvalt aan de temperatuur is dat deze niet extreem hoog is, het is zelfs zo nu en dan fris. Het zal zeker met de hoge ligging van Mongolië te maken hebben.

Lokale infrastructuur Vandaag hebben we over hele stukken asfalt gereden. Ze zijn hier en daar druk bezig met het verbeteren van de infrastructuur. Als wethouder van verkeer (Steven) in Eersel heb ik met grote verwondering gekeken naar de wegomleggingen en hoe één en ander is aangegeven. De wegomleggingen mogen de automobilisten zelf uitzoeken. Door berm en weiland, maakt niet uit waar. En het aangeven is minimaal. De stukken waar niet gereden mag worden, zijn afgezet met hopen zand en stenen.

Landschap Uiteindelijk hebben we op een clandestien stuk weg gereden en kwamen Arie en Steven vast te zitten. Steven zette de BMW op het chassis op een hoop zand en Arie reed hem eraf en erover (helaas geen foto’s van). Met deze laaste actie hebben alle auto’s wat gehad. Het is dan ook niet aan te bevelen om helemaal alleen naar Beijing te rijden; je kunt elkaars hulp altijd wel gebruiken. Als we Totsterleg binnenrijden (toch een redelijke plaats) blijkt de lokale plaatselijke infrastructuur niet echt op orde. Het lijkt dat ze de inrichting van de wegen in het buitengebied binnen de bebouwde kom even iets slechter hebben geëvenaard. We wilden ook tanken in deze plaats, maar het blijkt dat ze al meer dan een dag geen stroom meer hadden. Daarop zijn we doorgereden en in de twee opeenvolgde plaatsen hadden hetzelfde probleem. De overheid heeft hier nog een aantal taken te realiseren.

Klooster Om 16.00 uur waren we in Harhorin (de vroegere hoofdstad van Mongolië) en hebben we meteen een gerkamp opgezocht. Hierna bezoeken we een boedistisch klooster uit ongeveer 1200. Toen gingen we weer richting onze gertent en vonden we een restaurant voor het avondeten.

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 30, 2011 at 03:44 nm | Permalink | Reacties (0)

Van Telmen nuur naar Tariat

We hebben op 1800 meter hoog bij een meer (Telmen nuur) geslapen, de hemel is hier zo helder dat je letterlijk de verste sterren kunt zien. Twee van de vier auto’s hebben aan het water de tent opgezet, Arie, Steven, Piet en zijn Russische vriendin zijn  500 meter van de waterkant afgebleven, het is hier behoorlijk koud in de nacht (tegen vorstgrens). Toen we om 7.15 uur wegreden was het 6,5 graden en de hemel was bijna blauw, het heeft gedurende de dag een heel klein beetje geregend en is maximaal 24 graden geweest.

Snelweg Gisteravond is besloten dat Ilja de route bepaald, dit werd ook een beetje ingegeven door het feit dat we, tot nu toe alleen maar hele slechte wegen hebben gereden. Er was een hele discussie over rode, gele, groene wegen, voorzien van wel of geen stippellijn en Piet heeft toen het stokje overgedragen aan Ilja. Nu de werkelijkheid: de weg werd niet beter maar slechter tot aan Ih-Uul, nu rijd Piet weer stilzwijgend voorop.

Na Ih-Uul is er voor het eerst zichtbaar een weg (foto rechts)aangelegd, echter de weg is aangelegd met gravel en voelt aan als een wasbord met heel veel diepe gaten, gelukkig zijn de oude zandpaden nog niet allemaal opgeruimd en als we de kans krijgen nemen we deze, rijd een stuk soepeler (snelheid maakt niet uit, deze blijft rond de 25 kilometer per uur hangen).  De enige conclusie die Steven en Piet trekken dat alle kaarten verschillende zijn, zelfs van dezelfde uitgever ( verschillende uitgaven), een goede kartograaf kan hier heel veel geld verdienen, tenminste als de toerist er voor gaat betalen.

Landschap Het landschap (foto rechts) is gedurende de dag veranderd, het is van hoogvlakte naar heuvelachtig gegaan, we hebben hoogteverschillen gehad van 1400 meter, tussen de 1100 naar 2500 meter, het blijft een adembenemend landschap.

Verhuizing Naar alle waarschijnlijkheid vinden de Mongolen dat ook, we hebben vandaag heel veel vrachtwagens gezien met de bekende Ger tenten erop, het lijkt wel een nationale sport verhuizen (foto links)  of zal het te maken hebben met de nationale feestdag van een aantal dagen geleden.

We zijn nu 9000 kilomter onderweg en we zitten op driekwart van het aantal kilometers, de sponsoren die nog niet betaald hebben kunnen hun geld overmaken, wij gaan het redden. Naast de lol en ervaring die wij opdoen hopen wij zowel een Mongools als Chinees weeshuis te helpen, het finale eindbedrag zal in Nederland bekend worden gemaakt, eveneens de verdeling over de goede doelen.

We zijn vanavond aangekomen in Tariat, hier hebben we wederom een Gerkamp gevonden. Na twee dagen wildkamperen zijn we met ons allen toe aan een douche. Het is wederom een lange dag geweest, weer bijna het klokje rond.

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 29, 2011 at 04:31 nm | Permalink | Reacties (0)

Van voor Tes naar Nömrög

00086 a tenten Gisteren hebben we een kleine 80 kilometer buiten Tes onze tenten opgezet, we waren redelijk spontaan gestopt en we stonden ergens op de hoogvlakte. We hebben vroeg de tent nat van de dauw opgebroken, deze keer hebben we een vroege start gemaakt, om 5.30 uur opgestaan en om 7.00 uur zijn we gaan rijden. Om 10.45 uur hadden we al 100 kilometer gereden, in vergelijking tot de eerdere dagen een zeer goed gemiddelde.

Hoe verder we Mongolie inrijden lijken de wegen beter te worden, volgens Arie is dat maar beperkt zo, volgens hem wennen we aan de slechte wegen en kunnen we er steeds beter mee overweg. Wel moet gezegd worden dat we minder keienpaden hebben en het zand nu meer overheerst. 

Toen we Tes binnenreden zijn we meteen op zoek gegaan naar een tankstation om zowel diesel als benzine te tanken. Dit bleek gelukkig geen probleem te zijn, beide soorten waren er maar wel duurden dan bij de eerste keer tanken, transport naar een afgelegen lokatie moet immers betaald worden. Alle auto’s zijn in dit landschap wat minder zuinig, onze BMW is van ruim 1 op 12 naar 1 op 9 gegaan.

00086 c buurtsuper Als we het volgende dorp Bayantes binnenrijden, rond 13.00 uur, gaan we eerst eten. Al gauw komen dorpsbewoners ons bezoeken en wij proberen contact te maken om te vragen of er een supermarkt is, echter het blijft lastig om elkaar iets duidelijk te maken, we spreken elkaars taal niet en niemand aan de Mongoolse zijde spreekt Engels. Na wat handen en voetentaal  lijken ze ons te begrijpen en ze brengen ons naar een ouderwetse buurtsupermarkt waar we onder andere brood hebben gekocht.

Het landschap is vrijwel de hele dag redelijk vlak, wel zijn we van ongeveer 1200 meter naar 1900 meter gestegen. Het landschap blijft wijds en we komen onderweg weer allerlei wild tegen (uiteraard naast het gebruikelijke vee).  We hebben uiteindelijk tot ongeveer 19.00 doorgereden en daarmee de klok rond. Wel zitten we weer aardig op ons reisschema, slechts enkele kilometrs af van de het coordinatiepunt wat er in Nederland was geprikt.

00086 d weg en vergezicht

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 28, 2011 at 03:56 nm | Permalink | Reacties (0)

Van Ölgiy offroad naar Ulaangom

00087 c ger We waren de enige gasten bij onze Gers, het slapen in een grote ronde tent (foto links) was een aparte ervaring. Het is weer koud geweest, echter hebben daar gelukkig niets van gemerkt.  We hebben op 1710 meter geslapen en bij het vertrek om iets over 8.00 uur was het 16,5 graden.


We zijn het dorp uitgereden en hebben vrijwel meteen een zandpad de bergen in genomen. Het zou een bijzondere offroad ervaring worden van maar liefst 13 uur.
Bij het uitrijden van het dorp is goed te zien dat er geen vuilophaaldienst is, er ligt her en der heel wat rommel en met name kapotgegooid glaswerk (flessen) is aanzienlijk.  Dat is dan ook het enige storende in het landschap. We hadden een lunchplek bij het Üüreg muur (meer) geprikt (N50:03:518, E90:59:005) en zijn daar met volle moed naar toe vertrokken. Al  vrij snel kwamen we er achter dat 150 kilometer offroad in 5 uur (lunch om 13.00 uur) een beetje te optimistisch zou zijn. Uiteindelijk hebben we wel gegeten bij een meer (Achit muur) maar die was maar 63 kilometer van ons startpunt verwijderd.


00087 b  landschap 2 Na de lunch zijn we vertrokken en naarmate we verder kwamen werd de weg steeds slechter en slechter, wat overigens volledig werd gecompenseerd door het mooie landschap (foto rechts). We hebben langs verschillende riviertjes gereden en deze zijn als een Oase in het landschap. Hier zijn bomen en struiken te vinden en er zijn hier volop wilde dieren, naast de vrij loslopende koeien, geiten, schapen, paarden en kamelen.


Naast de oases aan leven hebben de rotsformaties en heuvels allemaal verschillende kleuren en de hoogvlakten (tussen de 1500 en 2600 meter) zijn voorzien van gras en pollen (toendra).


Uiteindelijk hebben we 250 kilometer afgelegd, waarvan 215 kilometer offroad, hier hebben we een goede 12,5 uur over gedaan, we hebben slechts een half uurtje gegeten maar wel veelvuldig gestopt om foto’s te nemen, met ons allen meer dan 500 foto’s.


00087 a landschap Gedurende het offroad rijden ben je volledig van de buitenwereld afgesloten, gelukkig is er niets fout gegaan, we hebben niet vastgezeten en niets is er kapot gegaan. Na onze ervaring van vandaag hebben we wel besloten om de reguliere verbindingsroutes (eveneens offroad) te nemen, we hebben een kleine 1600 kilometer in 5 dagen af te leggen naar Ulaanbaatar.


Voor dat we gingen slapen hebben we  gelukkig diesel kunnen tanken. Het is gewoon verkrijgbaar maar is een stuk duurder dan benzine (25%).
 

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 26, 2011 at 08:03 nm | Permalink | Reacties (0)

Van Rusland naar Mongolie, onze eerste stop Ölgiy

00088 b uitzicht op ijs Steven Kraaijeveld en Arie Koolwijk zijn op 9 juli vanuit Nederland vertrokken naar Peking. Op 24 juli staan ze aan de grens van Rusland met Mongolie. Op 4 augustus staan ze aan de grens van Mongolie en China. Dit blog gaat over het reizen  door Mongolie.

De laaste dag in Rusland hebben Arie en Steven hun vuurdoop gehad; ze moesten op de vooravond hun tent opzetten en wel op 2 kilometer van de Russiche grenspost.  Het was een zeer koude nacht, het heeft zelfs gevroren.  We zijn om 6.40 uur opgestaan om zeker van te zijn dat we om 9.00 uur bij de opening van de grens aanwezig te kunnen zijn.Op weg naar de Mongoolse grens zijn we naar een hoogte van 2130 meter gereden, het is bijzonder om mee te maken dat er 5 controles nodig zijn om Rusland uit te mogen. Aan de Mongoolse grens doen ze niet voor minder en daar zijn ook 5 controles, in alle gevallen willen ze onze paspoorten en kentekenbewijzen zien. De bagage is bijna niet gecontroleerd en aan beide zijden waren ze meer geintresseerd in onze route en bestemming dan wat we bij ons hadden.

00088 a weg in mongolie Het is leuk om te melden dat we bij de doorgang van de Mongoolse grens op 4 kilometer na 8000 kilometer gereden hebben.  De totale doorgang was ruim 4 uur en de laatste actie aan de grens was het kopen van een autoverzekering, welke verplicht is.  Hier hebben we ook gegeten en onze laatste roebels omgewisseld voor tugrug.

Het verschil in landschap tussen Rusland en Mongolie is uiteraard minimaal maar het blijft adembenemend, er zijn mooie vergezichten waar je kilometers ver kunt kijken. We hebben tot ruim 2600 meter hoogte offroad gereden waar we konden genieten van het uitzicht. Deze offroad ervaring kun je nog maar op weinig plekken in de wereld en één van deze plaatsen is Mongolie. 

Het is dan ook de vraag tot wanneer dat dit mogelijk is, we zagen dat er druk gewerkt wordt aan een asfaltweg van de grens tot diep het binnenland in. Sterker op het einde van de eerste dag was er een superdeluxe asfaltweg (laatste 30 van de 200 kilometer) naar Ölgiy.

00088 c vergezicht Aan het einde van de dag hebben we onderdak gevonden in een Ger waar we ook een Yak stoofpot met rijst hebben gegeten, iedereen vond het lekker. Onze tugrug is bij de Ger nog niet van pas gekomen want ze willen dollars, wel hebben we nog boodschappen gedaan (betaald met tugrug) en verwachten het bij het tanken ook nog nodig te hebben. Het eventuele tekort aan diesel hebben we nog niet mogen ervaren, we moeten allemaal (3 van de 4 auto’s hebben diesel) nog tanken.

Posted by Eindhovens Dagblad on juli 25, 2011 at 05:12 nm | Permalink | Reacties (0)