De dag van de waarheid, Artimond weekend!

From__Be Het weer wordt door mij op de voet gevolgd en blijft een beetje onzeker……. Het zal overwegend zonnig en droog zijn, en misschien een klein buitje, maar dat zal de pret niet drukken. Artimond is zo veelzijdig en kleurrijk, stralen en schitteren zullen we altijd!

Ik ga zo met mijn “promotieteam” de stad in om programmaboekjes uit te delen. De avondvierdaagse komt namelijk om 15.00 uur in de kasteeltuin binnen, dan zijn veel kinderen met ouders in de stad, allemaal Artimond publiek!

Er wordt nu al hard op het festival terrein gewerkt; de podia worden opgebouwd, alles wordt klaargemaakt voor de grote kunstmarkt, meer dan 100 kramen en tenten, naast Berlaer wordt een grote tent gebouwd, waar onze eigen Helmondse kunstenaars hun werken tentoon zullen stellen, kortom, veel activiteit. Zonder de inzet van de vele vrijwilligers die Artimond een warm hart toedragen was dit allemaal niet mogelijk geweest, dus ook vanuit mijn blog, aan alle vrijwilligers heel veel dank, voor alle inzet voor Artimond.

 Er is nog een leuk project deze week gemaakt, een kunstwerk van grote gekleurde “donuts” die in de kasteeltuin tentoongesteld worden. Ook gaat de Stichting Open Lucht Galerie Helmond een foto tentoonstelling houden over Artimond uit het verleden! Allemaal initiatieven die zich graag aan Artimond verbinden en waar wij veel waarde aan hechten!

Ik vond het ontzettend leuk om deze blog over Artimond te schrijven en vanaf vanavond gaan we genieten van alles wat we samen gerealiseerd hebben. Een kustzinnige groet,  Simone Swinkels

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 28, 2011 at 03:07 nm | Permalink | Reacties (0)

Artimond staat nu echt voor de deur

In de week naar Artimond toe hebben we veel pers gehaald, en dat is super! Hoe meer mensen weten dat dit weekend Artimond is, hoe meer bezoekers we kunnen verwachten. Buiten de straattheater artiesten uit heel Europa zijn er zoveel verschillende initiatieven die zich op Artimond manifesteren, en allemaal een zo groot mogelijk publiek ambiëren!

Zo ook op de zaterdag avond Doe Mar Wa, een blaas en slagwerkgroep uit Bakel. Zij zullen zeker van zich laten horen, maar niet alleen dat, zij zijn gekleed in prachtige kostuums met bijhorende maskers, dus ook een genot om naar te kijken.
Ook treedt op zaterdag avond het theaterkoor Nutsz uit Helmond op, dit is een enthousiast gemengd koor in de leeftijd van 16 tot 55 jaar. Dit is echt van hoog niveau zang en dan vooral musical, opera, operette en film muziek, wat zeker een breed publiek aan zal spreken! Hiermee laten we zeker zien, hoeveel kwaliteit Helmond en omstreken op artistiek gebied in huis heeft, echt de moeite waard!

Vliscostoffen Nog een kort stukje over ArtiToen, ik heb nl in mijn 2e blog geschreven daar nog iets meer over te vertellen. ArtiToen is een samensmelting van de Erfgoed 10 daagse en Artimond. Hierin wordt een verbinding gelegd tussen het Helmondse industriële verleden en kunst. (foto: Vliscostoffen)

Hier laten we vooral zien dat Helmond ook als industrie stad een rijk verleden heeft, en zeker op de kaart staat en iets voorstelt! Ervaar tijdens Artimond het verleden op een creatieve en kunstzinnige manier!


Dit wordt vormgegeven op een aantal gebieden: Eelt: theater, de Jorisschool; kunstwerk op panelen en deuren, Haw ut hellemonds, taal als erfgoed van helmond, Elles Kessels, textielvormgeefster, De-Con-Struct; beeldende kunst, architectuur en industrieel erfgoed komen samen. Duality, een modeshow georganiseer voor jongeren en door jongeren van het ROC ter AA in Helmond. Expositie ArtEvent, presenteert een expositie van jong en creatief talent uit helmond en regio. (in de oude bibliotheek)

Het Artimond weekend staat nu echt voor de deur, en regen die we vannacht en vanmorgen gehad hebben, valt in ieder geval morgen en zondag niet meer!! Dus kom gewoon allemaal naar de stad en ervaar zelf dit Artimond gevoel!

 

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 27, 2011 at 12:20 nm | Permalink | Reacties (1)

Voor alle leeftijden

Ik heb al eerder geschreven dat Artimond voor alle leeftijden is, maar vooral op het Boscotondoplein kun je zien dat daar een ruim aanbod is voor de kinderen!

Kiendje Op de Artimond zondag wordt het Boscotondoplein voor een groot deel omgedoopt tot kinderplein. Op dit terrein kunnen de kinderen terecht voor vele leuke activiteiten: het kunstlab van het kunstkwartier , waar de kinderen kunnen experimenteren met teken- en schildermaterialen, pigmenten en restmaterialen. Hierbij kunnen meewerken aan een groeiend kunstwerk “de Verbinding”. 

Het Eindhovens Dagblad heeft ook iets leuks voor de kinderen in petto: LP on TOUR  Je zet de pick-up aan, LP-tje erop, klodders verf erop, kwast erbij en hop daar ga je als VerfDeeJee. 

Maak zo je eigen creatieve LP-schilderij voor aan de muur. En met een handige vader en/of moeder kan je er thuis nog een mooie klok van maken! Ook is er de manege sans fil, kinderkunstrijden, kinderen van 8 maanden tot 11 jaar kunnen in allerlei soorten uniek vormgegeven “fietsen” over het plein voortbewegen. Dan is er nog de schilderij; een mini fabriek die bestaat uit grote witte “schildermachines”, waar de kinderen na afloop hun gecreëerde kunstwerken ook mee naar huis mogen nemen.

En daarbij kunnen de kinderen niet alleen mooie voorstellingen bekijken, en zelf kunst creëren, maar ook echt letterlijke suikerzoet genieten! Zo is er Ijsco Ali uit Turkije, hij goochelt en jongleert met verrukkelijk Turks ijs, wat je ook echt daarna op mag eten! (hij staat achter het kasteel) En de Sweet Chefs, uit ons eigen land, twee roze koks zo zoet als suiker, goed voor de lachspieren, maar slecht voor de tanden!

Voor het volledige programma kun je op www.Artimond.nl terecht.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 26, 2011 at 10:57 vm | Permalink | Reacties (0)

Straattheater

Artimond is in eerste instantie straattheater! Daar heb ik in mijn blog nog niets over verteld, dus dat wordt tijd!

Straattheater Straattheater is niet zomaar een kunstje op straat doen, Straattheater is een kwalitatief hoogstandje. Het is wel zo dat alles mag en kan, wil het niet zeggen dat iedereen kwalitatief straattheater kan maken. Mensen komen het tegen, het wordt gratis aangeboden, dus de acteurs moeten met hun voorstelling het publiek binnen een minuut aanspreken en aangrijpen anders loopt het publiek weer verder.

Enkele acts worden op de verschillende speelplekken die we hebben, in totaal 5, opgevoerd, maar er zijn ook rondtrekkende acts, die je over op het festival terrein tegen kunt komen.

Laura Kibel met Il Teatro dei Piedi uit Italië is een absolute topper en uniek in de wereld. Het Karakter wat zij in haar straattheater act uitbeeld, zijn namelijk het lichaam van de speelster zelf, van top tot teen! Ook Bruce Airhead uit Engeland voert een spectaculaire act uit. Hij gebruikt een ballon in zijn performance, en tot grote verbazing van het publiek zal hij zelf volledig in de ballon verdwijnen! Dan hebben we nog uit Frankrijk, wat absoluut het land is waar straattheater het meeste gezien wordt, Claire Ducreux. Zij zal een prachtige straatdansvoorstelling, Barco de Arena, laten zien vol van universele emoties. Dit zijn allemaal acts uit ons eigen Europa, maar er is ook een act uit het verre Argentinië, Diego Stiman. Hier moet je echt wel even voor gaan zitten, want het is uiterst verfijnt poppenspel, uit een rieten mand, die niet voor niks de naam Pandora’s Box meekreeg.

Theater Irrwisch uit Oostenrijk, met The Grannies is een rondtrekkende act van een paar omaatjes die wat lol willen trappen, en zeker voor de nodige problemen zullen zorgen……Dan hebben we nog de Band on the Run uit België, een wandelorkest met 5 ontsnapte gevangen, die weer als dieven in de nacht verdwijnen, nadat ze hun publiek feestelijk vermaakt hebben.

Hier heb ik maar een paar acts benoemd, alles bij elkaar is het teveel om in deze blog te beschrijven. Op de zaterdag avond vanaf 20.00 uur en op de zondag van 13.00 tot 17.30 is iedereen van harte welkom op het festival, om met eigen ogen te zien hoe verrassend, divers en uniek Artimond is!

Voor het volledige programma kun je op onze website terecht: www.artimond.nl

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 25, 2011 at 10:20 vm | Permalink | Reacties (0)

Drang naar voortbestaan ...

Wat moet er allemaal gebeuren in de aanloop naar Artimond? Het festival is dit jaar al voor de 45ste keer, dus de drang naar het voortbestaan wordt steeds groter!

Maar helemaal vanzelfsprekend is het tot stand komen ieder jaar weer zeker niet, want de middelen moeten er wel zijn. Het festival is voor de bezoekers gratis en dit willen wij ook zeker zo houden. Dit betekent dat het geld ergens anders vandaan moet komen. Er zijn veel bedrijven in onze regio die ons festival een warm hard toedragen en ons daarom financieel willen steunen, daar zijn wij hen dan ook zeer erkentelijk voor.

Breda En voor een groot deel draagt Gemeente Helmond bij in de vorm van subsidies omdat het zeker ook in het belang van de stad Helmond is dat er zo’n mooi festival wordt neergezet! Daar komt nog bij dat Brabant kandidaat is voor de Culturele Hoofdstad 2018! En daar willen wij met Artimond heel graag ons steentje aan bijdragen! Wij willen hiermee als stad Helmond ook laten zien dat wij culturele manifestaties kennen op niveau.

Als we naar de toekomst kijken zien we wel dat Artimond toe is aan vernieuwing om aantrekkelijk te blijven. Deze weg naar vernieuwing hebben wij dit jaar zeker bewandelt in de vorm van verbinding met de samenleving. Wij hebben een aantal lokale initiatieven bij het festival betrokken, waar wij een zeer goed gevoel bij hebben.

Het enthousiasme van bij voorbeeld studenten die hun bijdrage leveren is enorm. Zo ook studenten van de Groen Campus, die een project gerealiseerd hebben en studenten van het ROC ter AA met L-event hun bijdrage leveren.

In Helmond wordt deze week de erfgoed 10daagse gehouden, welke op de laatste dag het hoogtepunt beleefd tijdens Artimond, in de vorm van ArtiToen. Er zijn nog meer vormen van samenwerking die tijdens deze editie naar voren komen, daar zal ik op een andere dag in mijn blog nog wat uitgebreider over vertellen.

Binnen ons bestuur hebben we allemaal een andere taak, waarin we samen naar hetzelfde einddoel streven; 28 en 29 mei, de 45ste Artimond tot een groot succes te maken!

Wim Swinkels trekt als voorzitter de kar en heeft heel veel successen geboekt op het gebied van de vernieuwing en verbinding, Jan Slaats houdt de financiën onder controle, Dorine Kuijpers en Karin van de Kerkhof hebben meer dan 100 kunstenaars aan het festival verbonden, Marcel Stevens heeft de meest unieke en fantastische straattheater artiesten naar Helmond gelokt, en Peter-Paul van Meerwijk heeft facilitair alles onder controle! En ik doe mijn best het festival onder de aandacht van jullie, de bezoekers te krijgen! Zodat iedereen in Helmond en omstreken weet waar je komend weekend moet zijn!

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 24, 2011 at 12:07 nm | Permalink | Reacties (1)

Alle facetten van Artimond

Artimond Ik zal me eerst even voorstellen, zodat je als lezer enig idee hebt wie deze blog schrijft. Ik ben Simone Swinkels-Jongen, en ben binnen het bestuur van Artimond verantwoordelijk voor de pr en de communicatie van alles wat met het festival te maken heeft. Dit gaat dus van programmaboekje, tot posters die langs de weg hangen, tot de website; www.artimond.nl

Toen de vraag vorige week kwam om een week gastblogger te zijn bij het ED, was dit eerst even schrikken, en heb ik die mail snel weer gesloten. Een week lang iedere dag iets nieuws vertellen, gaat me dat lukken??? Maar goed ik dacht doe eens gek, en tegelijk gewoon mee in de tijd, een beetje tiener met een interessant leven, houdt een blog bij, ik doe het gewoon! Ben dan wel zeker geen tiener meer, maar ook nog net geen veertiger…….

En nu ik begin te schrijven weet ik al niet meer van ophouden…… Artimond kunstfestival in Helmond, zo veelzijdig, zo leuk, zo breed en voor iedereen toegankelijk, ik wil dit gewoon aan iedereen vertellen!!! Maar ik wil ook horen wat jullie ervan vinden, en wat je van het festival verwacht???

Nog een paar dagen en dan is het zover, voor de 45ste keer Artimond  in Helmond. Als je me gewoon iedere dag volgt kun je beslist niet wachten om er zaterdag en zondag bij te zijn, en zelf te beleven hoe uniek, onderhoudend en gewoon gezellig Artimond ook dit jaar weer zal zijn! Nu vooral ook het weer in de gaten houden, want goed weer voor het succes van een gratis te bezoeken buitenfestival wel belangrijk!

Ik zal deze week in mijn blog over alle facetten van het festival iets schrijven, zodat je als je zaterdag en zondag op het festival rondloopt echt vele momenten van herkenning zult hebben.

Artimond2 Artimond heeft sinds dit jaar een nieuw en goed herkenbaar woordmerk wat je hiernaast op de afbeelding terug ziet. Doordat het puntje van de i op de eerste stam van de m staat gaat de verbinding van Artistiek en Helmond nog verder dan we gewend waren.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 23, 2011 at 04:42 nm | Permalink | Reacties (2)