Vrije dag

Vandaag heb ik niet veel gedaan want ik vond het wel mooi geweest, dus het wordt een korte blog. Heel lang geslapen, erg moe van de week, heel veel dingen gedaan, geluisterd dus ik mocht van mijzelf lekker uit slapen.

Vandaag ben ik naar de Verboden stad geweest, erg bijzonder en mooie plek, het was ontzettend druk, dus ik heb een snelle vogelvlucht gemaakt over het terrein, overal stonden lange rijen, daar had ik niet zoveel zin in. Daarna over het bekende plein gelopen, de Hemelse Vrede, echt een ontzettend groot plein, niet echt bijzonder, maar je weet wel wat er allemaal op dat plein heeft afgespeeld. In de buurt van het plein heb je geweldige shops, dus ik ben lekker gaan shoppen, altijd leuk!

Blog1 's avonds was er een spontane afscheidsborrel georganiseerd, op een geweldige plek vlakbij het hotel. De borrel was boven op het dak, dus dat was weer een inspirerende plek voor Strijp-S. Even lekker na gekletst over afgelopen week, even nog wat kaartjes uitgewisseld!

Dit is mijn laatste blog vanuit China, ik heb een geweldige tijd Blog2 achter de rug. Heel veel inspirerende bijzondere mensen ontmoet en daarnaast ook veel inspirerende plekken gezien. Het was mooi geweest, veel mensen zijn op de hoogte dat er mooie ontwikkelingen zijn in Eindhoven. Wij hebben Eindhoven met z'n allen in een goed daglicht gezet! Morgen weer frisse lucht want je merkt wel aan je stem en keel dat je in een miljoenenstad zit. Heerlijk weer lekker naar de natuur, ik kan niet meer wachten!

Bedankt voor het volgen!

Ni Houdoe!

 

Posted by Eindhovens Dagblad on september 30, 2011 at 08:23 nm | Permalink | Reacties (3)

Eco-city

Vandaag stond er een bijzonder uitstapje op het programma, namelijk naar Tianjin Eco City.

Een Vanuit Beijing zijn we met de hogesnelheidstrein naar Tianjin gereden. Ongelofelijk mooi en heel erg groot station, ik had het gevoel dat ik op een airport liep, want dit soort treinstations kennen wij niet Europa.

Ontzettende mooie high tech trein, het kan een snelheid behalen van 330 km. Ik had nog nooit met een hogesnelheidstrein gereden, maar je voelt er niks van. Onderweg zijn we al hele absurde verbouwingen gepasseerd, want zij bouwen niet per flat, maar het liefst 30 flatgebouwen naast elkaar. Ik heb echt nog nooit zoiets massaals meegemaakt. In de stad Tianjin wonen namelijk 15 miljoen mensen, net zoveel als in heel Nederland.

Drie Eenmaal aangekomen zijn we naar een plek gereden waar je de plannen kunt zien wat er nog allemaal gaat gebeuren. Ik heb echt nog nooit zulke grote maquettes gezien dat kan alleen maar in China. Er was een maquette van 10 bij 20 meter met lichtjes, nog een andere maquette van 10 bij 15 meter...echt bizar. Je kon daar vier hele grote maquettes zien, echt absurd. En het is nu al een stad met 15 miljoen inwoners, en het wordt alleen maar groter.

Daarna kregen we een presentatie van de ontwikkelaar, het is zo grappig hoe zij zich presenteren, ook weer een presentatie in het Chinees geschreven, dus ik kon het niet helemaal volgen. Na de presentaties zijn we naar Eco City gereden, daar moeten komende 1,5 jaar 5 miljoen mensen wonen, echt te bizar.

Drie Zij hebben een hele eigenzinnige manier van bouwen, eerst wordt de infrastructuur aangelegd, met complete groenvoorzieningen. De flats worden als paddestoelen uit de grond geramd, echt heel apart. Ik krijg het wel benauwd van al die plannen, op zo'n kleine dichtheid, en zulke grote hoeveelheden, dit kennen ze niet in eens in Amerika.

Even wat cijfers:
- residenties, 930 hectare (14.400.000 meter)
- commercieel 108 hectare (2.828.000 meter)
- industrieel 200 hectare (3.261.000 meter)

Strijp-S is 27 hectare!

Vier Dan schrik je wel even, hoeveel er komende 1,5 jaar nog wordt gebouwd. Ik ben heel erg onder de indruk maar ik maak mij ook wel een beetje zorgen over de ontwikkelingen in China. Dit is wel heel erg extreem. Het heet eco city maar het is weinig eco, er staan tussen de flats windmolens, bizar hè! Er komen wel drinkwatervoorzieningen in de flatgebouwen want dat is in China natuurlijk niet gebruikelijk.

Ik moet het allemaal bezinken, het is gewoon te bizar, wat een plannen. China is extreem aan het bouwen, ik moet zeggen dat ik een geweldige tijd heb gehad in Beijing maar ik vind het ook weer erg fijn om naar eindhoven te gaan. Lekker de natuur in, door de bossen lopen. Want er is hier bijna geen natuur, alles is aangelegd, dan kun je weer de natuur heel erg waarderen. Conclusie van de dag: de natuur is belangrijk voor je ontwikkeling, helemaal gek worden om op zo'n hoge dichtheid te wonen.

Morgen laatste dag China! Hop naar Eindhoven, ik mis mijn stadje!

Posted by Eindhovens Dagblad on september 29, 2011 at 05:50 nm | Permalink | Reacties (0)

De dag van het licht

Foto (2) Het was een zeer bijzondere dag voor Nederland, vooral Eindhoven. Smart Cities Health Cities, is een samenwerking tussen Brainport Design Cooperation en Dutch DFA. In het gebouw vind je verschillende Nederlandse exposities zoals Liberation of light, masterclass van studenten, meer kun je vinden via de site van Dutch DFA. In hetzelfde gebouw worden ook diversen lezingen gehouden, het is een heel mooi gebouw van binnen, echt een oud fabrieksgebouw.

Foto (3) De dag is begonnen met een mooi praatje over Eindhoven door Rob van Gijzel, vertaald in het Chinees, want zij zijn niet zo goed in Engels. De speerpunten gingen uiteraard over de ' slimste' , design, licht en Strijp-s. Na het praatje werden er diversen lezingen gehouden over licht o.a. door Daan Roosegaarde (studio Roosegaarde), Rombout Frieling (TUE/ Intelligent Lighting ). Ook de resultaten werden vertoond door zijn masterclass. Zij hebben afgelopen twee weken hard gewerkt om een concept te ontwikkelen en te maken, erg hard werken, maar het resultaat was bijzonder goed.

Foto (4) Rond lunchtijd werd ik opgepiept door Rob van Gijzel of dat ik wil aansluiten bij het gesprek met de eigenaar van District 751. Onder begeleiding van Elies Lemkes, Edgar van leest heb ik een korte presentatie geven over Strijp-S, het werd natuurlijk vertaald in het Chinees. We hebben een heel goed gesprek gehad over allerlei zaken dus nu is het afwachten wat eruit gaat komen. Maar het zou een begin kunnen zijn van een mooie samenwerking tussen Eindhoven en Beijing.

In de middag is de tentoonstelling Liberation of light, georganiseerd door Yksi, officieel geopend.Na afloop  zijn we met de hele delegatie naar de residentie van de ambassade gegaan voor een borrel met allerlei lekkere hapjes. 

Het was nogal een behoorlijk vol programma, maar wij hebben Eindhoven weer van de goede kant laten zien. Het is zo mooi om te zien hoe snel dingen kunnen worden georganiseerd omdat de lijntjes nogal erg kort zijn.

Foto Het is zeer bijzonder hoe mensen buiten Eindhoven, zelf buiten Nederland over Eindhoven denken, de stad heeft zich in een aantal jaren ontzettend hard ontwikkeld op diversen vlakken, zoals design, technologie, licht maar ook de creatieve industrie.

Ik ben al een tijdje trots op Eindhoven, maar na deze handelmissie ben ik zeer vereerd dat iets mag bijdrage aan deze mooie ontwikkelingen. Onze stad bestaat uit bijzondere mensen die vooruit willen, en iets willen, en trots zijn waar ze vandaan komen! Eindhoven, de slimste van de wereld, die moeten wij vast zien te houden, want het levert ontzettend veel op voor ons mooi bijzonder Eindhoven.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 28, 2011 at 08:07 nm | Permalink | Reacties (0)

Bijzondere indrukken

De dag is begonnen met het bezoeken van het Beijing design center. Er zou iets verteld worden over het incubate programma. Met een kleine delegatie werden we ontvangen in een presentatieruimte, heel officieel.

De directeur stelde zich voor en begroette ons in het Nederlands, maar al snel schakelde hij over in het chinees. Het was een hele lange presentatie in het Chinees die vertaald werd door onze reisbegeleider Wei. Typisch is dat de presentatie ook in het Chinees was geschreven. Dus het was erg moeilijk om het te volgen en het was een hele eigenzinnige presentatie met alleen maar foto's van bobo's en vips.

Zij vinden dat schijnbaar heel erg belangrijk, gezien en erkend worden. Er werd heel veel verteld maar niet echt veel over het incubateprogramma. Het is nog in de opstartfase, dus dat was een tegenvaller maar het was wel een mooie ervaring.
Tijdens de presentatie zat een Chinees gewoon zonder schaamte te slapen. Heel bijzonder; zoiets zal mij nooit gebeuren wanneer een delegatie uit een ander land komt om iets te horen. Schijnbaar is dat heel normaal in deze cultuur.

Sietske_verkeer Door de drukte op de weg (foto) waren we bijna een uur te laat, dat krijg je in een miljoenenstad. Het is ongelofelijk hoeveel auto's, bussen en taxi's er rijden, maar er is helemaal geen stress op de weg, geen irritaties. Daar kunnen wij als westerling wel iets van leren. Dat vind ik wel mooi om te zien, in Azië zijn de mensen over het algemeen heel relaxt, geen hurry en stress.

We konden helaas niet veel zien in het gebouw. Wat ik heb gezien was dat mensen echt een hele kleine werkplek hebben, net 1m2. Ze zitten echt helemaal opgevouwen achter hun burootje te werken.

  Sietske_hollandpaviljoen_BDW
Na het bezoek zijn we weer teruggereden naar de Beijing design beurs. Gelukkig was het drukker geworden, want die avond ervoor was de beurs met veel bombarie geopend, heel officieel met veel licht en vuurwerk. Ik was helaas niet uitgenodigd maar allerlei bekende ontwerpers zoals Alessi liepen over de enorme catwalk. Voor Chinese begrippen was het een korte opening; normaal zijn er hele ceremonies.

(foto: het Holland Paviljoen op de Beijing design beurs)

's Middags ben ik wat gaan rondlopen in de artwijk, waar ook een artfestival op dit moment plaatsvindt. Ik vind het hele gewaagde kunst op straat, wat je helemaal niet verwacht in China. Dat maakt het wel zo apart. Ik heb wat foto's gemaakt.

Sietske_zwemstadion Op het einde van de middag ben ik samen met iemand naar het olympisch dorp geweest, want je moet de 'vogelnest' gezien hebben. Wat is dat toch een ongelofelijke plek, mijn hemel. Ik had veel verwacht maar ik had niet verwacht dat het allemaal zo groot zou zijn.
Het zwemstadion (foto) is ontzettend mooi ontworpen, zeker in het donker, heel erg mooi en groot verlicht. Ik zie onze 'Pieter van den Hoogenband' nog zwemmen, dat moet een hele ervaring zijn geweest.

Sietske_vogelnest Naast het zwemstadion staat de bekende 'vogelnest' (foto) ook erg indrukwekkend. Het is het allerduurste gebouw dat ooit is gebouwd voor de olympische spelen, eigenlijk wel absurd. Na de olympische spelen is het gebouw nooit meer gebruikt want het schijnt dat de overheid het eng vindt om grootzalige evenementen neer te zetten. Ze zijn nogal bang voor allerlei ongeregelheden tijdens een event.

Erg jammer dat het niet wordt gebruikt. Het is zo'n ontzettend mooi gebouw met daaromheen een gigantisch plein. Het was tot mijn verbazing wel heel erg druk na 3 jaar, alleen maar fotograferende Chinese toeristen.

Na het bezoekje zijn we met een groepje het Chinese nachtleven ingedoken. Dat was ook wel grappig om mee te maken. Iedereen zit netjes aan tafels te drinken, de Chinezen zien er wel hip gekleed uit en de muziek viel mij niet tegen. Mijn verjaardag is goed ingeluid...op de naar de volgende dag!

Nachtleven

 

Posted by Eindhovens Dagblad on september 28, 2011 at 10:52 vm | Permalink | Reacties (1)

Echt een miljoenenstad

Zondagochtend ben ik aangekomen in Beijing. De reis is vermoeiender dan ik had gedacht.
Het is een grappig hotel waar wij overnachten, namelijk in een voetbalstadion. Ontzettend groot complex, de kamers zijn moderne skyboxen, erg bijzonder en fraai.

Beijing_kunstwijk Daarna zijn we meteen doorgereden naar de Beijing design week. Vroeger was het een groot industriegebied, ook bekend om zijn electronicafabriek, dus ik voel mij helemaal thuis. Het is een enorme wijk waar op dit moment veel galeries, shopjes, ateliers, horeca zijn. Erg inspirerend voor Strijp-S.

Rond 1950 werd door Oost-Duiters gebouwd in Bauhausstijl en vormde ooit het centrum van Chinese technologie, onderdelen gemaakt voor China's eerste atoombom en satellieten. Op dit moment is het een hippe kunstwijk in Beijing waar de Beijing design week afspeelt, maar ook een art festival.Je verwacht dit niet zo snel in Beijing, maar het is echt een levendige wijk met geweldige kunstobjecten in de publieke ruimte. Daar kunnen wij wel van leren. 
Maar er loopt ook een leidingstraat door de wijk, dus ik voel mij helemaal thuis. Gisteren is de design beurs geopend en het is vandaag open gegaan voor publiek. 

Beijing_liberation_light  
Foto: Expo liberation of light Georganiseerd door Yksi. 

Beijing_frits Foto: Frits Philips, element van de expo liberation of light: georganiseerd door Yksi 


 

 

Beijing_nynyo Foto: Toevallig van een huurder van het Klokgebouw, onderdeel van de expo liberation of light Georganiseerd door Yksi.

Beijing2 Vandaag heb ik een rondje gemaakt door de stad. Het is echt een miljoenenstad, dat ken je niet in Nederland. Ontzettend veel hoogbouw maar niet mooi. Wel een paar mooie gebouwen gezien, oa het gebouw wat ontworpen is door Rem Koolhaas, helaas in 2009 een gedeelte afgebrand door een illegaal vuurwerk festival, ongelofelijk. Enorm kolossaal gebouw, ik moet denken aan La Defense in Parijs.

Ze bouwen op dit moment dat verbrande gedeelte opnieuw op. Een ongelijk groot bouwtrein, nog nooit zo'n groot bouwbord gezien. Ik vind het een maffe stad met vele contrasten, maar wel bijzonder. Communiceren is erg lastig met mensen, dus het lijkt of dat je soms in de film ' lost in translation' zit, nu begrijp ik dat gevoel.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 26, 2011 at 04:18 nm | Permalink | Reacties (0)

Even voorstellen

Sietske Even voorstellen, ik ben Sietske Aussems, werkzaam als relatiebeheerder/ PR voor Trudo.

Ik houd mij oa bezig met de ontwikkelingen op Strijp-s, zoals verhuur, acquisitie maar ook de PR van Trudo. Ik ben zaterdag 24 september naar Beijing vertrokken met een handelsmissie. Tijdens de handelsmissie gaan we diversen plekken bekijken zoals de Beijing Design Week (ongeveer 500.000 bezoekers), Eco city (stad vlakbij Beijing) en we gaan oa naar het consulaat.

Er zijn maar een paar mensen uit Eindhoven, oa Rob van Gijzel, Elies Lemkes (Brainport), Robert-Jan Marringa (directeur design-brainport). Rob van Gijzel gaat ook oa de expositie Liberation of Light openen van Leone Cuppen.

Tijdens die week ontmoet ik allerlei bijzondere mensen en wil ik een paar projecten gaan bezoeken die misschien iets kunnen betekenen voor Srijp S.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 26, 2011 at 04:06 nm | Permalink | Reacties (2)