Wat wil ik nu bereiken?

 P1080543 (2) Dat de gemeentes en de dierenbescherming gaan inzien dat het nodig is om dit probleem op structurele wijze aan te pakken. Een ieder die zich het lot van dieren aantrekt, kan dit niet langer laten gebeuren. Aan jullie, de lezers, dan ook de vraag, of jullie de gemeente Eindhoven en/of de gemeente Best willen aanschrijven over dit probleem. Hopelijk ondernemen ze uiteindelijk actie, als er genoeg meldingen en klachten binnenkomen.

Praktische hulp is ook van harte welkom. Je kunt denken aan het Mini-Layla (2) meehelpen voeren van de katten bij de McDonald’s en meehelpen met het vangen van de katten. We kunnen ook nog wel wat spulletjes gebruiken; benches, kattenmandjes, kattengrid etc. Met name kattenvoer is van harte welkom! Financiële donaties zijn natuurlijk ook van harte welkom, aangezien dit project geheel afhankelijk is van giften en donaties.

Verder wil ik de mensen oproepen hun katten niet ongesteriliseerd of ongecastreerd en het liefst wel gechipt naar buiten te laten gaan. Zo worden er geen ongewenste nestjes geboren en met een chip is een eigenaar van een verdwaalde kat weer makkelijk op te sporen.

PICT0010 (2) Als jullie zelf een kat of kitten zoeken, denk dan ook eens aan de katjes die momenteel in asielen, opvanghuizen en gastgezinnen verblijven. Er zijn daar immers nog vele katten die een fijn huisje zoeken.

Voor meer info en contact, kijk op de website; http://zwerfkatten.webklik.nl of mail naar; r.lukken@hotmail.com

 

 


 


 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 21, 2011 at 10:39 vm | Permalink | Reacties (1)

De katten trappen er deze keer niet in

Ik ben weer gaan vangen bij de McDonald’s gisterenavond.

Katje Helaas zonder resultaat. De katten trapten er niet in dit keer en liepen met een grote boog om de vangkooien heen.  Het weer zat ook al niet mee, want het regende behoorlijk hard.

Na uren in de kou en regen gewacht te hebben bij de kooien, is altijd erg vervelend om met “lege handen” naar huis toe te moeten gaan.

Sinds ik bezig ben met het vangen en verzorgen van de zwerfkatten, hoor ik steeds meer berichten over zwerfkatten in en rondom Eindhoven. Er zijn dus er vele plekken waar groepen zwerfkatten leven, die zich ieder jaar uitbreiden zolang er niets aan gedaan wordt. Jaren geleden zijn er vangacties gehouden door de Dierenbescherming, maar sindsdien lijkt het dat er weinig tot niets meer is gedaan.

Zwerfkattenmac Als je zo’n zwerfkattenplek niet regelmatig controleert op nieuwe aanwas, dan kunnen 2 katten alweer zorgen voor heel wat nageslacht.

Ik vind het nogmaals absurd dat particulieren zoals ik en vele anderen, hier iets aan moeten doen. Gewoonweg, omdat er anders niets gedaan wordt. Je kunt wel jaren wachten tot een gemeente eindelijk inziet dat ze moeten meebetalen aan het helpen van de zwerfkatten.

Maar als je kittens in de sneeuw ziet lopen, dan heeft het voor hen weinig zin om te wachten op de gemeente. Die hebben namelijk op dat moment hulp nodig! Als wij het voor elkaar krijgen, met de beperkte middelen die we hebben, dan zou een organisatie zoals de Dierenbescherming dit toch ook moeten kunnen!

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 20, 2011 at 08:32 vm | Permalink | Reacties (1)

Katjes zoeken bij het ziekenhuis

Poes1 Deze keer ging ik niet bij de MacDonald’s vangen. In plaats daarvan, ben ik 2 dames gaan helpen, die al een tijdje zwerfkatten voeren bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Ook hier leeft een groepje zwerfkatten. Waarschijnlijk een moeder met haar (inmiddels volwassen) kittens. Alle katten zijn zwart of zwart/wit. 

Deze dames wilden deze katten natuurlijk niet aan hun lot overlaten. Aangezien het alweer bijna voorjaar is en de katten zich dan weer gaan voortplanten, willen ze ook graag alle katten vangen om ze vervolgens te laten castreren of steriliseren bij hun dierenarts. Dit betalen ze helemaal zelf en ook zij krijgen geen hulp van de Dierenbescherming of de gemeente.

Toen ik aan kwam rijden hadden ze al 1 katje gevangen. Een vrij jong zwart wit katje, nog geen jaar oud. Deze is waarschijnlijk afgelopen zomer geboren. Ik had natuurlijk ook het nodige aan materiaal meegenomen en met mijn kooi erbij, hadden we zo weer een katje gevangen. Ook zwart wit en van dezelfde leeftijd.

Nu gaan ze deze week nog een vangactie houden, om hopelijk de andere katten ook nog te vangen.Poes2

 Het is toch absurd, dat particulieren op eigen initiatief en uit hun eigen zak, zwerfkatten moeten gaan vangen en laten helpen, omdat de desbetreffende instanties en organisaties hier niets aan doen? Telkens opnieuw ben ik weer verbaasd, dat het werkelijk zo slecht geregeld is voor de zwerfkatten..

 Op de foto's zie je de gevangen katjes bij het ziekenhuis.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 19, 2011 at 06:12 nm | Permalink | Reacties (0)

Kelana blijkt Kelano

De gevangen kat Kelana, bleek een kater te zijn bij de dierenarts, ik heb de naam dan ook maar veranderd in Kelano. Kelano vond het niet bepaald leuk in de bench. Hij heeft er dan ook een puinhoop van gemaakt. Hij blies en spuugde naar me en van de stress wilde hij ook niet eten.

Ik moest hem overzetten in een reismandje, zodat hij mee kon naar de dierenarts. Hij was niet van plan om zelf het reismandje in te lopen en na 10 pogingen waarvan hij 1 keer bijna ontsnapt is, is het me dan toch gelukt om Kelano mee te nemen naar de dierenarts.

Bij de dierenarts heeft Kelano er ook een potje van gemaakt. Ook daar is hij namelijk bijna ontsnapt en hij heeft de hele middag zitten grommen naar iedereen die voorbij liep. Een kat als Kelano wordt er dan ook niet gelukkig van om terug de bench in te gaan. Ik heb inmiddels al meerdere katten gevangen, maar zo’n wilde kat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Na overleg met de dierenarts heb ik besloten hem dan vanavond na een hapje eten, maar zijn vrijheid terug te geven.

De reismand was nog geen seconde open of Kelano vluchtte vliegensvlug de donkere bosjes in. Na de vrijlating van Kelano, heb ik alle katten nog even gevoerd.

Rodekaters Bij de Mc Donald’s leven ook nog 2 rode katers (foto). Dit zijn naar mijn idee de “leiders” van de kattengroep. Ze zijn totaal niet bang uitgevallen en laten zich dan ook altijd zien. Helaas is het me nog niet gelukt, om deze katten te helpen. Ze zijn beide gewond aan hun staart en ze hebben dan ook dringend medische hulp nodig. Ik hoop de 2 rode katers, snel te kunnen vangen.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 18, 2011 at 10:00 vm | Permalink | Reacties (2)

Op kattenjacht!

Zwerfkatten Zoals jullie hebben kunnen lezen, vang en verzorg ik de zwerfkatten bij de Mc Donald’s .

Vandaag ben ik weer op “kattenjacht” gegaan. Dit keer laat in de nacht, omdat de katten zich eerder op de avond nauwelijks meer laten zien. Ik  was rond 02.00  bij de Mc Donald’s en dit keer had ik sardientjes gekocht om de katten te lokken. Dat ruikt toch net iets sterker dan kattenvoer.

 

Bij aankomst was er nog geen kat te zien, maar gauw nadat we de kooien paraat hadden staan, kwamen de katten kijken wat er zo lekker rook. Mijn vriend en ik zijn snel in de auto gaan zitten, zodat we de katten niet lieten schrikken. Er kwamen weer verschillende katten tevoorschijn, uit alle hoeken en gaten van het parkeerterrein.  Grote en kleine, dikke en dunne. Zwart, rood of gestreept, ze zijn er in alle soorten en maten. Omdat ik nu al wat langer bezig ben met het vangen van deze katten, hebben ze goed in de gaten dat de kooien waarmee ik ze vang, niet helemaal pluis zijn. Ze lopen dan ook met een grote boog om de kooien heen. Het wordt dan ook steeds lastiger om een kat te vangen.

 

Kelana Op een bepaald moment kwam er een zwarte kat  aan lopen.  Die had ik nog niet eerder gezien. De kat liep dan ook direct naar de kooi toe en toen hij ging eten viel de kooi dicht. Als er een kooi dichtvalt, zijn de andere katten vaak niet meer in beeld. Het wordt dan ook lastig om meerdere katten op  een avond te vangen. Ik heb hem toen met behulp van mijn vriend overgezet in een reismandje (foto). We hebben nog even gewacht om te kijken of we nog een kat konden vangen, maar ze waren allemaal verdwenen.

 

Toen het voor ons wel duidelijk was, dat de katten niet meer van plan waren om zich te laten vangen, hadden we nog maar 1 taak, zorgen dat er weer voldoende te eten voor ze was, zodat ze niet op zoek hoeven naar het schaarse en slechte afval van de Mc Donald's. Op meerdere plaatsen zet ik bakjes kattenvoer neer. Een paar weken geleden hebben we verschillende hokken op het terrein geplaatst, waar de katten beschut kunnen eten of slapen.

 

Morgen gaat de kat die ik vannacht gevangen heb, naar de dierenarts. Deze kat heeft op het internetforum Kattenplaza, waar ik dagelijks vertel over de zwerfkatten, de naam Kelana gekregen, dit betekent zwerver in het Indonesisch.

 

Morgen weer meer!

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 17, 2011 at 03:43 nm | Permalink | Reacties (1)

Hallo allemaal


Renéekat Ik ben Renée Lukken, 20 jaar oud en ik woon in Eindhoven.
Ik studeer HBO Maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Fontys hogescholen in Eindhoven.
Hierbij werk ik nog enkele dagen per maand bij een kinderdagverblijf.
 
In mijn vrije tijd zet ik me in voor een zwerfkattengroep bij de Mc Donald's in Best.
Ik ben bij de Mc Donald's in Best begonnen met een castratieproject. Dit houdt in dat ik alle katten probeer te vangen, ze worden dan gecastreerd of gesteriliseerd bij een dierenarts en verblijven enkele dagen in mijn berging in benches. Daarna worden de wilde katten teruggeplaatst bij de Mc Donald's. Ze kunnen nu in ieder geval niet meer voor nageslacht zorgen. Voor de tamme katten en kittens die gevangen worden, zoek ik een opvang of gastgezin, waaruit ze herplaatst kunnen worden. De katten worden dagelijks gevoerd met kattenvoer. Verder ben ik druk bezig met het inzamelen van donaties voor dit zwerfkatten project, aangezien alles nu uit eigen zak betaald wordt.
 
Het gehele project gebeurd op particulier initiatief, aangezien de hiervoor bestemde organisaties geen medewerking verlenen. De gemeente Best ziet ook nog geen prioriteit in dit probleem, waardoor samenwerking met de dierenbescherming nu nog niet mogelijk is.
 
Op vele plekken rondom en in Eindhoven is hetzelfde probleem. Hier moet een oplossing voor komen. Gemeentes moeten inzien dat het belangrijk is om hier tijdig iets aan te doen, aangezien katten zich razendsnel voortplanten en het probleem zich jaarlijks kan verdubbelen.
 
Er is ook een website gestart over het project. De website is; http://zwerfkatten.webklik.nl/
 
Komende week zal ik jullie dagelijks op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent het zwerfkatten project.

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 17, 2011 at 03:34 nm | Permalink | Reacties (1)