Mee- en tegenvallers

Foto Het is vrijdagnacht, beter gezegd zaterdagochtend op het moment dat ik aan mijn blog schrijf. Het is dus nog beter gezegd maar één hele dag die ons scheidt van de dag waar we zo lang naar toe hebben geleefd; een hele hele lange dag waarschijnlijk nog ;)

Vrijdagochtend 9:00 uur zijn we begonnen op twee locaties; in de tent en op onze binnenlocatie waar we met karton kunnen werken en waar we dus zeker geen spatje regen hoeven te verwachten. Op het programma stond het hangen van schilderijen, het maken van schilderijlijsten (uit het eerder genoemde karton), het afmaken van onze ‘paarden’, het afwerken van de techniek, het schilderen, het opruimen, het ..., het ... het teveel om op te noemen dus eigenlijk. Je zou er spontaan stress van krijgen als je de lijst achteraf bekeek maar we hebben ongelofelijk veel werk verzet vandaag dus de lijst is al heel wat kleiner geworden maar zeker nog lang niet af.

Foto-1 Wel zijn er op zo’n dag veel spannende momenten; werkt de techniek die we bedacht hebben? hebben we genoeg van alles gemaakt? gaat er iets kapot? wordt het wel mooi als alles samen komt? Om een heel lang verhaal heel kort te maken; er vielen dingen mee en ook een aantal dingen tegen waardoor we nu nog steeds aan het werk zijn terwijl we eigenlijk al in bed hadden willen liggen. Kleine meetfoutjes in een vroeg stadium kunnen grote gevolgen hebben merken we nu dus wel weer. Maar die tegenvallers wegen nog niet op tegen het gevoel wat je krijgt als je de wagen en alles daar om heen steeds meer af ziet komen want dat begint toch aardig te lijken op hetgeen we in onze gedachten hadden.

Over 24 uur weten we veel en veel meer, kunnen we dan gaan slapen op dit tijdstip dan zijn we erg tevreden, kunnen we dat niet dan bouwen we nog even door want we maken af waar we aan begonnen zijn, welterusten!

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 27, 2011 at 12:52 nm | Permalink | Reacties (0)

Hollywood in Heeze

Damen1 Het bouwen van de wagen en het maken van de kleding neemt het grootste deel van de tijd in beslag die we als groep samen door brengen. Op de brabantsedag zelf is de wagen een decor en de kleding een passende outfit bij een rol. Op die dag gaat het namelijk om het geheel van je uitvoering waarbij het spel wat wordt gespeeld heel erg belangrijk is voor de bezoekers om van al die losse dingen een logisch plaatje te maken.

Afgelopen weken zijn wij al flink aan het oefenen (zie foto's) geweest om onze Romeinen perfect kloppend op de weg te krijgen. Dat oefenen valt niet altijd mee en dan heb ik het niet over  hetgeen wat we iedereen aan moeten leren maar het maken van een oefenschema waarbij iedereen kan op het tijdstip dat ze worden ingepland. Je kunt je vast voorstellen dat met meer dan 100 acteurs en dus ook meer dan 100 mogelijke vakanties, bijbaantjes en gewoon werk het een heel gepuzzel is om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar rol een paar keer kan oefenen.

Damen2 We splitsen onze groep altijd in kleinere groepjes waarvan de rollen bij elkaar horen. Zo hebben we dit jaar Romeinse paardrijders, Romeinse voetsoldaten, Romeinse racers, decorbedieners en een orkest. Deze groepen zijn onderling ook weer verdeeld in kleinere groepjes die samen moeten spelen omdat ze of bij elkaar in de buurt op de wagen staan of omdat ze samen op de straat een spel spelen.

Vanavond houden we de generale repetitie waarbij alle groepen samen moeten oefenen. Bij ons is dat het meest hectische moment van het jaar. Meer dan honderd acteurs die geduldig moeten wachten tot hun groepje aan de beurt is alvorens we met alle acteurs tegelijk aan de slag gaan. Zoals het ook in Hollywood betaamt hebben al onze acteurs hun eigen wensen en wachten ze niet graag op de ‘set’. De regisseur rent van hot naar her om ervoor te zorgen dat iedereen tegelijk doet wat ze moeten doen tijdens de massascène die we aanstaande zondag op de weg gaan zetten, zowaar geen gemakkelijke klus maar we zijn inmiddels door de wol geverfd dus het moet vast goed komen ... alleen nu nog het decor af krijgen ...!

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 26, 2011 at 01:06 nm | Permalink | Reacties (0)

Tussen wel en niet halen ...

De laatste dagen voor der Brabantsedag gaan mijn gevoelens altijd heen en weer.

IMG_7695 Halen we het wel zoals we het willen, of halen we het niet? Onze vriendenkring heeft de twijfelachtige eer hoog te houden dat we het eigenlijk nooit echt halen of veel nachtwerk nodig hebben.

In onze eerste jaren dat we meededen (nu ongeveer 20 jaar geleden) hadden we steevast een paar nachten waarin we doorwerkten. Sommigen onder ons vonden dat zelfs heel erg leuk waarbij ik ze er nog van verdenk dat ze daarom de rest van de bouwperiode een stuk minder hard doorbouwden ;)

De laatste jaren is dit gelukkig geen traditie meer, maar dat neemt niet weg dat we nooit in het nauw zijn geraakt de afgelopen tijd. In al die jaren zijn we er namelijk achter gekomen dat een goede nachtrust toch een stuk bevorderlijker is voor het werktempo.

Ook vandaag was weer zo’n dag waarbij ik 's ochtends dacht dat we goed op schema zaten en nu terwijl ik dit opschrijf  ik toch buikpijn begin te krijgen. Iets wat vooraf weinig werk lijkt kan op sommige momenten veel meer werk zijn waardoor de ruimte die we hebben tot zondag ineens veel minder is aangezien we nog maar 72 uur hebben voor de optocht.

IMG_7698 We zijn in ieder geval nu ook al volop bezig met werkzaamheden die we sommige jaren wel eens helemaal hebben laten zitten dus van die kant bezien moeten we het toch maar eens even heel zonnig in zien. Al is dat dus op sommige momenten makkelijker gezegd dan gedaan.

Eén ding staat in ieder geval altijd als een paal boven water, zodra het startsein wordt gegeven van de optocht op zondagmiddag dan zijn wij van de partij met een wagen waaraan niemand zal zien wat wij zelf het liefst iets anders hadden willen zien of hadden bedoeld.

Het is nu woensdagavond kwart voor twaalf, goed om er nog een keer op tijd in te duiken en de nodige slaap bij te tanken voor de dagen die nog komen gaan, welterusten.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 25, 2011 at 09:16 vm | Permalink | Reacties (0)

Regen en ruimte ...

Gastblog_brabdag1 Ik weet niet hoe het weer jaarlijks wordt geprogrammeerd maar in negen van de tien keer regent het flink in de laatste week voor de Brabantsedag. Tegenwoordig hebben bijna alle groepen een bouwtent om zich tegen die buien te wapenen maar dat neemt nog niet weg dat je dan wel eens de rest van de dag met natte voeten rond blijft lopen. Gisteren was weer eens zo’n typische regendag waarbij het water mals naar beneden kwam en de natte voeten tot tegen de avond aanhielden of tot je zelf even naar huis ging op dat probleem te verhelpen ;)

De Romeinen die wij aanstaande zondag door Heeze laten trekken hadden vast ook wel eens last van natte voeten dus we moeten ons niet aanstellen. Die zelfde Romeinen worden dit jaar door ons op de weg gezet op ongeveer 20 meter wagenlengte met een breedte van 3,50 meter en een hoogte van 7 meter. Dat wil dus zeggen dat we een behoorlijk grote tent moeten plaatsen om al die wagens te plaatsen waarbij we ook genoeg ruimte overhouden om fatsoenlijk te kunnen bouwen.

Gastblog_brabdag2 In het begin van het bouwseizoen gaat het met de beschikbare ruimte nog heel gemakkelijk; de wagens zijn nog redelijk onbebouwd en het loopt nog niet storm qua aantal leden die komen bouwen, in die tijd zitten we dan ook gewoon nog ruim in ons jasje. Tegen het naderen van de Brabantsedag wordt ons bouwonderkomen echter meer en meer op de proef gesteld. Alles wat we maken moet droog staan voor die lekker lange regenbuien of die ooit spaarzaam vallende druppels.

Als er dan op avonden veertig à vijftig mensen tegelijk in de tent bezig willen zijn dan barst die tent toch wel bijna uit zijn voegen. Elke kleine vierkante centimeter wordt benut om te zagen, te timmeren, te boren, te lassen, te knippen, te plakken of te naaien. Het zorgt in die laatste week altijd voor een goed en knus gevoel van eenheid, de wagen moet af we hebben nog maar een paar dagen we doen het dus met de middelen en de ruimte die we hebben en ook met het weer wat we meekrijgen al is het nu stikheet en benauwd of code oranje ...

 

 


 

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 24, 2011 at 09:38 vm | Permalink | Reacties (0)

Binnen tien seconden moet de boodschap duidelijk zijn


IMG_3225 Zittend aan onze snijtafel, schildert op de achtergrond onze schilderploeg de late uurtjes in terwijl ik mijn volgende blogbijdrage schrijf in deze oase van rust. Oases zouden ze die ook al in de tijd van de Romeinen gehad hebben bedenk ik me nu?

Romeinen en wat we daar mee gaan doen daar was ik gisteren bij gebleven. Binnen het algemene thema Vreemd vonden we dat we die Romeinen op een dusdanige manier neer moesten zetten dat deze aanstaande zondag voor alle bezoekers nog steeds als vreemde snuiters overkomen. Iedereen langs de kant kan zich namelijk geheid een beeld vormen bij de standaard Romein en dat versterkt niet het vreemde gevoel wat we juist zo graag over willen brengen.

Om dat zoveel mogelijk te bereiken gaan we er voor zorgen dat we de tijd van 47 voor Christus mixen met de huidige Italiaanse tijd. Door die keuze wordt er bijvoorbeeld niet met paarden gereden maar met Vespa’s, wordt het tempo van verplaatsingen bepaald door stoplichten en loopt het voetleger er bij als een stel Italiaanse Don Giovanni’s.

Het zou mooi zijn als bezoekers langs de kant zich komende zondag even verbazen en afvragen wat er aan hen voorbij komt gereden, kortom het hè-gevoel.

IMG_7657 Bezoekers zullen er niet vaak bij stil staan maar wagenbouwers wel; de boodschap die je over wil brengen moet duidelijk zijn binnen tien seconden. Het is geen exacte wetenschap maar het benadert de waarheid wel redelijk. Lukt het je niet om de bezoeker helder te krijgen wat je wil overbrengen binnen die tijd dan lukt het je ook zeker niet in de overige tijd dat ze je uitvoering voorbij zien komen.

We moeten de bezoeker dus weten te boeien en dat zonder gebruik te maken van allerlei special effects zoals Steven Spielberg ze gebruikt en ook binnen een heel kort tijdsbestek. Soms beschouwen we het zelf dan ook wel als een soort topsport met minimale middelen want ja als wij toch konden doen wat ze daar in Hollywood allemaal kunnen dan zorgden we voor de ene na de andere kaskraker met al dat talent wat in Heeze hebben!

Nu ik een tipje van de sluier heb gelicht over wat we op de weg gaan zetten wordt het tijd om het licht uit te doen en te stoppen met schilderen, morgen is er weer een dag en slaap kunnen we goed gebruiken!

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 23, 2011 at 09:26 vm | Permalink | Reacties (0)

Het begon in november ...

Op een regenachtige avond begin november werd het nieuwe thema voor de 54e Brabantsedag bekend gemaakt. De titel was kort en krachtig en sprak voor velen meteen tot de verbeelding; “Vreemd”.
Vanaf die regenachtige avond is elke groep aan de slag gegaan met “Vreemd”. Er is veel afgespeurd in bibliotheken en op internet om een goed gefundeerd Brabants onderwerp te vinden wat zoveel mogelijk voldoet aan het vreemde gevoel.

Als lid van de themacommissie binnen vriendenkring Haisjô ben ik ook zelf aan de slag gegaan met bedenken wat zou passen bij onze groep. Bij het zoeken naar iets passends houden we altijd met een vijftal criteria rekening zoals; is het onderscheidend en uitdagend? is het in onze vorm nog nooit eerder op de straat gebracht? is het leuk om te maken? kunnen we het wel maken? en is er voldoende werk voor iedereen?

Je kunt je vast voorstellen dat sommige onderwerpen wel aan één van de criteria voldoet maar de kunst en eigenlijk ook de must is dat het voldoet aan alle vijf. Voldoet het bijvoorbeeld niet aan het criteria dat er voor iedereen voldoende werk is dan kun je nog steeds best iets moois maken maar dan is het gedurende de bijna 3 maanden durende bouwperiode een heel stuk minder gezellig in de bouwtent.

In onze zoektocht naar een passend thema vergaderen we met een kleine commissie van vijf man waarbij eenieder zijn huiswerk doet en we met z’n allen afwegen wat nu het beste past bij onze groep. Het ene jaar verloopt dit wat sneller en soepeler dan het andere jaar. Zo hebben we in het verleden al wel eens, op de avond van de bekendmaking van het algehele thema, ons onderwerp bedacht maar ook is het pas ooit gelukt halverwege de lente. 

Dit jaar hebben we bedacht dat we iets zouden moeten doen met de komst van de Romeinen in Brabant. Ruim 2000 jaar geleden trokken deze ‘rare’ jongens door Brabant en dat feit bood meer dan genoeg aanknopingspunten om een vreemde uitvoering mee te maken. Hoe en wat we daar precies mee gaan doen leg ik morgen verder uit, nu wordt het eerst weer tijd om op mijn fiets richting de bouwplaats te rijden want we moeten nog heel erg veel doen.

Mark Damen, hoofdwagenbouwer van Vriendenkring Haisjo.
Vriendenkring Haisjô´ is een jongerengroep die deelneemt aan de Brabantsedag. We doen dat dit jaar voor de 19e keer met ongeveer 110 leden.

Posted by Eindhovens Dagblad on augustus 22, 2011 at 04:12 nm | Permalink | Reacties (0)