Zaterdag 29 oktober

 Vandaag alweer de laatste dag Qubique en Ventura Berlin. Ook vandaag kunnen zowel professionals als het publiek ons weer bezoeken en het is druk, héél druk!
  
Qubique is een professionele, commerciële beurs en dat zie je terug in de merken die zich hier presenteren, zoals Vitra, Established & Sons, Marset, etcetera, maar ook in de projecten die zijn aangegaan met bekende merken zoals bijvoorbeeld Nike.
   
Binnen Ventura Berlin presenteren wij een selectie zelfproducerende ontwerpers en collectieven, galeries en zelfs kunstenaars. Naast de 4 galeries die ik gisteren al benoemde bestaat de selectie van exposanten voor deze eerste editie van Ventura Berlin uit: Amnesty International (met The Empty Chair door Maarten Baas), Anika Engelbrecht, Arré, Buisjes En Beugels +++, byAMT Inc., detailF, Fabian von Ferrari, Franz Dietrich, Fraser Reid & Nick Ross, Hermann August Weizenegger, hettler.tüllmann, Ingo Krapf, Jaim Telias, limpalux lighting, llot llov, Maarten Baas, Mark Bendow Interior Environments, Martin Björnson, Massoud Hassani, MYK, Nightshop, Paul Heijnen, POSTextiles, Rakso Naibaf, Roomservice (Atelier Haussmann, Zascho Petkow, Heike Buchfelder, Elisa Strozyk, YBDD), Rupert Kopp, Artassen of sergio calatroni artroom, Simo Serpola, Studio Anke Weiss, Studio Daniel Heer, Studio Jo Meesters, Studio Salvatore Franzese, Studio Schneemann en Thomas Bentzen.

MYK (links), Nightshop (rechts)
Blog4_myk Blog4_nightshop 

 

 

 

 

 


Mark Bendow Interior Environments (links) en Studio Schneemann (rechts)

Blog4_bendowBlog4_schneemann

 

 

 

 

 

 


De reacties op onze expositie als geheel zijn super en ook de individuele exposanten hebben veel succes. Grote spelers zoals Established & Sons en Skitsch hebben binnen Ventura Berlin al stukken gescout voor hun collecties!  

Nog een klein uur en dan sluiten we deze eerste editie hier in Berlijn af. De laatste woorden in deze blog wil ik graag gebruiken om Matthias Schmid, Ulrich Weingärtner en Ruben Hutschemaekers van Offshow, het bedrijf achter Qubique heel hartelijk te bedanken voor het feit dat zij ons uitgenodigd hebben om Ventura Berlin te realiseren. En om het hele team van Qubique te complimenteren met hun geweldige werk en het fantastische event dat ze hebben neergezet.   Op naar de volgende editie van 10 t/m 13 oktober 2012!

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 31, 2011 at 11:43 vm | Permalink | Reacties (0)

Vrijdag 28 oktober

Blog3_bezoekersVanaf vandaag zijn Qubique en Ventura Berlin voor iedereen toegankelijk. De eerste twee dagen waren alleen voor professionals (pers, designers, architecten, project inrichters, inkopers, labels, beurs organisatoren en dergelijke), maar sinds vanochtend kunnen ook andere geïnteresseerden (foto links) ons bezoeken.

De entreeprijs is behoorlijk, maar daardoor wordt het publiek ook gefilterd en merk je dat alle bezoekers gericht naar de beurs komen en oprecht geïnteresseerd zijn.

 

Gisteren vertelde ik over de Design Talk die de dag afsloot. Deelnemers waren onder andere Hella Jongerius, Sebastian Wrong en Konstantin Grcic, het werd een pittig, maar goed gesprek. Wat zo interessant was, dat uiteindelijk nog een paar grote namen spontaan aanschoven, zoals Richard Hutten en Jerzey Seymour.

Blog3_polsbandjesVoor de events die 's avonds plaatsvinden was het nodig je van te voren te registreren. In de praktijk komt het erop neer dat je iedere avond weer een polsbandje in een andere kleur krijgt, waardoor we er ondertussen uit zien als fervente festival bezoekers.
 

 

 

 

Terug naar Ventura Berlin. In de expositie hebben we dit keer ook 4 galeries geselecteerd die zich allemaal voor de eerste keer in Berlijn presenteren: mitterrand + cramer / design uit Zwitserland, Victor Hunt uit België, Particles uit Nederland en Industry Gallery uit de Verenigde Staten! Zowel voor de galeries als voor Ventura was het niet alleen de eerste keer in Berlijn, maar ook de eerste keer binnen een commerciële beurs. Een sprong in het diepe, die naar nu blijkt heel positief uitpakt. De galeriehouders hebben goede nieuwe contacten op kunnen doen binnen een andere doelgroep dan waar ze zich normaal op richten en zijn dan ook allemaal erg te spreken over Ventura Berlin.

Mitterrand + Cramer / design uit Zwitserland (links) en Victor Hunt uit België (rechts)           
                                                                             
Blog3_mitterand Blog3_victorhunt

 

 

 

 

 

 

Particles uit Nederland (links) en Industry Gallery uit de Verenigde Staten (rechts)

Blog3_particals

Blog3_industrygallery

 

 

 

 

 

 

 

Morgen de laatste dag van Ventura Berlin, dan zal ik ook een compleet overzicht geven van alle deelnemende exposanten.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 28, 2011 at 11:40 vm | Permalink | Reacties (0)

Donderdag 27 oktober

Dag 2 van Ventura Berlin en Qubique is alweer bijna achter de rug. Donderdagochtend zijn we begonnen met een goed bezochte persconferentie in een klassieke spiegeltent (!).

Qua locatie is het hier sowieso fantastisch; het event vindt plaats op Tempelhof, het oude vliegveld midden in Berlijn, waar tot 2006 nog op gevlogen werd.

Blog_ventura2 Blog_ventura

 

 

 

 

 

 

 
Ventura Berlin staat onderaan de oude gates van het vliegtuig (foto's boven), op de plek waar voorheen de vliegtuigen klaar stonden voor passagiers om in te stappen. In totaal beslaat De Ventura expositie zo'n 1000 vierkante meter buitenruimte, die van de buitenlucht afgesloten wordt door een enorme tijdelijke muur/structuur.
Qubique beslaat 3 enorme hangars die direct aan Ventura Berlin gelegen zijn.
 
Blog_victor_Hunt

Foto links: Victor Hunt

Ook het internationale publiek weet ons hier te vinden en we worden door allerlei partijen gevraagd om ook daar Ventura events te organiseren. Alleen vandaag al hadden we afspraken met delegaties van de Designer Days Paris, de Kortijk Interieur Biennale en de Dubai Design Days.

 

 

Vandaag is ook het laatste stuk uit de expositie aangekomen. De "Mine Kafon" van de Eindhovens-Afghaanse ontwerper Massoud Hassani (foto onder) was niet op tijd hier vanuit London, maar ook die staat nu en de expo is dus compleet!
 
Blog_massoud_hassani


Vanavond beloofd ook weer een spannende avond te worden, met een zogenoemde 'design talk' onder leiding van Paola Antonelli van het MoMA, waaraan onder andere ook Hella Jongerius deelneemt.

Tot slot nog even over de veiling van gisteren. De 4 ongelimiteerde stukken die geveild werden door de Wrong Shop hebben bij elkaar bijna zo'n €10.000 in het laatje gebracht voor The Kids Charity, die het geld zullen gebruiken om creatieve educatie projecten voor kansarme jongeren op te zetten.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 27, 2011 at 11:38 vm | Permalink | Reacties (0)

Woensdag 26 oktober

Zondagmiddag aangekomen in Berlijn voor de allereerste editie van Ventura Berlin.   Ventura Berlin is een geselecteerde, onafhankelijke expositie binnen Qubique (de eerste professionele meubelbeurs in Berlijn, die dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt). 

In lijn met Ventura Lambrate, toont Ventura Berlin een mix van internationale exposanten en nieuwe, spannende design projecten. Het concept van Ventura Lambrate heeft zijn succes bewezen in Milaan, Italië en wordt nu, op uitnodiging van Qubique, ook naar Berlijn gebracht.  

Blog_lichten_ventura
Het 'stellen' van de lichten boven Ventura Berlin.


Van zondagmiddag tot dinsdagavond / -nacht is er in de Berlijnse koude opgebouwd en vanochtend om 10:00 uur werden Qubique en Ventura Berlin geopend!  

De aanwezige exposanten waren bijzonder blij, de eerste reacties van de bezoekers waren lovend, en de algemene 'vibe' is superpositief. We hebben interviews gegeven aan allerlei media, zoals Blueprint magazine uit de UK, Deutsche Welle TV en Kultur Radio, dus het ziet er veelbelovend uit.   Vandaag sluiten we af met een veiling van bijzondere design stukken van Jerzy Seimour, Konstantin Grcic, Sebastian Wrong & Richard Woods.
    
Blog_maarten_baas     Blog_meesters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Empty Chair van Maarten Baas (links) en de stukken van de Eindhovense ontwerper Jo Meesters

Blog_telias       Blog_overzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk van de Italiaanse ontwerper Jaim Telias op Ventura Berlin. (links)

Overzichtsfoto van het "composed exhibition"  gedeelte van Ventura Berlin (rechts)    

 

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 26, 2011 at 11:34 vm | Permalink | Reacties (0)