Het feestelijke opruimen

Hertje Dag 5

Na een feestelijke opening volgt het feestelijke opruimen. Het viel mee; in anderhalf uur was het gepiept. De bezoekers die er vandaag waren konden de tentoonstelling veel beter bekijken dan de aanwezigen tijdens de opening. De meesten namen dan ook ruim een uur om de expo te bezichtigen. Het mooie is dat terwijl je de voorwerpen bekijkt en de verhalen leest, je de gefilmde gesprekken hoort in de zaal. Eén DVD is direct te beluisteren, de andere via een koptelefoon. Ben zelf op mijn gemak door de expo gelopen en heb een selectie gemaakt van 8 kunstenaars en 8 kinderen die we thuis willen fotograferen met hun object op zaterdag 26 maart.

De keuzes zijn gebaseerd op diversiteit en fotografeerbaarheid van de voorwerpen. Dinsdag en woensdag komt Maarten van Loosbroek om samen met mij alle voorwerpen te fotograferen voor het boek. Maarten maakt ook de portretten en hij legt de tentoonstelling vast. Maarten is al bijna 15 jaar onze huisfotograaf. Als ik al het beeldmateriaal heb kan ik een vel maken wat dient als proefdruk voor het boek.

Woensdag komen Peter Thoben en Paul Kuypers om te overleggen over de teksten. Tesamen met mijn inleiding en de teksten van de deelnemers is ook het textuele deel van de publicatie dan helder. Rond 10 april moet het document naar de drukker zodat we op zaterdag 21 mei het boek kunnen presenteren. Alle deelnemers krijgen een exemplaar en de overige 600 verkopen we tegen een ongehoord hoog bedrag.

Voor diegenen die deze blog hebben gelezen wil ik zeggen: dank voor uw aandacht.

Voor wie de tentoonstelling nog wil zien zeg ik: dat kan nog tot en met 27 maart.

www.deoverslag.nl

Marc Niessen, 13 maart 2011

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 14, 2011 at 07:54 vm | Permalink | Reacties (0)

De bezoekers, een mooie mix

Dag 4

Niessen2 De opening. Een technisch detail van een project. Poetsen, opruimen,Niessen1  inkopen doen, bar klaar zetten etc.

Gelukkig had ik André die me hielp. Ik merkte dat de afgelopen week zijn tol begon te eisen. Had nog even tijd om het geheel van de tentoonstelling te bekijken en het was goed.

Om 15:30 kwamen Ella, Jano en Eva om ’de bar te draaien’ en de hotdogs te serveren. De eerste bezoekers waren er al om 15:45. Niessen3 Kinderen met hun ouders.

De kinderen zoekend naar hun voorwerp en vervolgens trots tonend aan hun ouders. De ouders wat onwennig in de ruimte rondlopend, maar wel met een soort van hé dit is leuk.

Vanaf 16:00 loopt de ruimte snel vol en om half vijf is zie ik de vloer niet meer. Tijd voor een welkomspraatje. Dat heb ik zo uit mijn mouw laten rennen.

Tijd voor het voorbereiden van een speech was er niet. Ach, een woord recht uit je hart is wellicht Niessen 4 veel toepasselijker voor zo’n gelegenheid dan een filosofische bespiegeling. Dat benadruk ik ook.

In het boek is daar plaats genoeg voor. Ik benadruk met name dat iedereen eigenlijkNiessen5  op zijn gemak terug zou moeten komen om in alle rust de voorwerpen en de verhalen te ‘lezen’.

De expo staat tot 27 maart. Dus. Het geheel aan bezoekers was een mooie mix van kunstenaars, kinderen, leerkrachten en buurtbewoners. Om 19:30 afgesloten en naar huis gegaan waar ik gegeten heb met mijn kinderen en vervolgens aan dag 4 heb gewerkt. Morgen de laatste blogdag.

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 13, 2011 at 12:36 nm | Permalink | Reacties (0)

De tentoonstelling staat als een huis

Plastieken Hertjes konijn Dag 3
Lange dag. Ben net thuis en het is 20:48. De tentoonstelling staat; als een huis.
Op het laatst was het wel puzzelen en schuiven maar het is een coherent geheel bestaande uit 148 totaal uiteenlopende items, bijzondere items. Van mensen in de leeftijd van 10 tot 75 met verhalen .

De verhalen. Ja. Veel herinneringen met verdriet, over de dood van dierbaren. Een zusje of een oma. Dat zit onder andere achter die voorwerpen. In het (gefilmde) gesprek wat ik zelf voerde met twee kinderen (er kwam een kind extra) moest het meisje huilen om haar overleden hond. Haar hond was al een jaar dood maar toch kwam die emotie rondom die dood weer naar boven.
Voor kinderen zijn met name honden hele belangrijke wezens in hun leven. Ze vinden er troost en praten tegen ze. Het zijn hun maatjes.

Maar er zijn ook vrolijke verhalen. Verhalen over het leven. Wat krijg je mee als je uit huis gaat? Een warme wollen trui van mama. Of een beschilderde pollepel. Ook van mama. Wat heb je allemaal meegemaakt? Toen je als 6- jarige op een boot leefde en op en neer naar Keulen voer met je ouders. Wat fascineert je? Een opgezette everzwijnenkop of een gemummificeerde paardenfoetus? Waar speelde je mee? Met plastic bootjes uit een cornflakespak op een blauwe tafel (de zee) in Stockholm of verwarmde je je aan je lievelingsknuffel genaamd ‘ezeltje’?

Serie_expo 


Het is een unieke verzameling geworden van bijna 150 jonge en oude mensen in Eindhoven. Een verzameling die tot ieders verbeelding zal spreken. Niet elk voorwerp of verhaal zal iedereen ‘herkennen’ maar veel opgetekende ervaringen en herinneringen blijken universeel. Morgen de opening. Inkopen doen, opruimen, vuurkorf en hout klaarzetten (fikkie bouwen), muziekje uitzoeken etc. Gelukkig heb ik hulp van André, Ella, Jano en Eva. 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 11, 2011 at 09:39 nm | Permalink | Reacties (1)

Plastieke Hertjes & Buzz Lightyears

Plastieken Hertjes OPBOUW2 ok01 Dag 2
Vanochtend met Peter Thoben door de tentoonstelling in wording gelopen. Peter gaat een tekst schrijven voor in de publicatie. Om 10.15 komt Maarten van Loosbroek binnen met de eindmontage van de 14 gefilmde gesprekken tussen de kinderen en de kunstenaars, vormgevers en architecten. Gezien de beschikbare apparatuur is het best een redelijke en goed verstaanbare sequentie geworden.

Nadat Peter en Maarten zijn vertrokken ga ik als een haas aan het werk. Gelukkig komt Hans Matheeuwsen dadelijk om me te helpen. Het opbouwen van een dergelijke expositie vereist een bepaalde volgorde. Nadat ik gisteren de vitrines op zijn plaats had gezet en ruim 100 teksten had uitgeprint begon ik met het uitpakken van de eerste dozen.

Plastieken Hertjes OPBOUW2ok02 Maar ja, die vitrines zijn natuurlijk niet schoon. Daarop heb ik Hans gebeld om me te helpen want dat Glassexgedoe is een tijdrovend karweitje. Enfin, Hans kwam redelijk op tijd en ik kon me volledig richten op het uitpakken en plaatsen van de voorwerpen met de bijbehorende teksten.

Het plaatsen is een delicaat gebeuren. Je maakt er of je breekt er de tentoonstelling mee. Een loei van een roze konijnenknuffel in dezelfde vitrine proppen als een klein koperen doosje slaat als een tang op een varken.

Plastieken Hertjes OPBOUW2ok06 Toch wil ik niet teveel de wat meer esthetische voorwerpen van de kunstenaars apart houden van de veelal wat minder subtiele bijdragen van de kinderen. Een prachtig object (van een kunstenaar) is een dodenmasker van een kind met daarop geprikt een zwemdiploma. Verder was ik gecharmeerd van een keramieke Herdershond en een van Fanta blikjes gemaakt speelgoedvliegtuig (foto). Wie een van de eerste pc’s (foto) wil zien met 16K cartridges moet zeker komen kijken want die staat er ook bij.

Het lieve meisje had de 35 teksten uitgetypt dus morgen kan ik verder met die objecten.

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 10, 2011 at 08:52 nm | Permalink | Reacties (0)

Plastieke Hertjes & Buzz Lightyears

Om mijn vijfdaagse dagboek in een perspectief te plaatsen ben ik genoodzaakt wat achtergrondinformatie te verstrekken.

Plastieken Hertjes OPBOUW OK01 Het project Plastieke Hertjes & Buzz Lightyears waar ik over ga schrijven is feitelijk in oktober 2010 begonnen als een wijkproject onder de titel Juweeltjes uit Doornakkers-Oost. Dit wijkproject is nooit gerealiseerd. Daarover later.De Overslag is een kunstenaarsinitiatief dat zich richt op de ontwikkeling, productie en presentatie van hedendaagse kunst. Sinds 2003 initieert de stichting tevens educatieve projecten voor kinderen van basisscholen in de directe omgeving. De keuze voor scholen in de nabije omgeving ligt voor de hand: kinderen komen te voet naar De Overslag wat de scholen veel rompslomp bespaart en op deze wijze kunnen we als culturele plek indirect wat betekenen voor (kinderen uit) de wijk waar we gevestigd zijn

Plastieken Hertjes OPBOUW OK03 Dezelfde gedachte als waarmee we het geannuleerde wijkproject Juweeltjes uit Doornakkers-Oost hadden opgezet. Het is nu niet het moment om diep in te gaan op het waarom dit wijkproject niet van de grond is gekomen. Ik zal dit in mijn inleiding van de publicatie van het project Plastieke Hertjes & Buzz Lightyears zeker wel doen. Deze verschijnt op 21 mei.

Nadat ik de stekker uit het plan voor de wijk had getrokken en met name de provincie Noord-Brabant als Grootinvesteerder had verzocht een doorstart te mogen maken in een andere vorm ben ik in januari een zestigtal kunstenaars, vormgevers en architecten gaan bellen en heb hen dezelfde vraag gesteld als de wijkbewoners. Daarnaast had ik al snel de medewerking van twee basisscholen die deelnemen met 91 kinderen uit groepen 7 en 8. Ik sta nu in de zaal van De Overslag, omringd door 14 vitrines en 148 voorwerpen al dan niet verpakt in een doos.

In de computer zitten 113 verhalen (een aardig meisje is voor mij 35 schier onleesbare kinderkrabbels letterlijk aan het overtypen á 1,50 per verhaal). Het leukste moment van het project is aangebroken: het inrichten van de tentoonstelling. Morgen ga ik wat specifieker in op een aantal fantastische bijdragen (kreeftenogen, gemummificeerde paardenfoetus, een pen met een bijzonder verhaal).

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 10, 2011 at 10:51 vm | Permalink | Reacties (0)