Vervolg werkperiode te zien in Nederland

Blogmeisje Het project loopt. Ik denk, dat het wennen zo snel gaat door het samen koken, eten afwassen en ook de lezing zorgde ervoor dat  veel reserve is verdwenen. Vanochtend is dan ook geopperd naar aanleiding van een filmpje, over de beperkende werking van educatie voor creativiteit, wat Marjolijn en Naro  al gezien hebben, een gezamenlijk gesprek te houden onder leiding van Liesbeth.

Het vervolg van de werkperiode is te zien in Nederland. Er gaan 3 verschillende exposities plaatsvinden, die gepresenteerd worden met een catalogus.

 

Ten eerste: Het uiteindelijke resultaat van de werkperiode zal geëxposeerd worden in Artspace Flipside (www.artspaceflipside.nl), op vrijdag 2 december 2011. In deze expositie worden de werken die door de kunstenaars in Tripkau gemaakt zijn getoond.

Ten tweede: Er wordt een week met de groep kunstenaars aan een tentoonstelling  gewerkt in Vertoningsruimte Argument te Tilburg (www.argument-tilburg.nl ). Het resultaat daarvan wordt gepresenteerd op de opening in het weekend van  15 januari en loopt t/m 29 januari 2012.

Blogpaard En als laatste: Een expositie in het CBK’ s-'Hertogenbosch in Den Bosch. Waar een overzicht van elke kunstenaar te zien is met hun werk en wellicht dat er verschillen tussen oud en nieuw werk te zien is.

De datum van deze expositie is nog niet bekend, let op de website van het CBK: www.cbks-hertogenbosch.nl  Wij zitten hier nog even tot 25 september te werken. Er komt nog een gezamenlijke rondgang naar ieders atelier onder leiding van publicist/kunstenaar Aquil Copier. Dit was mijn laatste dag blog, Ik zou zeggen kom kijken naar de resultaten!

Posted by Eindhovens Dagblad on september 16, 2011 at 08:56 nm | Permalink | Reacties (0)

Woensdag 14 september, dag 3

Lezing2 (2) Na een sterke bak koffie en ontbijt, een wandeling gemaakt om vanuit de tuin, die overloopt in een groot stuk bos wat paddenstoelen te plukken. En vanuit de wandeling, met wederom gesprekken over kunst en plannen voor de periode weer terug aan te komen bij de Artist-in-Residence plek.

Met frisse moed duikt ieder in zijn eigen atelier.
Het is fijn op zo’n afgelegen plek met een goede groep kunstenaars te kunnen werken.
Rond drie uur gaat kunsthistorica, Drs. Liesbeth Schreuder een lezing en dialoog voeren,
met als thema Het belang van het oeuvre voor de kunstenaar, wat betekent autonomiteit nog in het huidige kunstenaars bestaan.

Het gesprek belicht vele kanten: de visie van het museum, de kracht van de taal van een kunstcriticus,  het belang van subsidie voor experimentele kunst, en de toekomst van het kunstklimaat in Nederland (hoe leg je aan een leek het belang van gesubsidieerde kunst uit?)

Kortom teveel om nu alles uit te lichten. Met een vol hoofd loop ik nog even mijn atelier binnen om nog even wat te schilderen. Luk, Rijnder en Bert  gaan koken dus heb ik even nog even tijd.
De bel gaat! Eten is klaar….

Posted by Eindhovens Dagblad on september 16, 2011 at 03:52 nm | Permalink | Reacties (0)

Ontmoeting met een galerist

Blogkazerne2 Blogkazerne

 

 

 

 

 

 

De Kazerne, de plaats waar de werkperiode plaatsvindt, is een oude legerkazerne die dienst deed om het ijzeren gordijn te bewaken. Na 5 jaar geleden te zijn aangekocht door een groepje Eindhovenaren, is deze plek grondig onder handen genomen met beperkte middelen. Overal zijn nog wel de sporen van zijn geschiedenis aanwezig: de kooktoestellen waarmee voor een heel leger gekookt werd, de pin-up plaatjes in de kelder, naamsborden, oud behang enz. 

Nu is deze in zo’n staat dat deze “Kunstkolonie” grote groepen kan herbergen.

Zo heeft iedere kunstenaar een slaapkamer en een eigen atelier. En kan je je, wanneer de drukte je even teveel wordt terug trekken in je eigen atelier.

Blogkunstenaars2 Blogkunstenaar

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn Aagje, Liesbeth en ik even naar Neu Kaliss gereden, een dorpje verderop. Daar ligt op een heel mooie locatie galerie: “Kunstraum Heiddorf” en hebben we de galerist uitgenodigd om de Grenswerkperiode met de deelnemende kunstenaars te ontmoeten.  Zij was zeer enthousiast en zal maandag of dinsdag komen kijken.

Blogschilderijen Verder moeten we het vanavond bij het eten nog hebben over de vorm van de catalogus, (aangezien het project niet gesubdieerd is zullen de kunstenaars zelf moeten bijdragen aan deze catalogus.) Hierover moeten we het allen eens zijn.

Ik geloof dat er nu weer gekookt wordt, Stamppot met groente en zelfgeplukte paddenstoelen (voor de kenners: eekhoorntjesbrood, kastanjeboleten en reuze parasolzwammen!) en ik zou vandaag meehelpen dus snel naar de keuken! Onee, ik ben niet te laat….

Posted by Eindhovens Dagblad on september 15, 2011 at 09:34 nm | Permalink | Reacties (0)

Op deze plek is alles mogelijk

Eerst maar eens flink boodschappen inslaan met Bert en Liesbeth.  Eten voor 10 man. Groenten niet, die halen we uit de tuin: gele courgette, heel veel tomaten, sla en verse kruiden.  De kippen leggen voldoende eieren.  Creativiteit moet wel gevoed worden.

Aagje (2)
Rijnder (2)Roosmarijn (2) 
  

 Opvallend bij thuiskomst is dat sommige kunstenaars al helemaal zijn opgestart (zie foto vlnr Aagje, Rijnder en Roosmarijn), anderen moeten nog  wennen aan de groep, de geluiden, de wc’s en de omgeving.  Wat wel meteen is gelukt zijn de gesprekken.  Het gaat over het werk, technieken, inspiratiebronnen en subsidiemogelijkheden. 

Er worden keuzes gemaakt om door te gaan op bestaand werk, of de rust en de tijd nemen om hier aan iets nieuws te beginnen.  Op deze plek is alles mogelijk.

Laat in de middag verschijnen Naro Snackey en Marjolijn de Wit en is onze groep compleet.  Ook zij moeten bijkomen van een vermoeiende reis en de nieuwe indrukken.  Onze huismeester Munne, als een “ vliegende Duitser”  vanochtend gearriveerd, trakteert ons na een heerlijk avondmaal op Kaffee und  Kuchen. De sfeer is goed; alles is aanwezig om er een goede werkperiode van te maken.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on september 13, 2011 at 10:48 nm | Permalink | Reacties (0)

Geland op de Artist-in-Residence in Tripkau

 
Blog_12-sept Rond 10:30 zijn we vandaag (maandag) vertrokken vanuit Eindhoven. En uiteindelijk zijn we  aangekomen om 19:17 op de Artist-in-Residence plek in Tripkau.  We gaan werken aan het project Grenswerk 2011.

Deelnemende kunstenaars zijn: Rijnder Kamerbeek (Nijmegen), Bert Jacobs (Amsterdam), Roosmarijn Schoonewelle (Amsterdam), Luk Sponselee (Antwerpen),  kunsthistorica drs. Liesbeth Schreuder (Waalre), Lilia Scheerder (Eindhoven),  Marjolein de Wit (Amsterdam), Naro Snackey (Amsterdam), Aagje Linssen (Eindhoven) en ik, Jeroen Vrijsen (Eindhoven). Samen met Aagje organiseer ik het project.


Deze avond staat in het teken van ‘het landen‘ op de plek. We verblijven in een voormalige grenskazerne, die dienst deed tijdens het ijzeren gordijn. Dit is nog een plek waar je je als kunstenaar kan terugtrekken.

We gaan hier op deze inspirerende plek werken. Tekenen, schilderen, muziek en ruimtelijk werk. De inspiratie vinden we in de omgeving, de geschiedenis en de isolatie. Op woensdagavond gaat de meegereisde kunsthistorica  een lezing geven  over het belang van een oeuvre. Ook gaat zij schrijfoefeningen geven om teksten over eigen werk te verbeteren.

Maar nu even bijkomen van de lekkere maaltijd en de afwas (foto). Daarna een voorstelrondje en dan na een hele donkere avondwandeling onder de wol.

Jeroen

(de foto in de header is gemaakt door Judith Ambags)

Posted by Eindhovens Dagblad on september 13, 2011 at 10:56 vm | Permalink | Reacties (0)