Kunst geeft veel voldoening

In onze westerse maatschappij zijn we vaak vergeten hoe dingen tot stand komen. Steeds meer kinderen denken dat melk uit een fabriek komt en leggen de link niet meer met koeien. Ons eten komt steeds vaker uit een soort van pretpakketje waar je alleen nog water en kipfilet bij hoeft te doen.

Voor de tweede wereldoorlog maakte men zelf ook nog veel in het huishouden. Denk aan wekken, groentetuintjes e.d. die ervoor zorgden dat we wisten wat we aten. Van mij uit is dit een pleidooi voor kleinschaligheid zodat we weer gewoon spercie boontjes eten uit Nederland en niet uit Kenia.

We vervreemden van de natuur en gaan en masse naar pretparken waar je kunstmatig iets beleefd van “avontuur”. Zeker de jonge generatie voelt zich daar vaak wel bij.  We vinden alles normaal. Het water uit de kraan, altijd eten in de koelkast etc. etc. Dat we bevoorrecht zijn hoor je zelden.

We zijn een mopperend volkje geworden en de t.v. doet daar lekker aan mee. Consumenten- en politieprogramma’s zorgen voor veel onvrede en soms ook angsten. Niet aan meedoen, daar is het leven te kort voor.

Pleunsiensaar aprilmei 2011 242 Als je bijgaande foto ziet van een stel mensen die lekker aan het spelen zijn met papierpap en tot mooie resultaten komen zie je een goed voorbeeld van hoe het ook kan. Kunstzinnige dingen maken zijn vaak niet zo moeilijk en geven veel voldoening. Ga thuis eens aan de slag of schrijf je in voor iets creatiefs. Je zult er geen spijt van krijgen en je zult ontdekken dat je meer kunt dan je van te voren wist.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 20, 2011 at 02:55 nm | Permalink | Reacties (0)

Muziek en dans verbinden

Zo lang de mensheid bestaat zijn mensen bezig met het uiten van emoties door middel van muziek, dans en beeldende kunst. Ook heeft het vaak een religieuze of ceremoniële betekenis. Het is van belang om wat ons roert naar buiten te brengen. Zowel individueel en als groep.

Het is interessant om te zien hoe dat zich overal op de wereld heeft ontwikkeld. Van invloed zijn de leefomstandigheden, het klimaat en de het aantal mensen dat er leeft. Maar in wezen is er niet veel veranderd aan het principe van de rotstekening, het eerste trommeltje en snaarinstrument of blaashoorn en de dans rondom het eerste houtvuur.

We smeren nog steeds met dierenhaar ( penseel) en verf ergens verf op en bewegen ons nog steeds op muziek. Muziek en dans hebben het in zich om ons te verbinden. Denk maar aan de huidige popfestivals en houseparty’s. Maar er is in het verleden ook veel ontwikkeld waar we nu nog op verder bouwen.

Blog_wak_dansen Al Tira (foto), een groep die zich bezig houdt met werelddans laat zien hoeveel varianten er in de wereld ontwikkeld zijn op het gebied van dansen. Naast de dans instuderen en het uitvoeren is er ook plaats voor gezelligheid. Zo zie je dat een dans die in Griekenland ontwikkeld is voor een bruiloft hier in Geldrop de aanleiding is om zich met elkaar te verbinden en sociaal met elkaar te verkeren.

Ofschoon er personen rondlopen die het maar linkse hobby’s vinden ben ik samen met nog 3,5 miljoen Nederlanders van mening dat er niemand slechter wordt van het volgen van een passie.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 19, 2011 at 10:48 vm | Permalink | Reacties (0)

Improviseren in een veilige omgeving

Blog_wak Een kleine groep jonge mensen van het Zig Zag theater uit Geldrop staat te improviseren op de vloer. Telkens schakelen ze naar andere emoties. Soms schreeuwen ze naar elkaar soms maken ze bijna elkaar het hof. Ze reageren op elkaar en doen onverwachte dingen.

Waar het om gaat is dat ze zich bewust worden wat je met je lijf en stem kunt doen. Belangrijk in een maatschappij waarbij jezelf presenteren steeds belangrijker wordt. Je hebt per slot van rekening maar een eerste kans.

Toneelspelen kan een bijdrage leveren aan het bewust worden van je eigen ik. Tijdens het spelen stel je jezelf erg kwetsbaar op en kun je afgaan. Dat kan en mag in een veilige omgeving. Het is een proeftuin voor het ontwikkelen van tools die je in het dagelijks leven helpen om beter te functioneren. Als je daar op die manier naar kijkt, is toneelspelen een prima ding.

Een veilige omgeving is essentieel bij leerprocessen. Centrum Voor Creatieve Mensen De Wiele is altijd alert op dit fenomeen. Alleen wanneer je jezelf veilig en beschermt voelt, kun je jezelf overgeven en tot de essentie komen van wat je wilt. Het is mooi te zien als mensen iets van zichzelf durven te laten zien, wanneer ze zich “echt”opstellen.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 18, 2011 at 10:46 vm | Permalink | Reacties (1)

Dansen brengt de passie weer in hun leven

Je herkent het wel. Maandag, eerste dag van de week. Veel te laat geworden gisterenavond.'s Ochtends is het weer werken en een wat stroeve start van de week. Daarbij heb je ook nog pijn aan je rug. Geen goed begin.

Geldrop_rolstoeldansenVanmiddag, dezelfde dag, start er in de danszaal van De Wiele een repetitie van de rolstoeldansers. Mensen die niet gevraagd hebben om afhankelijk te zijn van een rolstoel. Ze zijn van verschillende leeftijden van jong tot oud. Wel zie ik dat iedereen straalt. Blij bewegen ze samen met wel valide danspartners op de muziek. Dit dansen brengt de passie weer in hun leven. Ze voelen zich optimaal mens op dat moment.

Terug naar mijn stroeve start. Nu ik dit gezien heb, is mijn rugpijn weg, voel ik me fijn en denk aan hoe het ook kan zijn. Ik werp nog een laatste blik de zaal in. Ik zie op iemands gezicht een lach die haast te groot is voor het bijbehorende gezicht. Ik heb veel geleerd vandaag.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 17, 2011 at 09:54 vm | Permalink | Reacties (0)

Een aarzelende start

Dit jaar start voor het eerst de Week van de Amateurkunst. Het is een initiatief van de Kunstconnectie, een landelijke vakvereniging voor amateur kunst onderwijs. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. In de toekomst moeten steeds meer verenigingen, instellingen en ook individuele beoefenaars daar op inhaken. Ik ben directeur van creativiteitscentrum De Wiele, de organisator van de Week in Geldrop.

Wak Zondag beleefden we een aarzelende start van de Week, maar we wisten van te voren dat zo’n evenement moet groeien. Amateurkunst is belangrijk voor mensen. In Nederland doen ruim 3,5 miljoen personen iets aan kunst of cultuur. Dat komt niet zomaar. Het heeft te maken met een drang om jezelf ergens in te verliezen. De passie in jezelf eruit te laten. Een talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zeker in een wereld die snel, rationeel en voor velen best gehaast kan zijn. Een goed voorbeeld is een klein jongetje dat tijdens een les tekenen en schilderen verzuchtte, dat deze les de enige plek was waar hij rust ervaart. 

Alle partijen binnen de cultuursector moeten met elkaar proberen om zoveel mogelijk faciliteiten in de lucht te houden. Een evenement als de Week van de Amateurkunst leent zich daar uitstekend voor. Partijen weten elkaar te vinden, er kan kruisbestuiving ontstaan en tijdens de optredens kan men zich profileren en op een laagdrempelige manier aan het publiek presenteren. Toeschouwers nemen eerder de stap om zich aan te melden voor een cursus of vereniging. Dat is de achterliggende gedachte voor deze Week.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 16, 2011 at 03:59 nm | Permalink | Reacties (0)