Het Badhuis

Eind jaren 60 werd in Helmond zwembad de Wissen in gebruik genomen. Er was bedongen, dat het zwembad ook de badhuisfunctie zou overnemen. Daarmee werd het badhuis in de Pastoor van Leeuwenstraat (volgens mij toen nog Tolpoststraat) overbodig en werd het in gebruik genomen als tijdelijk jongerencentrum.

Huisje Het jongerencentrum werd verhuisd naar de Gerardusschool en er werd weer een nieuwe bestemming gezocht voor het badhuis. Begin jaren 80 kwam ik er voor het eerst. Het was toen in gebruik als dependance van de Bakkerij. Een groepje jonge meiden gaf er Nederlandse les aan Spaans sprekende vrouwen.

Ik was een van die jonge meiden. Als snel werd duidelijk, dat wij ook leerden van de vrouwen. Over andere culturen en hoe moeilijk het was als bijvoorbeeld een familielid in Spanje ernstig ziek was.

Na oplevering van de Fonkel is het badhuis weer grondig gerenoveerd en is het weer in gebruik als jongerencentrum. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals rappen, dans, voetbaltraining, maar ook huiswerkbegeleiding en personal coaching.  Als er geen georganiseerde activiteiten zijn, kunnen jongeren toch binnenlopen voor een potje biljart, ping pong, of gewoon om een kop koffie of iets fris te drinken.

Regels Er zijn duidelijke, strenge huisregels en die worden goed gecontroleerd. Ook de contacten met de ouders zijn over het algemeen goed. Tijdens de laatste ramadan waren er aangepaste openingstijden, zodat jongeren ook buiten de normale openingstijden nog terecht konden en samen konden eten. Dat is door iedereen (jongeren, ouders, beroepskrachten en buurt) als heel positief ervaren. Nu staat de toekomst van het badhuis weer ter discussie. Jongerencentra moeten gesloten worden, zeggen ze. Geldgebrek wordt er dan gemompeld.

Uit eigen ervaring weet ik, dat jongeren privacy nodig hebben en het liefst onder elkaar zijn. Als ze dan af en toe een duwtje in de goede richting krijgen (vreemde ogen dwingen), komt het met de overgrote meerderheid wel goed. Openhouden die jongerencentra, dus…

Posted by Eindhovens Dagblad on september 8, 2011 at 11:01 nm | Permalink | Reacties (0)

Verkeer

Toen we in 1982 in de Heistraat kwamen wonen, was het een winkelstraat richting centrum. Iedereen die autorijles kreeg in |Helmond en wijde omgeving kende deze straat. Het verkeer van rechts had voorrang, er waren volop fietsers en voetgangers en de zijstraten waren onoverzichtelijk. Tegen de tijd van het rijexamen werd je de straat doorgestuurd en had je geen ingreep gehad, dan was je klaar voor het rijexamen. Begin jaren negentig werd de straat heringericht.

De straat veranderde in een voorrangsstraat. Om de snelheid te remmen werden er een aantal drempels gemaakt. De drempels waren echter niet genoeg om de snelheid te temperen. Ook in het rechte stuk Heistraat gebeurde met zekere regelmaat (ernstige) ongelukken, zoals die keer dat een auto rechtop tegen de gevel van een café belandde. Auto’s hadden overal voorrang, behalve bij het rode fietspad ter hoogte van het Tolpostplein. Dat zorgde voor veel verwarring, en dus veel meestal kleine aanrijdingen.. De hele buurt was er op getraind om bij een harde klap even buiten te kijken om te zien of de  ambulance of de politie gebeld moest worden.

Dat veranderde later met de komst van de mobiele telefoon. De veroorzakers en de slachtoffers konden dat voortaan zelf bellen, enkele uitzonderingen daargelaten. Zoals die keer in november 2003. Een (allochtone) moeder met twee kinderen op de fiets werd aangereden. De twee kleine kinderen, helemaal in paniek, stonden naar hun bewusteloze moeder te kijken. Het zag er ernstig uit. De buurtbewoners kwamen direct in actie. Er werd een deken gehaald, en vanuit de hengelwinkel werd een grote paraplu aangesleept. Het regende namelijk pijpenstelen. Ook voor de kinderen werd gezorgd.

 Gelukkig is met de laatste herinrichting van het Tolpostplein deze onoverzichtelijke situatie aangepast. Er gebeuren nog maar heel weinig ongelukken met fietsers. Dat is dus een hele verbetering. De Heistraat zelf is nog steeds “under construction”, maar het begin is in ieder geval gemaakt. De drempels verderop in de straat zijn zodanig gemaakt, dat de snelheid er wel uit moet en het verkeer van rechts krijgt weer voorrang. De bestrating past weer bij de rest van de bebouwing en ook aan de straatverlichting is gedacht. We kijken uit naar het moment dat alles klaar is en we zonder omwegen van het Tolpostplein naar Binderseind kunnen rijden.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 7, 2011 at 10:28 nm | Permalink | Reacties (1)

Winkel(en) in de Heistraat

Ik heb eens een inventarisatie gemaakt van de winkels (foto) die we hebben in de Heistraat. Het zijn er nogal wat. We hebben een Turkse slager, een Turkse bakker, een Marokkaanse slager, een Marokkaanse bakker, een Marokkaanse supermarkt, een Turkse supermarkt, twee viswinkels, een belwinkel, een pizzeria, een chinees, een Marokkaans eethuis, een cafetaria, een muziekwinkel, een tweedehands winkel, een fietsenzaak, een tattooshop, een snuisterijenwinkel, een winkel in woonaccessoires, een new age winkel, twee kappers, een kapperszaak met groothandel, een schoonheidssalon, een juwelier, een schoenmaker, een winkel in kantoorartikelen en drukwerk, een schoenwinkel, een shoarmazaak, een Nederlandse bakker en een slijterij/wijnwinkel. Het zou zomaar kunnen dat ik er nog een paar vergeten ben.

 Blog_bakkerij
Blog_nwwinkels2


Nu denkt u natuurlijk, huh, wat heb ik daar nu aan? Nou, de wijnwinkel die we hebben, is maar mooi De wijnwinkel van het jaar 2011 (van heel Nederland dus), en niet zo lang geleden bakte onze bakker het beste worstenbroodje van Brabant. Ook de muziekwinkel heeft een brede klandizie, die zich niet alleen tot Helmond beperkt. De winkel in woonaccessoires heeft het vertrek van een groot deel van de bevolking van de binnenstad overleefd en menige communiefiets is uitgezocht in de fietsenwinkel in de Heistraat.

Verder kun je in de Marokkaanse en Turkse winkels terecht voor lekkere biefstukken, lamskoteletjes, kip, fêta, olijven, dadels, noten en verse groenten. Vers gekruide olijven zijn een aanrader. De kenners komen van heinde en verre om hier hun boodschappen te doen. Dus als u een keer lekker wilt koken met alles erop en er aan en niet te duur, dan kunt u hier terecht! Dat vergat ik nog even, de bediening en klantvriendelijkheid zijn perfect.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 7, 2011 at 11:42 vm | Permalink | Reacties (0)

Nieuw gastblog op ED.nl: Heistraat woonstraat

In 1982 kochten mijn vriend en ik ons eerste huis in de Heistraat. Het was een jaren dertig huis, waar nog het een en ander aan opgeknapt moest worden, maar het was ruim en had een grote tuin. Voor ons was het ideaal. De Heistraat was  in die tijd nog voornamelijk een winkelstraat met de slager en bakker op loopafstand. De Gerardusschool stond er nog, maar was inmiddels in gebruik als  filmhuis en jongerencentrum. Met de buren en winkeliers was er een goed contact.

Tolpost-2 Een aantal jaren later lieten we ons oog vallen op een hoekwoning met een enorme tuin, ook weer in de Heistraat. We besloten te verhuizen. Onze oude woning konden we kwijt aan vrienden.
Het wonen in de Heistraat beviel prima. Inmiddels waren ook onze twee kinderen geboren. In de buurt waren er meer kinderen van dezelfde leeftijd. De buren en overburen waren vriendelijk. Iedereen hield een oogje in het zeil. Het was wel een levendige straat. Er gebeurde altijd wel iets.

Ballorige heren in een net pak, die met zijn drieën in de heg sprongen, een Sinterklaas die duidelijk te diep in het glaasje had gekeken, voetballers die in polonaise de taxi in geloodst werden, maar andere de andere kant van de taxi weer uitstapte om weer terug te keren naar de kroeg, feestende mensen als het Nederlands elftal weer eens gewonnen had, urenlang toeterende auto’s door de straat als het Turkse nationale team een belangrijke wedstrijd gewonnen had….

Vanaf het moment dat gemeente de saneringsplannen voor de binnenstad aankondigde werd het allemaal even minder. Bewoners trokken weg, en een aantal winkeliers besloot hun zaak te beëindigen. Met de  lege huizen en lege winkelpanden zagen er allemaal wat troosteloos uit. Daarin is echter een jaar of 4 geleden gelukkig weer verandering gekomen. Het breed centrum “de Fonkel” werd opgeleverd en het Tolpostplein werd opgeknapt.

Een groot aantal leegstaande panden werd gesloopt en de overgebleven winkelpanden werd grondig opgeknapt. Ze kregen vaak een compleet nieuwe voorgevel. Daarnaast werden de eerste nieuwe winkelpanden en woonhuizen opgeleverd. Allemaal in een mooie stijl, die past bij de overige panden in de straat. Met de nieuwe panden kwamen er ook weer nieuwe bewoners en nieuwe winkels. Het eerste deel van  het winkelplein is onlangs opgeleverd.

Binnenkort wordt gestart met de rest van het winkelplein en er komt een nieuw zorgcentrum tegenover de Fonkel. Op de site http://helmond.virtuocity.eu/3d/ krijg je een hele goede indruk hoe het er allemaal uit gaat zien.
 

Posted by Eindhovens Dagblad on september 6, 2011 at 08:00 vm | Permalink | Reacties (0)

Er toch al veel over Heistraat geschreven?

Tja, waarom deze gastlog over de Heistraat?

Heistraat1  Er is toch al genoeg over geschreven? Iedereen kent het verhaal toch? Een afbraakbuurt, criminaliteit, hangjongeren en andere problemen. Nou, niet dus.

Wij, de buurtbewoners herkennen onze buurt niet in die berichten. Dat bleek op een buurtbijeenkomst half augustus in buurthuis de Fonkel (wij hebben volgens mij het mooiste brede wijkcentrum van Helmond) . Daar kwamen maar liefst 140 mensen bij elkaar om te praten over de buurt.

Het bleek een heel gemêleerd gezelschap, jong en oud, autochtone helmonders, mensen van allochtone afkomst, professionals, mensen die al lange tijd in de binnenstad wonen, maar ook nieuwkomers in de wijk en een aantal winkeliers.

Na een korte introductie gingen we in kleine groepjes uit elkaar. Daarin werd gebrainstormd over de toekomst van de buurt. Het doel was, om vanuit een positieve insteek ideeën aan te dragen om het een en ander te verbeteren. Later werd dat gepresenteerd aan alle aanwezigen. Een korte samenvatting van de ideeën die genoemd werden:

- Niet meer praten over wij en zij, maar alleen nog over wij. Autochtone Helmonders en Helmonders van allochtone afkomst, jong en oud zijn samen verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk.
- Mensen aanspreken op hun concrete gedrag. Lukt dat om de een of andere reden niet, dan contact opnemen met buurtwerkers
- Bij gedrag dat echt niet door de beugel kan, de politie bellen
- Er voor zorgen dat mensen een zinvolle dagbesteding hebben
- De jongerencentra openhouden, zodat de jongeren een ontmoetingsplek hebben en ze niet op straat hoeven rond te hangen.
Heistraat2 - Andere berichten naar buiten brengen dan de tendentieuze berichtgeving tot nu toe. Er is al heel veel in positieve zin gebeurd in onze buurt. Dáár willen we mee verder.

Dat laatste punt is dus de reden van deze blog. Ik ben wat je noemt een ervaringsdeskundige,  omdat  ik met mijn gezin al bijna 30 jaar met veel plezier in de Heistraat woon!
 

Posted by Eindhovens Dagblad on september 5, 2011 at 04:13 nm | Permalink | Reacties (1)

Over de Heistraat

Mijn naam is Ivonne Sprengers. Ik woon sinds eind 1982 in de Helmondse Heistraat. Deze straat is de laatste jaren veelvuldig in het nieuws geweest, maar zelden in positieve zin. Daarin wil ik, samen met een aantal buurtgenoten (bewoners en winkeliers) verandering brengen. De Heistraat is een levendige, gezellige straat waar mensen vanuit alle windstreken met plezier wonen en werken.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 5, 2011 at 12:12 nm | Permalink | Reacties (0)