Terug naar huis

Vandaag was alweer de laatste dag van het debatteren. We zijn tot een paar goede resoluties gekomen die de wereld zullen verbeteren! Als ze ooit uitgevoerd worden...

We aten cake in de coffeebreak en weer een driegangen lunch in het restaurant, we hebben heel veel foto's gemaakt met de nieuwe mensen die we hebben ontmoet. Er zijn verkiezingen gedaan van most fashionable tot funniest en best delegates. Floor is de most fasionable delegate geworden van haar committee!

Deze avond zijn we met bijna alle Nederlanders (21) gaan lasergamen in de grote mall, dat is een groot overdekt winkelcentrum met vanalles erin zoals een schaatsbaan, MacDonalds, een soort Speelland, een bioscoop, en alles wat je maar kan bedenken. Ook dat was hartstikke leuk ondanks dat ik verloor met -650 punten! Haha!

Morgen is de laatste dag. Hoewel, het valt nog te betwijfelen of we zaterdag al naar huis toe kunnen. Het schijnt dat er morgen en zaterdag een sneeuwstorm komt. Er is nu al één vliegveld gesloten, het heeft vandaag heel de dag gesneeuwd en het is nog steeds niet gestopt. Het is hier continue -20 en we hoorden dat de Zwarte Zee bevroren is! Zelfs een golf daarin is bevroren!

Morgen de laatste paar speeches, een afsluitende ceremonie en nog wat free time om souvenirs te kopen. We hebben het hier hartstikke naar onze zin en willen volgend jaar zeker weer gaan. Maar je begint langzamerhand ook wel naar je familie vrienden en huis te verlangen! Zaterdag landen we als het goed is om half 4 op Eindhoven Airport. Voor diegene die ons wil komen ophalen: jullie zijn van harte welkom! Dit was onze laatste blog en hierbij de groeten uit Boekarest van iedereen!

Suzanne van den Bosch

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 2, 2012 at 11:12 nm | Permalink | Reacties (0)

Het eerste officiële debat en natuurlijk weer een feestje!

Woensdag was de eerste dag van het ‘echte’ debatteren in mijn comité (ECOSOC, een van de 5). We hebben het zo’n 5 uur over een resolutie gehad. Al was het niet een groot debat te noemen, toch zijn we er met z’n allen uitgekomen.

Voor de lunch gingen we naar hetzelfde restaurant als waar we dinsdag waren. Het was weer chique en uitgebreid. We zijn iedere dag rond 1 uur klaar met het ochtendprogramma en dan gaan we lopend naar het restaurant. Als er wordt gezegd dat we vertrekken, gaat iedereen zich ineens omkleden en trekt andere schoenen aan omdat we een aardig stukje moeten lopen.

We hadden vandaag opnieuw een feestje, maar nu niet in de school maar in een winkelcentrum. Daar was een verdieping met allemaal activiteiten zoals bowlen, poolen, etc. Het was een gezellig feest!

Isa Stoffels

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 2, 2012 at 08:39 vm | Permalink | Reacties (3)

Onderwerpen kiezen en een feestje bouwen

Vanochtend moesten vroeg opstaan omdat we al om acht uur op school moesten zijn.

Ieder ging naar zijn of haar eigen committee en dus eigen debatzaal. Het begon met een checklist om te kijken of iedereen present was. We hadden vaste plaatsen en konden tijdens de discussie niet veel praten. Wel zat er een jongen naast mij die op zijn laptop steeds spelletjes(mario) speelde, dus zo formeel is het niet altijd...we hebben veel nieuwe en aardige mensen ontmoet.

Eerst stemden we welk punt we eerst gingen behandelen, want elke committee heeft twee onderwerpen te bespreken (voor info over dit zie: munob.org). Nadat we hadden gekozen mochten we rondlopen door de zaal en met andere landen op ideeen komen die kunnen we dan weer gaan bespreken.

Toen we dat hadden gedaan gingen we naar een kamer met computers om resolutions te schrijven. Er kwamen er twee uit en die waren beide sunmitted by veel andere landen en die discusseerden dus welke solution het zal worden, want we zijn nog niet klaar en morgen gaan we verder met ons onderwerp.

Tussendoor hadden we een coffeebreak waarbij we een croissant met vloeibare chocolade kregen en met de lunch liepen we naar onze zeer chique drie gangen lunch, alle tafels mooi gedekt en de ober kon doei zeggen! Dat is waar we elke dag gaan lunchen, dus de ober zei alvast tot morgen. Ook het meisje uit ons gastgezin hebben we al Nederlands geleerd.

Die avond hadden we een soiree. We kregen niet te weten wat we gingen doen maar het viel zeker niet tegen! Wat begon als een rustige, ietwat saaie avond met optredens van klassieke muziek en een koor,  eindigde in een gezellige polonaise met bijna heel de zaal op ik neem je mee van Gers Pardoel! Wij Hollanders kunnen wel een feestje bouwen en er werd nog lang gedanst! Morgen hebben we een official party waarbij we waarschijnlijk gaan bowlen en poolen, ik heb er nu al zin in!

Suzanne van den Bosch

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 1, 2012 at 07:49 vm | Permalink | Reacties (2)

Het warm water was op bij mijn gastgezin

Maandag 30 januari MUNOB openingsceremonie,

Vanochtend was de openingsceremonie. Zoals jullie waarschijnlijk al weten moet iedereen een land vertegenwoordigen. Ieder land had een ambassadeur , alle ambassadeurs moesten een korte openingsspeech geven.

Dit nam allemaal plaats in ‘ The Palace Of Parliament’ het op een na grootste gebouw van de wereld.. Na de speeches kregen we een rondleiding door het paleis. Het was echt prachtig, het is echt een aanrader. Na de rondleiding gingen sommige MUNOB-leden met hun gastfamilies mee ergens heen en de rest ging met de leraren naar een Pizzahut.

Daarna konden we met onze gastfamilies doen wat we wilden, de meeste van ons gingen naar het grote shoppingcenter‘. Ook vandaag in mijn gastgezin was het warme water op. Ik kon me dus niet douchen en mijn gastfamilie douchte zich door water warm te maken door koken, en dan over zich heen te gooien. Dus morgenochtend eindelijk weer opfrissen!

Ook hebben we allemaal erg veel zin in morgen. Morgen is de eerste debat-dag. Dus voor ons hopelijk ook de eerste dag om nieuwe vrienden te maken. Ook hebben we morgen een Soiree. We weten nog niet precies wat we allemaal gaan doen, het is een verrassing. Wil je meer weten? Er komt nog een vervolg van onze reis in Boekarest.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 30, 2012 at 10:53 nm | Permalink | Reacties (1)

Boekarest, het weekend

Vliegend van de zon af werd de lucht donkerder en donkerder. Daar gaan we, op naar de kou. Iedereen zit vol adrealine want het is eindelijk zo ver: we gaan naar Boekarest.

Allemaal zijn we erg nieuwsgierig; waar komen we terecht, hoe ziet Boekarest eruit, wat is het weer? We weten het wanneer we landen op het vliegveld in Boekarest. Naja, vliegveld is een groot woord. Het is een klein gebouw met één lopende band, die na lang wachten uiteindelijk begint te draaien. Dan duurt het nog een eeuwigheid voordat de koffers eraankomen, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn spullen en kunnen we naar het busje gaan.

De sneeuw ligt in grote hopen langs de weg, het busje rijdt langzaam in verband met de sneeuw… Mattei, een van de organisatoren, brengt ons naar de school. En daar staan ze, onze gastgezinnen. Ik zie mijn ‘buddy’, Andreea, meteen, ik herken haar van facebook, zij herkent mij en al gauw zit ik samen met haar in de auto met haar vader. Bij thuiskomst wacht moeder met smacht op me. Het broertje ligt al in bed, waar hij erg van baalde. Ik krijg wat te eten, speel even Monopoly met Andreea  en dan ga ik naar bed. Ik lig op Andreea’s kamer. Alleen. Ik lig nog even na te denken over de dag en dan val ik slaap.

De volgende morgen ontbeten en naar een kerk gegaan, klein maar mooi kerkje. Het sneeuwlandschap is prachtig. Andreea en ik gaan naar een natuurmuseum en dan is het tijd voor de lunch. Ik ontmoet de nicht van Andreea, Alexandra, en we eten warm. Het ritme is anders dan in Nederland, maar ik kan me goed aanpassen. Rond vier uur gaan we naar een groot winkelcentrum. Daar ontmoet ik mijn vriendinnen die logeren bij vriendinnen van Andreea. Samen gaan we bowlen en ontmoeten we nog andere mensen van mijn school. Dan lopen we winkel in en uit, gewoon omdat het kan. We nemen de metro terug, bespreken de plannen voor morgen, eten koud, en dan is het alweer bedtijd. Nu met pijn in mijn voeten en een volle maag na een lange Roemeense dag kruip ik mijn nest in, en ben ik benieuwd wat morgen ons brengt.

Isa

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 30, 2012 at 10:35 vm | Permalink | Reacties (6)

Conferentie in Boekarest

Blog_boekarestZaterdag zijn wij, Isa Stoffels (14), Suzanne van den Bosch (14), Floor van Riesen (14) en Isa van der Sanden (14), vertrokken naar Boekarest. Samen met nog 17 anderen van het Carolus Borromeus College te Helmond gaan we daar de Verenigde Naties naspelen.

Er wordt gediscussieerd over serieuze onderwerpen die nu in de wereld spelen, zoals de wereldeconomie en de internationale veiligheid. De conferentie heet Model United Nations of Bucarest.

Wij zullen jullie in dit blog de komende dagen op de hoogte houden van wat er gebeurt in Boekarest. Jullie krijgen alles te horen over de gastgezinnen, het eten, de debatten en de feestjes.

Foto: Helemaal links is Floor van Riesen, daarnaast Isa van der Sanden, rechts van Isa staat Suzanne van den Bosch en helemaal rechts op de foto is Isa Stoffels

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 30, 2012 at 10:00 vm | Permalink | Reacties (8)