James denkt mee

James James is al elf jaar een beste maat. Altijd kan ik op hem rekenen en hij laat mij nooit in de steek, tenzij er overmacht in het spel is en hij echt niet anders kan. De keren dat James ziek was, zijn op één hand te tellen. James en ik hebben alle PACT Festivals en DommelVallei-feesten meegemaakt, en bergen deco en apparatuur gesjouwd.

James is mijn oude trouwe Volvo en hij is vernoemd naar James de butler en James Bond. Butler, omdat hij altijd voor mij klaar staat. En Bond, omdat ik alléén butler ook maar saai vind.

Tijdens de laatste opbouwdag van PACT vorig jaar, kreeg James ineens last van een mank been. Best lastig, wanneer je van hot naar her moet rennen met van alles en nog wat op je rug. Dus moest James onverwachts naar de dokter. Na een dikke pleister en wat extra verse zuurstof was hij gelukkig weer de oude. Maar door dit akkefietje begon mijn strakke schema minder strak dan normaal.

Er zijn voetballers die beter voetballen wanneer hun eerste balcontact goed is. Een bal die bij de eerste aanraking van de voet springt betekent voor hen achter de feiten aanhollen en hard werken om de balvastheid en souplesse weer in het spel te krijgen. Een chaotisch begin van een festival betekent vanaf de eerste minuut dat je achter de feiten aanholt en naarstig naar je ritme zoekt. Het publiek heeft geen weet van de duizend dingen die nog door je hoofd razen en zet de feestelijke dag volgens plan in. En zo hoort het ook. Later vind je het ritme meestal wel weer terug, maar niet nadat je een hele hectische beginperiode, die lang doordreunt, achter de rug hebt.

Opbouw James heeft niet alleen het gestel van een tank, maar ook nog eens het geheugen van een olifant. Precies één dag eerder dan de dag van vorig jaar, herinnert hij zich mijn hectische begin van PACT en trekt hij aan de bel. ‘Hee maat, vorig jaar morgen liep ik niet zo lekker en daar had jij ook nogal last van. Ik heb het idee dat mijn energiepeil een beetje laag staat. Laten we vandáág maar even langs de dokter gaan.’

Zo gezegd, zo gedaan. James was er toch wat erger aan toe dan hij zelf door had. Maar de dokter besefte dat James hard nodig was, stak de handen uit de mouwen en bracht James’ energiepeil ras weer op het optimale niveau.

Met een fitte James en één stap voorsprong begin ik de laatste opbouwdag voor PACT. De zon schijnt, de eerste materialen zijn mooi op tijd geleverd. We zijn begonnen.

Posted by Eindhovens Dagblad on april 29, 2011 at 11:31 vm | Permalink | Reacties (0)

‘Mensen kom maar, hier brandt de lamp, hier is het feest'

LEKKER-IN-HET-GRAS@PACT_200 Vandaag komen we in de laatste fase van de voorbereiding op PACT Festival 2K11. De bekroning van deze fase staat gepland op zaterdag klokslag 12 uur. Drie podia, drie artiesten die gelijktijdig op ‘Play’ duwen en daarmee het begin van een nieuwe spannende fase inluiden. ‘Showtime’, zoals dat zo mooi heet. Het feest is begonnen.

‘Mensen kom maar, hier brandt de lamp, hier is het feest’. Dat roep ik al weken. En het is iedere keer weer wachten tot de eerste vroege vogels binnenkomen en dat verlossende moment waarop ik niet meer zo hard hoef te roepen. Het moment waarop ik weet dat het goed is, dat de mensen het naar hun zin hebben en dat het feest geslaagd is.

Ho! Even een klein intermezzo. Letterlijk en figuurlijk een geschenk uit de hemel. Terwijl ik dit schrijf, en dat doe ik natuurlijk ruim voordat u dit stukje leest, breken de wolken boven mij. Het regent! Wat zeg ik, het komt met bàkken uit de lucht. Kloppen de weersvooruitzichten dan tòch en wordt het zaterdag die mooie dag waar iedereen het over heeft?

Goed. Het mag wel duidelijk zijn dat het weer mij deze dagen meer dan gezond bezighoudt ...

Cordon-blue Terug naar mijn eigen vooruitzichten. Het kan soms heel lang duren voordat het verlossende moment zich aandient, àls het zich al aandient. Twee keer op rij mocht ik er even aan ruiken. Twee jaar geleden reed er een idioot in Apeldoorn rond, waardoor alle festiviteiten in een heel ander daglicht kwamen te staan en alle feesten in het gehele land eerder stopten. Vorig jaar konden we ineens, na jaren zonder problemen, niet meer in onze vertrouwde parkeergarage aan ’t Eindje terecht. En vervolgens werden we, op onze nieuwe (tijdelijke) stek, om onverklaarbare redenen de ‘uitverkorenen’ om te laten zien dat er in Eindhoven korte metten gemaakt wordt met hooligans. We weten allemaal hoe dat verder afgelopen is. Geen hooligan in velden of wegen te zien, maar wel een cordon blauw en een bijzonder nerveuze stemming die je op 500 meter afstand al kon ruiken. Weer voortijdig stoppen. De tweede tegenvaller op rij.

PACT@EINDJE_2009 Driemaal is scheepsrecht. Deze keer moet het hem worden. Ik vraag niet veel. Gezellige mensen, droog weer en vooral de volle speeltijd, zodat ik zaterdagavond om 23.00 uur kan stoppen met roepen.

Posted by Eindhovens Dagblad on april 28, 2011 at 02:53 nm | Permalink | Reacties (1)

Dekking! De Beatles komen

Beatlemania Links op de foto: Beatles-mania

Ik heb een mail ontvangen van iemand die zich zorgen maakt over een House- en Technofeest op Strijp S. De schrijver uit zijn zorg over ‘... wanneer duizenden feestgangers voor de deur door het lint gaan’.
Ik wilde daar met een nette één op één mail op reageren. Maar aangezien ik mij nu toch in de bevoorrechte gastblog-positie bevind om mijn zegje te doen, lijkt het mij een goed idee om het ook hier te doen. Als collectief ‘sign of the times’ zou de mail namelijk ook door vele andere mensen kunnen zijn geschreven.

Beste schrijver, ik begrijp uw zorg. Natuurlijk is het ons uitgangspunt om niemand schade te berokkenen. We geven tenslotte een ‘feest’. Anders hadden we het wel PACT Revolution Smash Everything You Can Party genoemd. Maar waar ik het eigenlijk met u over wil hebben zijn de vier alleszeggende woorden ‘door het lint gaan’. Om dat te nuanceren wil ik graag één aspect van elektronische dansmuziek op z’n Jip en Janneke’s toelichten. Niet denigrerend bedoeld, maar puur voor de duidelijkheid.

Je hebt langzame elektronische muziek, denk aan een vredig vijvertje op zondagochtend. Je hebt snelle muziek, een zonnige zaterdagmiddag op een gezellig druk terras. En je hebt hele snelle muziek, denk aan een documentaire ‘Tweede Paasdag op een Nederlandse Woonboulevard’, maar dan vijf keer versneld afgespeeld. Net als met een gaspedaal kun je de snelheid naar eigen inzicht doseren en dan kun je er ook nog voor kiezen om in een oude Eend of een Merc 500 SEL te rijden. Oftewel, er zijn heel veel geuren, kleuren en gradaties mogelijk.

Rechts op de foto: Over twintig jaarOver-twintig-jaar

Met ‘door het lint gaan’ wordt een generiek beeld van liefhebbers van elektronische dansmuziek geschapen wat wel enige verfijning kan gebruiken. Nee, niet alle autoliefhebbers scheuren over de wegen. Nee, niet alle liefhebbers van Duitse Schlagermuziek ontbijten iedere ochtend Bratwurst mit Senf und Bier. En nee, niet alle liefhebbers en bezoekers van House en Techno feesten ‘gaan door het lint’.

Er zijn helaas altijd excessen. Natuurlijk werken Hoek van Holland- en Love Parade-taferelen niet in het voordeel van de liefhebber. Maar wanneer excessen meer worden beschouwd als uitzonderingen die de regel bevestigen, dan komen we er samen wel uit.

Hopelijk lachen we twintig jaar later met zijn allen hard over de kwestie. Vroeger waren de Rolling Stones en de Beatles schreeuwerds en heidenen. Nu hoor je ze op zondagochtend, aan de rand van een vredig vijvertje, op de radio.

 

 


 

Posted by Eindhovens Dagblad on april 27, 2011 at 01:01 nm | Permalink | Reacties (2)

Een schuin oog meer of minder

Europa-in-stralend-blauw-en-groen Ik wil het eigenlijk niet, want ik kan er toch niets aan veranderen en ik wil niet paranoïde worden van een graadje meer of minder of een wolk die net iets te lang voor de zon blijft hangen. Maar het verrassend lekkere weer van de afgelopen dagen zorgt er tóch voor dat ik met een schuin oog naar de 14-daagse weersvoorspelling kijk. Want al dat verdampte water zal ooit naar beneden komen. En laat dat nou asjeblieft, asjeblieft, niet op Koninginnedag zaterdag 30 april tijdens PACT Festival zijn.

Mijn vingers typen de hopelijk verlossende vijftien letters en twee punten in de adresbalk van mijn browser. w-w-w-punt-b-u-i-e-n-r-a-d-a-r-punt-n-l. Ha! Een stralend blauw en groen Europa lacht mij tegemoet. Een goed begin is het halve einde denk ik dan. Hoe wordt het de komende dagen in Eindhoven? Zaterdag een wolkenloos zonnetje, 23 graden en 0 mm neerslag? Hmm, dat ziet er goed uit! Maar ... het ... oh nee, toch niet. Mooi, houden zo. Straks weer even kijken.

Zoveel-te-doen Als organisator kom je op gezette tijden ogen, oren, handen en voeten tekort. Dit nog even checken, dat nog even regelen en vooral dat ene niet vergeten. Zoveel te doen. Je probeert aannames om te zetten in waarheden en ‘ongeveer’ te veranderen in ‘exact’.
Dat lukt natuurlijk niet altijd. Het is dan ook beter je bij sommige dingen gewoon neer te leggen en verder te gaan met de dingen waar je wèl iets aan kunt doen. Als je geluk hebt, of beter, wanneer het goed georganiseerd is, dan hoef je het niet allemaal alleen te doen.

Ik ben een gelukkig en in dit geval goed georganiseerd mens, want ik kan leunen op een aantal toegewijde schouders die er voor zorgen dat ik bepaalde dingen los kan laten en mijn aandacht kan richten op andere belangrijke zaken.


Hmmm asperges Gisteren probeerde ik in het stralende Paaszonnetje van een goed glas wijn en een stel heerlijke asperges te genieten.
In mijn gezelschap zat ook Brasser, een bijna volleerde blindengeleidehond die nèt niet zover is gekomen dat hij daadwerkelijk over de schouder van zijn minder valide baasje mag meekijken en, indien nodig, de leiding mag nemen. Brasser was en bleef iets te speels. Blinden geleiden was voor hem geen waarheid. Brasser leek er absoluut niet mee te zitten. Hij had zijn best gedaan en lag heerlijk onder de tafel te genieten van zijn rust in het hier en nu.


Zaterdag-30-04-2011 Ik leun met mijn voet op Brassers’ schouder en ik haal mijn schuine oog van de 14-daagse weersvoorspelling af. Ik sluit mijn laptop, laat de weersprognoses voor wat ze zijn en geniet van wat de zon mij nù geeft. Losss ... Morgen richt ik mijn aandacht op andere belangrijke zaken.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on april 26, 2011 at 11:26 vm | Permalink | Reacties (0)