Bibliotheken en retail


DeBibliotheek Herkenbaarheid speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn en aan McDonald’s. Waar je ook komt, als klant weet je precies wat je er kunt verwachten. Ook bibliotheken kunnen van dat ´retaildenken´ leren. Vorig jaar hebben tien bibliotheken in Nederland, waaronder Bibliotheek Eindhoven, hun krachten gebundeld. We hebben afgesproken een landelijke formule te ontwikkelen waarmee we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn en de herkenbaarheid van de bibliotheek kunnen waarborgen.

Enerzijds moet de formule leiden tot meer klanten voor de deelnemende bibliotheken en een hoger aantal uitleningen verwezenlijken. Landelijk willen we gezamenlijk naar buiten treden, meer herkenbaarheid creëren en de Bibliotheek als sterk merk uitdragen. Om landelijk de herkenbaarheid te waarborgen, is een landelijke huisstijl met herkenbare uitstraling ontwikkeld. Dit brengt me op de tweede doelstelling. Door gezamenlijk op te trekken kun je grotere inkoopvoordelen realiseren. Deze kostenbesparing en de mogelijkheid om toch een kwalitatief uitstekend product en dienst neer te zetten is in deze economische tijden voor iedereen een welkom voordeel.

Net als het wijkfiliaal van Albert Heijn om de hoek, behouden ook bibliotheken uiteraard nog steeds hun lokale karakter. Zo vind je straks in de wereld Kunst en Cultuur bij Bibliotheek Eindhoven altijd boeken over kunst, een digitale etalage over bijvoorbeeld ‘urban art’, schilderijen uit de kunstuitleen van de Krabbedans, het aanbod van de Vrije Academie enzovoorts.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat negen van de tien klanten niet met een gerichte vraag naar de bibliotheek komt, maar zich laat inspireren door de omgeving. We hopen met de formule hier gericht op in te spelen en de klantbeleving te vergroten. In Haren (provincie Groningen) heeft de invoer van het winkelconcept tot een stijging van 5% van betalende klanten en 25% stijging van uitleningen geleid. Cijfers die ik wel wil nastreven!
  

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 18, 2011 at 02:47 nm | Permalink | Reacties (0)

Kampioenen!

Leeskampioen Deze week zijn we druk met de voorrondes van de  voorleeskampioen van Eindhoven. Deze wedstrijd organiseren we in samenwerking met basisscholen. Een erg leuk project dat het werk voor de bibliotheek zo waardevol maakt.

De bibliotheek werkt samen met allerlei instellingen in Eindhoven zoals de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Sinds kort zijn we ook de samenwerking met het ROC, de Fontys Hogescholen en de TUe aan het onderzoeken.

De samenwerking met de zakelijke markt is een deel van ons werk dat niet voor iedereen zichtbaar, maar heel waardevol is. Voor het primair onderwijs richten we ons op de leerkrachten en ondersteunen we hen bij doelstellingen op het gebied van leesbevordering, cultuureducatie en mediawijsheid. Dit doen we door ze projecten, collecties en expertise aan te bieden. Doel is meestal het benadrukken van leesplezier om daarmee de ontwikkeling van het leesniveau te vergroten. 

Leeskampioen4 Een voorbeeld  is het project ’Ik ben leeskampioen’. De leerlingen van groep 3, beginnende lezers, gaan zoveel mogelijk boeken lezen.  Als ze minimaal twintig boeken lezen ,krijgen ze  een leeskampioendiploma uitgereikt door burgemeester van Gijzel (foto). Vorig jaar mochten 1300 leerlingen hun diploma in ontvangst nemen. In groep 4 kunnen ze vervolgens de gouden boekenlegger verdienen met ´Kilometers lezen´.

Daarnaast ondersteunen we leerkrachten op het gebied van mediawijsheid. Onze digitale coach organiseert workshops voor leerkrachten zodat ze op de hoogte kunnen blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media. De meeste leerlingen krijgen die met de paplepel ingegoten en leerkrachten moeten de aansluiting houden. Dat is niet altijd even makkelijk. Zo werken we niet alleen aan leeskampioenen maar ook aan digitale kampioenen!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 17, 2011 at 07:07 nm | Permalink | Reacties (0)

Politiek

Ik ben gisteravond naar de commissievergadering van de gemeenteraad geweest.
Eindhoven staat voor moeilijke beslissingen om te komen tot aanvaardbare bezuinigingen. Ik was verheugd om te merken dat verschillende fracties blijven aandringen op een inhoudelijk debat over de functies van de bibliotheek voordat er rigoureuze maatregelen worden genomen.

Ook de bijbehorende maatschappelijke effecten van deze keuzes moeten eerst in beeld worden gebracht, voordat de raad daar een afgewogen keuze in kan maken.

Ik wil natuurlijk al die maanden al niets liever dan over de inhoud discussiëren. Ik ben nu acht jaar werkzaam in het bibliotheekwezen en houd me al die jaren al bezig met innovatie en ontwikkeling. Ik ken alle innovatieve projecten in Nederland, of kan ze snel in kaart brengen.
Eindhoven staat bekend om zijn innovatiekracht. De bibliotheek doet daar niet voor onder en behoort tot de meest innovatieve en krachtdadige bibliotheken van Nederland.

Wat ik lastig vind aan politiek ten opzichte van het bedrijfsleven is dat er veel over je wordt gesproken in plaats van met je. Ook het feit dat goede resultaten niet altijd leiden tot voortzetting van je bedrijfsvoering is een belangrijk verschil.
Daarentegen is het feit dat je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van mensen en dat je dus een maatschappelijke functie kunt vervullen weer een pluspunt ten opzichte van vele banen in het bedrijfsleven.

De politiek mag zich dus bij me melden om te praten over bibliotheekvestigingen  in scholen ( naar het voorbeeld in Den Bosch en eigen pilots op scholen), de plug-in bibliotheek in een verzorgingshuis (voorbeeld is te vinden in Rotterdam) en de bibliotheek als persoonlijk ontwikkelcentrum (Amerikaanse voorbeelden waar ik al eerder over sprak). Ik ben beschikbaar om over de inhoud te praten!

Voorbeeld van plug-in bibliotheek:

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 16, 2011 at 11:58 vm | Permalink | Reacties (0)

Reisbeurs Verdiep en Ontdek

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het slim samenwerken met partners. Deze partijen komen uit allerlei sectoren: cultuur, wonen, zorg, welzijn, onderwijs, bedrijfsleven en mkb. De samenwerking kan allerlei vormen aannemen, van het bieden van faciliteiten, tot inhoudelijke ondersteuning en het gezamenlijk aangaan van projecten.

Blog REISBEURS5 Ook het organiseren van activiteiten doen we niet alleen.
Vanochtend heb ik een afspraak over een bijzondere samenwerking met reisadviesbureau Effting. Samen met Effting organiseren we aankomend weekend de reisbeurs Verdiep en Ontdek.

De bibliotheek heeft een grote afdeling met reisboeken. Deze boeken worden nog steeds erg veel uitgeleend. Klanten gebruiken ze om een vakantiebestemming te zoeken of alvast lekker te genieten van de pracht van de gekozen bestemming. Voorpret is een belangrijk onderdeel van de vakantie.

De reismarkt op zondag 20 februari haakt aan bij deze voorpret. Bezoekers kunnen inspiratie opdoen, kennis maken met mooie bestemmingen en genieten van lokale kunst en cultuur.
Televisiekok Rene Pluijm komt vertellen over wereldgerechten, er wordt een buikdansvoorstelling gegeven en Beij Ching bereidt Chinese dimsum gerechten (proeven mag).

Blog Piramide Egypte Voorafgaand aan de reismarkt hebben we via de website een fotowedstrijd georganiseerd. 140 mensen hebben hun mooiste vakantiefoto ingestuurd. De winnaar wordt door ons publiek gekozen, al meer dan 4000 mensen hebben gestemd!
 
De reisbeurs is een mooi voorbeeld van een compleet arrangement, waarbij alle zintuigen worden aangesproken en informatie uit verschillende bronnen samenkomt: boek, gesproken verhaal en digitaal. En dat past weer uitstekend bij de bibliotheek: een multimediale plek die alle zintuigen prikkelt!
Geprikkeld? Kijk op de website.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 15, 2011 at 02:56 nm | Permalink | Reacties (0)

De Amerikaanse bieb is een voorbeeld

Ik ben Geja Olijnsma, sinds 2 jaar marketingmanager bij Bibliotheek Eindhoven.
Vaak word ik gevraagd waarom een bibliotheek een marketingmanager, of überhaupt een marketingafdeling nodig heeft. Want helaas wordt de bibliotheek nog vaak gezien als een organisatie gericht op het beheer en de uitleen van boeken.

Die uitleen is uiteraard belangrijk en we zijn er goed in. Gelukkig hebben nog steeds veel mensen plezier in lezen, muziek luisteren of film kijken en zij weten de weg naar de bibliotheek meer en meer te vinden.

Maar er zit zoveel meer achter deze bibliotheek. Je hoort en leest de laatste tijd bijvoorbeeld veel over de teruggang van het taalniveau bij kinderen, terwijl taalbegrip ontzettend belangrijk is voor hun ontwikkeling op allerlei gebieden. Als bibliotheek ondersteunen wij scholen door ze leesmaterialen, maar ook lesmaterialen aan te bieden. En de VoorleesExpress, onderdeel van de bieb, leest thuis voor bij gezinnen waar voorlezen niet in het dagelijks ritme zit.

Natuurlijk volgen we ook de digitale ontwikkelingen op de voet. De manier waarop mensen informatie zoeken, hoe ze er kritisch mee omgaan; in mijn ogen is hier een belangrijke taak weggelegd voor de bibliotheek.

Als marketingmanager probeer ik een evenwicht te vinden tussen onze “harde” en maatschappelijke doelstellingen en de middelen die je daarvoor inzet. En dat is een enorme uitdaging, want op dit moment staan de bibliotheken in Nederland onder druk. Ik kijk dan zelf graag naar Amerika, waar de bibliotheek veel meer beschouwd wordt als een basisvoorziening voor alle groepen uit de samenleving. Het is een plek waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat, een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt.

De bibliotheek daar is voor mij een voorbeeld:  


 

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 14, 2011 at 01:25 nm | Permalink | Reacties (1)