Slot en de Zweedse Avond

Transplant Het zit er op de World Transplant Games, met resultaten die er niet om liegen. 6o fanatieke sporters en ruim 100 nog fanatiekere supporters; bij alle wedstrijden zag je oranje. Door de stad Göteborg kon je niet lopen of met de tram gaan of je zag altijd een groepje oranje mensen.

Wij zijn als Nederlandse sporters als 6de land geëindigd van de 54 landen die meededen, de grote landen zoals Engeland, USA, Australië, Hongarije en Iran moesten we voor laten gaan. We behaalden met z’n allen maar liefst 58 medailles verdeeld over 22 goud,17 zilver en 19 keer brons.

Terugkijkend op de, voor mij eerste, spelen dat kan ik alleen concluderen dat het een geweldig evenement is geweest. Er was vanuit de Game Village elke avond een uitzending op TV met sporters uit Zweden, de kranten hadden elke dag een of meer items en rond de sportcomplexen zag je overal vlaggen van de  WTG .

Persoonlijk heb ik de spelen als heel bijzonder ervaren, vooral de verbondenheid met elkaar en het aanmoedigen van sporters waar je normaal niet naar toe zou gaan.  Ook merk ik dat zulke spelen veel energie van je vragen wat je wordt min om meer geleefd; op tijd ontbijten, naar de sporters kijken  te voet  of met de tram, tussen 12-14 uur lunchen met z’n allen. Dan zelf trainen of weer kijken naar andere sporters en tussen  17.00 uur en 20.00 uur het avondeten. Daarna naar het Holland House.

De Zweedse avond bestond uit meerdere gedeelten , men begon met Zweedse folklore het volksdansen waaraan de sporters ook aan mee konden doen. Het tweede gedeelte was een barbecue voor meer dan  2000 mensen. Als je dat ziet; keurig wachten op je beurt en dan gaan eten. Uiteraard was er voldoende bediendend personeel. De alcoholvrije dranken waren gratis het andere moest je betalen. Om 20.00 uur begon een groot orkest, bekende en minder bekende melodieën te spelen, waarop volop gedanst werd. Hierna verschenen een zangeres en een zanger die bekende dans nummers zongen, rond de klok van 22.00 uur startte de disco en bleef het nog lang onrustig in Göteborg.

De Zweedse avond bestond verder nog uit speciale hapjes en andere lekkernijen. Midzomer is de start voor nieuw aardappels en aardbeien. Dus er waren voldoende aardbeien met een soort slagroom, en gekookte aardappelen met schil op een prikker met een stukje zure haring. Het is best te eten. 

Na afscheid genomen te hebben iedereen , vertrokken bijna alle sporters en supporters weer naar huis en wij gaan nog een weekje vakantie houden.

Groet Evert Vugs

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 24, 2011 at 07:02 nm | Permalink | Reacties (0)

Na de gouden medaille

Vugs In het Holland House werd stil gestaan bij het behaalde resultaat, ook werden de diverse andere sporters en organisatie bedankt voor bewezen diensten,Toen werd het tijd om feest te vieren. Er kwamen  Engelsen, Australiërs, een Duitser en nog wat anderen sporters.
Er werd veel gezongen door de oudste deelnemer en ook de op een na jongste deelnemer deed daar volop aan mee. Er werden oud-Hollandse liedjes gezongen en ook meezingers en de polonaise kon ook niet ontbreken, gelukkig waren de meeste mensen Brabanders, dus volop gezelligheid.
Donderdag werden nog enkele onderdelen van atletiek en tafeltennis afgewerkt en toen op naar de afsluiting, waar iedere sporter aanwezig was. In een grote kring rond het atletiekstadion stonden alle sporters hand in hand en gingen tegelijk naar het midden van het veld om daar iedereen geluk te wensen daar we weer een fantastische WORLD TRANSPLATE GAMES hebben gehad.
De volgende keer worden de spelen gehouden in Zuid-Afrika en dus werd het Zuid-Afrikaanse volkslied gezongen.
We kregen daarna een afsluitend diner met een Zweedse Avond. Het was een midsomer night.

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 24, 2011 at 08:12 vm | Permalink | Reacties (0)

Goud


Allereerst wil ik uiteraard mijn onbekende donor bedanken. Dankzij hem/haar heb ik dit kunnen doen, dus mensen kom op en registreer je als donor.
Na een onrustige nacht en met de partij van gisteren nog in de benen, gingen we goede moed naar de tennishal. De organisatie heeft er geen rekening mee gehouden dat tennispartijen weleens uitlopen.
Eerst half 11 starten, toen half 12 starten. Uiteindelijk starten we 11.05 uur met het inspelen. De toss verloren, dus onze tegenstanders konden beginnen.
Gastblogger Het was een spannende finale, omdat we eerst achter kwamen en ik mijn opslag verloor. Daarna ging het stukken beter en kwamen we op een stand van 4-4. Na nog een keer achter gestaan te hebben konden we doorgaan naar 7-6 en moest mijn maat Jan serveren. Gelukkig kon ik met een smash en een passeerbal van Jan op voorsprong komen. Na nog een fantastische serve van Jan kon ik het afmaken en werd het 8-6 voor ons.

De emoties kregen bij mij de overhand, want dankzij een nieuwe nier, kreeg ik deze tweede kans. Om te laten zien dat donor zijn heel belangrijk is.

Overigens duurde partij maar liefst een 1 uur en 40 minuten. Uiteraard was mijn persoonlijke supporter er ook en kwam die mij als een van de eersten feliciteren.  
Nu ben ik totaal gesloopt en ga ik lekker eten en daarna naar het HOLLAND HOUSE.
Wat de andere sporters hebben gedaan, weet ik nu nog niet. Maar ik zal daar zeker een verslag van geven. Ook de medaille-oogst zal ik dan vermelden.
 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 22, 2011 at 08:11 nm | Permalink | Reacties (5)

Tennissen en dan een feestje bouwen

Vandaag stond het tennis enkelspel op het programma. We werden in poules van drie ingedeeld door middel van loting. Zelf moest ik tegen twee Engelsmannen die zeer goed zijn, mede omdat ze in Engeland ook een interne competitie voor getransplanteerden hebben. Elk jaar worden er kampioenschappen gehouden.

Ik trad aan tegen de kampioen van Engeland. Er wordt gespeeld om een set van acht games. Ik verloor de wedstrijd met 8-6, maar heb in totaal 70 minuten op de baan gestaan. Op het laatst vielen de ballen net verkeerd voor mij, ook door de vermoeidheid. Overigens was deze Engelsman een op en top sportieve sportman.
De tweede Engelsman bracht alle ballen terug en ik kon hem niet goed passeren. Ook deze wedstrijd ging verloren in 8-5. Al met al was het een hele ervaring. Deze wedstrijd duurde nog eens 45 minuten. Ik was totaal leeg gespeeld.

Na lekker douchen en wat rusten, zijn we naar de volgende wedstrijden gaan kijken .Er werden weer veel medailles gewonnen op diversen onderdelen. Bij zwemmen, wielrennen, tennissen en zelfs bij golf.

Gastblog Vanavond weer naar het HOLLAND HOUSE er zouden enkele sporters van ander landen komen.
Ook heb ik nogal contacten met sporters uit andere landen vooral Australië en Zuid-Afrika.
Morgen gaan we nog de tennis dubbel spelen, daarna kunnen we met het hele team een feestje gaan bouwen.

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 21, 2011 at 09:33 nm | Permalink | Reacties (4)

Rustdag

Blog3 
Prince Daniel pushes the start of Livsloppet, an open race to be held for the first time in Gothenburg in the World Transplant Games 2011th Prince Daniel is the chief patron of the World Transplant Games, an international sports competition for organs transplanted with more than a thousand athletes from 54 countries. Games underway June 17 to 24 in Gothenburg.

Bovenstaande foto, staat op de website van http://www.wtg2011.com/

Zondag een rustdag gehad. Dat was wel nodig na de dag van gisteren. Ik ben de hele dag schor geweest van het aanmoedigen van het volleybalteam. Ook de vele indrukken van de opening hebben veel energie gekost en ook weer opgeleverd. Wat houd zo’n rustdag in?

's Morgens  met z’n allen ontbijten en vertellen hoe we de vorige dag hebben ervaren. Voor mij is alles nieuw maar mijn kamergenoot is een oude rot die me wel wegwijs maakt.

Na het ontbijt gaan de games weer van start en zijn wij met ons tennisteam gaan trainen in het Uliveti stadium. Het is een betonnen ondergrond zodat de tennisballen hoog op stuiteren. Dat is wel wennen. Ook proberen we ons schoeisel  uit, wat het beste profiel is voor deze ondergrond. Daarna douchen en rusten.

De sporters die vandaag niet in aktie hoeven te komen gaan bij diversen andere sporten kijken. Vandaag stonden op het programma: wielrennen, golfen en bowlen. Ik ben met een groep naar het golfen gaan kijken. De Nederlandse afvaardiging gooide niet zulke hoge ogen. Maar ik heb wel genoten van de prachtige omgeving. Ook hebben we de lunch gebruikt in het clubhuis van de golfclub en er stond een bus klaar die ons weer naar het hotel bracht.

Blog3_2 Bij de wielrenners heeft Nederland wel weer een gouden medaille gewonnen. Vanavond gaan we dit in het heuse HOLLAND HOUSE uitgebreid vieren. We staan ook weer klaar om met z’n allen te gaan eten in het Olympisch Dorp, wat ze hier nu noemen THE GAME VILLAGE.
Het weer is wisselend maar over het algemeen niet verkeerd. Zo nu en dan een buitje, maar de meeste tijd is het droog en zeker niet koud.
 

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 19, 2011 at 06:46 nm | Permalink | Reacties (1)

De opening

Zaterdag was de officiële opening van de World Transplante Games. Om dit een keer mee te maken is wel uniek. Er waren 50 leden met ongeveer 2000 sporters. De jongste deelneemster is een meisje (zwemster)van 9 jaar en de oudste deelnemer is een man van 72 jaar (Golfer).

Er doen 15 sporters uit Brabant mee. Alle sporters hebben minstens één nieuw orgaan gekregen. Dit kan zijn van een familielid of van iemand die is overleden. De mars door Gotteborg van ongeveer 5 kilometer is voor een groot gedeelte aan de Nederlandse sporters voorbij gegaan. 

Blog2 
Het Nederlandse Volleybal team heeft de finale gespeeld van het volleybal toernooi en dat liep enigszins uit. Na de poule fase die het team gemakkelijk doorkwamen moest het aantreden tegen Argentinië. Deze partij werd in drie spannende sets gespeeld. De finale was tegen Hongarije. Deze finale werd gewonnen in twee sets. Tijdens de halve en hele finale was de tribune bijna geheel oranje gekleurd en konden de volleyballers eigenlijk niet verliezen. Wat zijn we toch een raar volkje zodra oranje in het spel is.
 
Daarna zijn we snel naar de route gelopen waar de sporters als team binnen zouden komen en zijn toen in de rij ingestroomd. Zodra je de grote zaal binnenkomt krijg je kippenvel van al die mensen die applaudiseren. De officiële opening werd verricht door Prins Daniel, die zelf al een nieuw orgaan heeft ontvangen.

Het optreden werd verzorgd door een groep jongens die een soort hoogstaande breakdance act uitvoerden. Daarna was het de beurt aan een bekende Zweedse band met een soliste en een zeer bekende gitarist, waarvan ik de naam niet meer weet, die verscheidene nummers ten gehore brachten.

De lunch wordt verzorgd in een groot beurs gebouw daar komen alle sporters weer bij elkaar. Uiteraard val de oranje kleur weer duidelijk op.
 

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 19, 2011 at 06:37 nm | Permalink | Reacties (0)

Evert Vugs, deelnemer aan World Transplant Games: Wat vooraf ging

Wat  ging er vooraf? Na 6 jaar nierdialyse heb ik in 2008 een nieuw nier gekregen. En heb mij aangesloten bij de stichting Sport en Transplantatie. Elke twee jaar wordt er een WTG (World Transplante Games) gehouden. Deze keer in Goteborg, Zweden .

Blog1 


Op de foto staat een groot gedeelte van de deelnemers die erheen gaan. In totaal 60 Nederlandse sporters  en een 100 tal supporters. We worden begeleid door een teamarts, teamfysiotherapeut en uiteraard een teammanager. Er zijn 10 sporten waaraan de Nederlandse afgevaardigden meedoen. Alle deelnemers zijn orgaan-getransplanteerden. Dat kan zowel een nier zijn, maar ook hart, lever,longen en stamcel. Bovendien dient iedere sporter gekeurd te worden en moet hij toestemming hebben van de behandelend arts. De  voorbereiding en de spelen hebben tot doel om meer donoren te werven.

Vugs Zo, en ik ben Evert Vugs, 62 jaar, gehuwd en heb 2 kinderen en een kleinzoon. Tijdens mijn ziekte-proces en de dialyse ben ik zo goed als het kon blijven tennissen. Gelukkig heb ik tennismaatjes die me daarin steunden: zodra ik vermoeid raakte stopten we even om uit te rusten en als het helemaal niet meer ging dan stopten we helemaal.

Om geselecteerd te worden moet je  aan een aantal criteria voldoen. Onder andere, de trainingen volgen en je inzetten voor de stichting. Dit alles om te laten zien dat je na een transplantatie min of meer 'gewoon' kunt sporten.De groepsfoto werd gemaakt op 15 mei toen de sportkleding werd uitgereikt. Uiteraard worden we gesponsord door diverse ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, leveranciers van geneesmiddelen en de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 19, 2011 at 06:27 nm | Permalink | Reacties (1)