Het ceremonieel afbutsen

Woe1 Het was een wervelende dag. Morgen ga ik er uitgebereid over vertellen. Ik wil u voor nu meenemen naar het moment van NU. 

Het is 23:20. Over 25 minuten begint het ceremonieel afbutsen van de Steek en krijgt de Burgemeester zijn Sleutel terug. Dan wordt alles weer zoals het was. Lampegat is om 00:00 weer Eindhoven.  
In het Feestpaleis is nog volop volk. De echte diehards, de echte volhouders, Ze hossen en springen alsof er geen morgen is... Of misschien juist wel omdat ze weten dat het morgen weer morgen is...
Ik ben vanavond mee op stap geweest met de bus van de Stadsprins altijd weer leuk om eens mee te maken. Een van mijn 'stoute dingetjes'.
We zijn juist gearriveerd in de Tent. Voor de  laatste keer blies de StadsHofkapel het Japapapapapa lied als de Stadsprins en zijn Gevolg binnenkomen "de aartshertog" (als u mij mailt, zend ik m u toe als Ringtone -gratis- leuk voor volgend jaar).
Voor uw beeldvorming: ik ben backstage en zit aan een picknicktafel met mijn minilaptopje.  Koelkasten, Woe2 bierflessen op tafel, opladers van de walkietalkies, koffiepotten, bierglazen, kluisjes... Gewoon wat men kan verwachten bij de organisatie van een evenement. Het is geen gewoon Volksfeest meer, maar een evenement inmiddels. Een feest zoals we dat kennen van Eindhoven. Lampegat de Gekste. Echtwel!
De underground onderonsjes steken weer de kop op, ik verwacht dat er volgend jaar veel nieuwe rebellen opstaan om leuke gekke dingen met u en de andere Lampegatters te ondernemen. Ik heb er stiekem nu al zin in! CV het zatte Hertje in oprichting is al een feit; 8 leden geloof ik...
Ik ga snel nog een dansje doen binnen, Het is namelijk ook mijn laatste half uurtje van carnaval in Lampegat 2011. Maar ik heb hem graag met u gedeeld. Wie weet kom ik wel wat bekenden tegen binnen... vast wel!
Morgen haring happen... we gaan doorrrrr!
 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 9, 2011 at 09:22 vm | Permalink | Reacties (5)

De mis gemist, gelukkig is er joetuup !

Terwijl ik gister nog op 1 oor lag mijn roesje uit te slapen, heb ik de carnavalsmis gemist. Typisch een geval van "Daar had ik bij willen zijn". Het was de laatste keer dat het koor van het Wilhelmina dit organiseerde. Ik was drie jaar geleden, bij de eerste editie en die was fantastisch. Ik sprak gister iemand die er nog helemaal vol van was. Hoe bijzonder dat is, een mis in de kerk, maar dan helemaal carnavalesk. We kijken uit naar wie het volgend jaar gaat organiseren. Zij hebben het teruggegeven aan het FEC. 

Wie weet ben ik er dan weer bij in 2012. Toch jammer ook dat ik de mis gemist heb dit jaar, maar zij begreep wel dat je keuzes moet maken in het leven en dus ook met carnaval. 
Wat was ik blij toen ik vanochtend een mailtje kreeg van Erik Swennen mijn Hofcomponist die het volgende schreef: Posted by Eindhovens Dagblad on maart 7, 2011 at 04:06 nm | Permalink | Reacties (0)

Import Brabo's; ge het ut of ge het ut nie!

IMG_0150 Wat was ik blij dat het luchtalarm om 12:00 uur vandaag afging.

Wat een goede service om alle laatslapers tegelijk wakker te maken. Ik kon vannacht niet slapen, heb vannacht naar Dweilradio zitten luisteren en foto's geupload voor mijn feestboek vriendjes. Het was weer zo'n fijne dag gisteren. Ik heb al eieren gebakken, snacks gebakken (is dat ook weer klaar voor vandaag), lekker buiten geweest met het hondje, in het zonnetje gelopen. Kreeg ook nog een 'echt leuk'  twittertje. Mijn ochtend kan niet meer stuk. ;-)

Vandaag trekken we er weer op uit.  Vandaag is het Pulle Vulle in het Pullman (voorheen Dorint Cocagne Sofitel) het Feestpaleis van de Bolhoedjes. Daar wil u bij zijn: kapellekes, optredens, muziek en veel leuke mensen. Het fijne van Pulle Vulle is dat je er zoveel bekenden tegenkomt. (en dat je voor 1 muntje een hele volle pul bier krijgt!)

Uiteraard gaan we ook het bolhoedje van dit jaar ophalen. Ik ben niet helemaal compleet met mijn bolhoedjes, maar ik heb mijn elfde aan de reeks gisteravond al mogen toevoegen.

Ik was gisteren in het Pullman met Harry Potter in NewKids style (koningcarnaval himself) en Pocahontas (import Brabo) en de sjieke mevrouw uit 't Gooi (maar eigenlijk een reintegrerende Brabo).
Pocahontas is een stoere import Brabo.  Ze was al voor de derde dag op rij op pad en vandaag gaat ze voor de vierde keer! Voor een meisje uit Barneveld vind ik dat heel erg goed. Ze host, danst, doet niet lastig als er iemand kwijt is, kan drie glazen bier tegelijk vasthouden, drinkt Jagermeister en tussendoor een frisje. Doorstaat de kriebelende pruik. Nog belangrijker: ze kan heel verdienstelijk slap zeveren.
Ze was een bolhoedje-virgin tot gisteren. Dus vandaag gaat zij, met haar bolhoed om de nek, richting het Pulle Vulle! Aan deze Lampegatterinneke in de dop zeg ik: inburgeringscursus voltooid!

IMG_0460 Ik ken meer import Brabo's die carnaval ook heel goed begrijpen. Die doen echt hun best er leuk uit te zien. Doen gezellig mee met onze vakantie in Lampegat. We hebben het fijn met z'n allen. Soms loop ik in vol ornaat rond in mijn wijk OudWoensel - een multiculti wijkje. Het zijn vaak hen die uit een ander land komen, die mij begroeten met een knikje en een lachje. Soms met een praatje of een vraag over het carnaval. Ook al doen zij er niet aan mee, ze begrijpen het wel!

Carnaval gaat niet over tietenknijpen, kopkluiven en zoveel mogelijk bier scoren. Als dat is wat je denkt, hup terug in de trein naar je huis boven die rivier of waar dan ook. (En neem dan ook meteen die smurfen mee van JW Alphenaar - ook een hele prima import Brabo.) De rest mag blijven, graag zelfs!

Ik werd zojuist opgepiept waar ik bleef.

Dus: Salaai lieve mensen, tot merreguh !

 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 7, 2011 at 04:02 nm | Permalink | Reacties (1)

Beetje stout doen hoort er ook bij

IMG_0446 Carnaval is ook een beetje leuk stout doen. Geen ernstig foute dingen, maar gewoon een beetje ondeugend. Regels doorbreken, tegen protocollen aan trappen. Op plekken komen, waar je eigenlijk niet hoort te zijn. Iets ludieks ondernemen, iets wat niemand verwacht.  Iets waarvan ze achteraf zeggen: "daar had u bij moeten zijn". 
 
Vaak ontstaat de gelegenheid spontaan; door het moment ingegeven. Niet altijd ingegeven door drank, maar door spontaniteit en dadendrang! 
 
Maar sommige stoute dingen vergen een goede voorbereiding. Ik weet zeker dat Hans de Vet vandaag boodschappen gaat doen voor zijn stoute actie, dat prinsenontbijt op dinsdag waar ik vorig jaar over schreef. Wie weet dat de vader van Edwin vd Weijdeven ook weer muntjes heeft gemaakt. Dat was vroeger hun stout dingetje.
 
Ik heb met carnaval als Prinses EL samen met haar Dora's ook veel stoute dingen gedaan, gewoon omdat het leuk was. Omdat het eigenlijk niet mocht of tegen protocol indruiste. Kickuh in het hotel van de Stadsprins in de jacuzzi liggen (met kleren aan he). Op een gegeven moment krijg je privileges en dan is stout niet meer stout, maar gewoon. Een voorrecht zelfs. Saai dus. Dan ga je een ander format zoeken om weer stout te kunnen doen. Ik gooide na elf jaar mijn prinsesse cape af, om weer burger te worden. In de anonimiteit als ElluhZelluf kan ik weer  heerlijk stout doen! 
 
Naast een microfoon grijpen en er iets zinnigs in roepen, ben ik ook gek op 'podiumcrashen'. Gister dus weer heerlijk mee staan tambourijnen in de Altstadt. Bij Betty Blue. Op het podium dan wel te verstaan. Ben benieuwd wat voor stouts ik ga vandaag ga doen!
 
ps. OPROEP: Ik sprak gister Gijs de Goede, die zoekt stoute mensen om samen wat nieuw pit te gooien in het Lampegatse Alternatief Clupkes circuit. Zo goed als alle alternatieve clupkes zijn inmiddels geadopteerd door het FEC, officieuze aangelegenheden geworden. Dus creatief en carnavallend Lampegat. Laat u horen!!! 
 
Aanmelden kan bij mij: elluhzelluf.nl na de carnaval treffen we elkaar dan voor een goede brainstormsessie ! 
 
Het betere tambourijnwerk; podiumcrashen bij Betty Blue

'Brabant' live vanuit cafe Altstadt op zondagmiddag
 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 7, 2011 at 02:59 nm | Permalink | Reacties (0)

Gas erop, backstage in de tent en les in flirten!


Maximaal 300-350 woorden mag een gastblog zijn. Ik heb zulke leuke avonturen beleefd gisteren, dat gaat niet lukken dus he!

Zaterdagblogelluh Pirateskatje, Indiaantje op te paard, die holzhackerbum B5rbelmadel, grusse aus Tirol Peter, japanese girl, Suske & Wiske, Sleazy Sherlock, da Pimp, Bee & Bear, ome Willum, Matroosje020, Johnny Lion, nog een Peter uit Tirol en ik, zei ElluhZelluf staan opeengepakt in cafe de Kram.Het is inderdaad bier bier bier bier bier bier bier en af en toe slokje Jagermeister. Veel hossa hossa en powerpolka uit de boxen.Ik krijg een natte klets bier in mijn decolleté. We lachen veel, weten alleen niet  waarom, vooral om de mislukte foto's waarschijnlijk. (toch ben ik vandaag zeker al dertig keer getagged op Facebook - ja ook op die mislukte foto's!) We dansen op carnavalsklassiekers uit Grease, By the dashboard light; enfin u heeft er wel een beeld bij denk ik.

Gezelliger dan bij de Kram wordt het niet, we doen nog een poging in twee andere kroegen. We geven het op bij Krabbedansen (te druk) en uiteindelijk belanden we in Feestpaleis de Tent. Onderweg er naartoe werd ik nog gehuldigd met een blauwe emmer door 3xM marcel marco maurice. Ik kreeg er een stickertegeltje bij, maar die ben ik alweer kwijt iets over eerder drinken dan eten. Echt zoo leuk weer. Uiteraard was ik mijn vriendjes kwijt, we staan rechts bij het podium. Ja ik ook!

Zaterdagblogelluh2 Maar dan komt Rene Schuurmans op, we zijn precies op tijd. Ik sta lekker vooraan, wil wat foto's schieten maar dat mag niet. Echt; die perskaart van de FEC; ge hed er niks aan. Gelukkig ken ik Johan Plateijn. We hebben ooit samengewerkt aan de StedenEstafette ivm Jaar van de Armoede. Hij is de met ca. 900 foto's per carnavalsdag met recht de hoffotograaf van de FEC. Hij schiet briljante plaatjes vanaf het podium met mijn aaifoon! Ik ga nog even backstage en krijg een koud biertje uit de Tent koelkast hahaha. We kijken samen wat foto's van de optocht op zijn laptop. Gezelligheid dus. Een dikke knuffel en ElluhZelluf staat weer buiten.

Ik strijk neer op het terras van de snackbar waar ik drie brave huispapa's tegenkom. Uit Geldrop, Waalre en Amsterdam (maar eigenlijk van hier) maar nu bij hummes bunkt. Ik vraag ze wat zij nou eigenlijk van carnaval vinden? "Dom bier drinken en mensen kijken", zeggen ze. Ik zie hier geen diepte-interview ontstaan en stap over op iets praktisch, flirten.
Ik krijg vakkundig les in flirten. "Het gaat om de knie, iemand in de ogen kijken, zachtjes in de knie knijpen en zeggen dat je die persoon echt, echt, maar dan ook echt, heel erg leuk vindt." Ik laat de schaafwond op mijn knie zien van mijn fietsval. Foute boel; een "major turn-off". Ze coachen me nog even in eetcafe Publiek, (040meatmarket40+) If you can't make it there, you can't make it anywhere. Nope.
Nou ja wel weer een nieuw twittervriendje erbij en hoogstens op 38 geschat. Ook mooi!

Ik ben nog tot in de late uurtjes doorgegaan en ben nog veel mooie mensen en mooie verhalen tegengekomen. Suus uit A’dam maar ooit uit Eindhoven (ziet er ook nog steeds verrekkus goed uit), Nathalie de zus van … , een halve zoo met wilde dieren uit Someren, een vrouwke die d’r visitekaartjes kwijt is, advocaat Moskoniets die een ghost twitteraccount heeft om misstanden op zijn middelbare school aan de kaak te stellen, Rene een echte bolhoedenman. Echt ik zeg het gewoon nog een keer 'Lampegat is de men'.

Het was een heerlijke avond en nacht!
Nu moet ik opschieten! Ik word namelijk zo verwacht bij het podium van Altstadt waar Betty Blue optreedt. Ik geloof dat ik een paar nummerkes mee ga tambourijnen.


'Brabant' live opgenomen in cafe de Kram op zaterdagavond:

  

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 6, 2011 at 07:31 nm | Permalink | Reacties (1)

Op vakantie in Lampegat


Zaterdag is de eerste dag carnaval.
Oh man oh man. Het was vrijdag veel te gezellig in de Prins Hendrik en bij het Toeters stemmen. Ik had visioenen van mijzelf in een te groot bed met een ijszak op mijn hoofd. Als dit de toon gaat worden voor de carnaval... En we zijn nog niet eens echt begonnen. Ik besluit het rustig aan te doen! Geen stress, geen gedoe.

Ik heb gezien dat in kennelijke staat een blogje schrijven geen goed idee is. (zie blogpost op locatie vanuit the Little one bar.) Dus zaterdag voor het carnavallen eerst in fatsoenlijke taal mijn blogjes gepost. Ook had beloofd wat te doen voor een buurtbewoner die zijn 65e verjaardag binnenkort viert en dat moest echt eerst af!

Blogelluh Ik ben rijkelijk laat want mijn fietsband is lek. Dus deze carnaval alles lopend. Met hond, tambourijn, logeerspullen en laptop loop ik naar de stad vanuit Oud-Woensel waar ik woon. Ik heb een fijne residentie in de binnenstad geregeld; snel daar de hond droppen en hoppa: gas erop! Onderweg toch even kijken waar mijn 'vriendjes'  zijn. Via twitter en foursquare vind ik ze al heel snel bij de tent. Hondje Enzo wordt stevig geknuffeld en na drie dikke kussen, een peuk, een slok bier wandelen we verder.


Ik loop door de Heuvelgalerie en hoor muziek. Er is warempel nog volk bij het Muziekgebouw. De borrel van Club 111 is nog in volle gang. De Dora's zijn er natuurlijk ook, dit jaar met paarse pruiken. Vief heeft al een hoge hoed te pakken, de rest van de oud-stadsprinsen wil niet meer zo meewerken aan deze leuke traditie. Na drie kussen beloof ik dat ik snel terugkom! (tja dat is er dus niet meer van gekomen).

Eenmaal aangekomen op mijn logeeradres doe ik het te relaxed aan. Ik besluit de dag te laten voor wat het is en te gaan voor een ouderwetse avondploeg-gas-erop carnavalsavondje. Je weet dat dat consequenties gaat hebben voor de volgende ochtend. Geen carnavalsmis, zeer waarschijnlijk een vette kater. Laat uit je nest.

Maar wat heerlijk ook eigenlijk. In je eentje carnaval vieren zonder clupke is carnaval zonder verplichtingen. Je bent overal op tijd, niemand die op je wacht of je kwijt is. En als je een leuk clupke tegenkomt, ben je meestal welkom om er samen een te vatten. Je kunt zo lang als je wil met iedereen op straat slap lopen zeveren. #ikhoudervan. Het geeft me een gevoel van vrijheid. Lekkerrrr op vakantie in Lampegat.
 
ps. Ben al veel mensen tegengekomen die ook op vakantie waren in Lampegat. Die boeken volgend jaar vast en zeker weer bij!

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 6, 2011 at 03:43 nm | Permalink | Reacties (0)

Waar het te doen is... vandaag is het carnaval!

Als fervente twitteraar, @ElluhZelluf, krijg ik rond deze tijd veel vragen over carnaval. Tweeps, zoals ze heten, denken dat ik verstand heb van carnaval. "EL waar moet ik naar toe met carnaval? Waar is het te doen?"

Lieve mensen. U moet daar heen gaan waar uw voeten u brengen! Waar uw oren u heen voeren. Waar de leuke mensen zijn. Waar u dat leuke piraatje of prinsesje kunt schalken. U gaat altijd de goede kant op... richting gezelligheid; richting bar. Gisteren vroeg iemand dat ook in de kroeg. Hallo? U bent al waar u wezen moet. Ik verbaas me erover steeds weer. Carnaval bent u zelf, het feestje maakt u zelf!

Maar als u denkt dat u een handje geholpen moet worden heb ik wel een paar suggesties:Blogelluh
De Mert, elke dag wat leuks. Stratumseind, altijd vers getapt biertje. Maar ook: kindercarnaval vanmiddag in cafe Berlage. Ouderwets Krabbedansen in Smalle Haven Thuis. Lampegats terror corps in Kitsch op Stratumseind. Om 16:00 uur #CarnavalsTweetup bij Publiek als u twittert. Zit u bij sponsorclubke Club111 dan is het straks borrelen in het muziekgebouw. 

Ook de moeite waard voor ouderwets carnaval: het nieuwe Feestpaleis cafe den Bolle op het Stationsplein, daar was gisteren de opening. Kei gezellig! Uitbater Wolfgang heeft ook een leuk programma voor u! Morgenochtend om 10.30 uur de carnavalsmis in de Catherien!

Ikzelf ga vandaag een keer ouderwets naar cafe Oud Eindhoven op het Stratumseind. Over tradities gesproken zeker al 40 jaar komt daar op carnavalszaterdag een familie bij elkaar. Ooms tantes, neefjes nichtjes, vriendjes en ander gezellig aanhang van de familie van Dommelen. Toen was er een tante Nel nu is nicht Brigitte de vrouw met de pot! Die houd precies in de gaten wie wat drinkt, wanneer je weer moet potten. Vingers opsteken voor gevorderden zeg maar. Voordat ik als prinses EL carnaval vierde maakt ik daar elk jaar mijn entree met mijn neie pekske. Ik ga er weer eens kijken, oude gezichten en nieuwe bekenden ontmoeten... Een oude traditie in ere herstellen.

Als u zelf op pad gaat, hou er dan alvast rekening mee dat u op uzelf bent aangewezen. Het komt namelijk vaak voor dat u uw clupke kwijt raakt. Veel plezier vandaag en we zien elkaar!

Oh ja. Gister sprak ik Emilio de Vlam, de man van de feesttent op de Mert. Hij wil mij nog steeds niet vertellen hoe vaak de biertank word bijgevuld. Wel hoe vaak de gastank voor de verwarming wordt bijgevuld. 4x Namelijk, u ziet het Lampegat laat u nergens in de kou staan. U bent overal welkom!


(Ben wel benieuwd of de banier uit de tent van de Stadsprins weer terecht is cc @Lampileaks)

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 5, 2011 at 04:31 nm | Permalink | Reacties (2)

Carnaval in Lampegat is de mens

Er komt veel onzin voorbij op een carnavalsdag. Maar zeker ook veel zinnige dingen op de dagen ervoor. Verwachtingen, de spanning wordt opgevoerd, plannen zijn gesmeed. Er wordt veel gepraat met elkaar op de voorfeesten.

Carnaval in Lampegat wat is dat eigenlijk?
Carnaval in Lampegat is jong, er zijn weinig tradities, een korte historie. Carnaval in huidige vorm, pas sinds de jaren vijftig, in carnavalsbegrippen is dat kort.
Er zijn veel feesten, veel kroegen, veel oude en nieuwe initiatieven. Er zijn reorganisaties, er worden tenten bij gezet, feestpaleizen bijgebouwd. Veel vertimmerd aan al die leuke dingen waar u heen kunt gaan. Het zit de Eindhovenaren in het bloed. Innovatie, in ontwikkeling zijn. Het kan altijd nog beter; anders. Ja Lampegat de gekste, het kan altijd gekker. Er worden veel inspanningen verricht door de Federatie, tegenwoordig ondersteund door City Dynamiek.

Maar is dat echt nodig?
Ik spreek diverse echte carnavalisten zoals Dolle 3S en Koen van de Noort. We zijn het met elkaar eens. Carnaval in Lampegat is van de mensen. Zij bepalen of het carnaval is of niet, Waar het echte feestje is. Of er een nieuwe traditie ontstaat. Welk lied spontaan wordt ingezet en vooral waar. Het echte carnaval in Lampegat zit 'm in de mensen. Hun gekkigheid, hun doldwaze acts, de pekskes, de warme liefde voor ons Lampegat.

Deze wijze woorden komen bij Koen (oorspronkelijk uit 'Lind') naar boven:
"Hoe een Brabander een Lampegatter wordt
Overal is carnaval meer dan Lampegat.
Elk durp ademt meer carnaval dan Lampegat.
In Lampegat telt de mens, en in elk mens zit Lampegat.
Samen maken zij Lampegat tot ut Lampegat...
Maar het ademt niet door elke Eindhovenaar,
wel door elke Lampegatter... "

Lampegat dat zijn we samen, daar kan geen georganiseerde gekte tegenop!
Allez ik trek mijn jas weer aan en ga net als alle andere Lampegatters mens lopen zijn...

Weblogelluh2

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 5, 2011 at 02:31 nm | Permalink | Reacties (2)

U had er bij moeten zijn

Blog1 Blogpost op locatie The Little one bar. 19:45 vrijdagavond.

Een veel gehoorde kreet deze week. Op woensdag was het Harde Jongens Feest. Voor wie er associaties bij krijgt. Het is iets heel onschuldigs voor de echte carnaval die-hards die niet kunnen wachten tot carnaval begint. De Harde Jongens is een delegatie stadshofkapel Eendracht muzikanten die inmiddels zijn afgezwaaid als kapellid. Voor de vijfde keer op een rij organiseren zij dit feest. Ik kom in de rookruimte van het Concert Carnavalesk Peer tegen.Tijd voor een diepteinterview dus.

Heel erg veel verder dan een Je had er bij moeten zijn komen we niet. Hij legt uit wat het is 'een mix van Apres Ski, Brabant Party, Schlagers en Carnaval. Ze noemen het 'PowerPolka'. Ik had er nog ooit van gehoord, maar het klinkt mij als een vette party in de oren. Een intiem feestje met 500 man. Volgend jaar toch maar proberen er bij te zijn.

 Een feestje waar U zeker bij had moeten zijn was het Concert Carnavalesk. Het was oprecht Bellissima!

Iedereen is daar extra mooi verkleed. Het is een serieus concert dat je raakt. Het Philips Symfonie orkest Blog1 is in vol ornaat: verkleed als maffiosi, gondelvaarders en de dirgigent is verkleed als dirigent.

We zingen samen O Sole Mio. De solisten zingen prachtige liederen uit Italiaanse opera's en films . Ik word altijd heel week van muziek. Ik pink een traantje weg. Muziek dat raakt. Echt de moeite waard.

Het feestje daarna is zoals gewoonlijke een heerlijke reunie met lampegatters. Een onderonsje. Een dansje! Aanmeren met de boot aan de bar. We gooien het anker uit. We vatten er ut een of meer...

U sna... - oh wacht Kat de zus van de kakmadam gaat mij nu de elfde medaillie aan een touwke omhangen, Tja zo gaan die dingen in een fijn kroegje in Lampegat - ..pt het al. Als u er niets van snapt; geen illusies wij snappen er ook niet veel meer van..

U had er bij moeten zijn, pas dan begrijpt u het!

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 4, 2011 at 08:40 nm | Permalink | Reacties (1)

Stilte voor de storm op het Stratumseind

De dinsdag voor de carnaval is als het oog van een storm. Stilte. Roerloos zonder beweging te midden van totale carnavalschaos en gekte. Weinig activiteit vandaag dus in Lampegat.

Stiltevoordestorm-001 Het was een dag zoals zo vele. Met de hond wandelen, wat werken bij SupportPunt, nog een opbouwende discussie na werktijd. Terug naar huis fiets ik langs de Feestpaleizen en een uniek stukje Eindhoven: het Stratumseind.

Er wordt hier en daar getimmerd (Lampegat feest-proof maken) en de boel wordt versierd.

Ik ben de tel kwijt maar zeker meer dan 50 cafe's in een straat, waarmee het Stratumseind "de langste kroegenstraat van de Benelux" is. Brabantse nachten zijn lang, op het Stratumseind zeker tot een uur of vier in het weekend. Maar de nacht is daar altijd jong... ik schat een jaartje of 16 op zaterdag. Nee, een 45plusser als ik heeft buiten de carnaval, op een enkel kroegje na, daar weinig te zoeken. Maar met carnaval is dat een heel ander verhaal. Dan mag ik daar graag komen voor fijn middagje dweilen!

Dweilen? Zal het even uitleggen. U neemt een paar vrienden, een onooglijk portemonneetje, een vriend die goed is in vingers opsteken en rekenen, spreekt 's middags af, bij voorkeur aan het begin van het Stratumseind. (komt u uit Stratum dan mag u in het zuiden beginnen, komt u uit Woensel dan mag u aan noordzijde beginnen.)

Stiltevoordestorm-001 U doet elk een bepaald bedrag in het portemonneetje en de man of vrouw die kan rekenen is nu "nen diejen met de Pot". U gaat al zigzaggend van links naar rechts elk kroegje binnen en bestelt het een en het ander. Nee een lege kroeg slaan we niet over, hup naar binnen! Een feestje maakt u immers zelf! Als het te gezellig is, dat doen die kasteleins namelijk, gewoon weer weg gaan. U gaat van kroegje naar kroegje. Tussendoor maakt u een snackstop bij de automatiek voor een bosje frikandellen. Voila, u bent aan het dweilen.

Onderweg komt u veel kapellen tegen en andere dweilclupkes. Dat is erg gezellig, leuke praat dat nergens over gaat. Aan het eind van de middag of vooravond bevind u zichzelf ergens in het midden van alles en niks (zo voelt dat tenminste). Zoals het hoort met carnaval. Vakantie van je hoofd, je dagelijkse gang van zaken. Soort mindfullness op z'n Lampegats. Je eigen stilte in de storm. Zen met carnaval; ja dat is ook carnaval!

Lied van 21e Prins Bock d'n Urste: 

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 2, 2011 at 11:45 vm | Permalink | Reacties (3)

Roze is stoer

 
Boerenbruiloft 114  Gisteren kondigde ik het al aan, op stap met het vrijgezellenfeest van het boerenbruidspaar. 

Voordat ik mij aansluit bij de boerinnen ga ik eerst naar de bio tapasavond van de  Stoere Vrouwen regiment Eindhoven. Ik ga op weg naar Iris, de regimentsleider. In mijn fietsmandje de zelfgemaakte falafel met killerknoflookdip. Lekker eten met andere Stoere Vrouwen. 

We praten over organisch katoen, eten zonder E-nrs, minimalistisch en zelfvoorzienend leven. Alle aanwezige vrouwen voelen zich verwant aan eerlijk winkelen, duurzaam, behoud van natuur, mens en dier. We maken plannen om het anders te doen, anders te denken, anders te shoppen en Roxane vertelt hoe je 'anders' cupcakes kunt bakken. Bio is zo gek nog niet!

Er worden groene overalls gepast met stoere roze (boeren)baretten. Ik krijg een mooie roze baret. Wat aardig en wat komt dat goed uit met de roze dinsdag in het vooruitzicht! 

Thuis trek ik snel mijn 'minimaal verkleed' roze colbert aan, een zwarte boerinnenshawl en de roze baret. Het speldje van de boerenbruiloft op mijn revers en ik kan op pad!

Boerenvrijgezellenfeest 

De boeren en boerinnen gaan helemaal los in de Pecheur een van de oudste en bekendste homobars van Eindhoven. Het is enorm druk en er hangt een positieve gezellige vibe. Iedereen ziet er sjiek uit zoals we dat gewend zijn van de bruiloftsgasten. De boerinnen met prachtige poffers, bontjes, skonne zwarte kleedjes. En de boeren? Die voelen zich hier prima op hun plek. Dansen als dollen op typische gay-hits. Moet niet gekker worden! Echt dit had u mee willen maken.

Boerenbruiloft 128 Boer vindt Boer. We zijn het met elkaar eens, dit is wel heel bijzonder, ook al zijn we het er ook over eens dat het niet bijzonder zou moeten zijn.

Charles van de Langerijt de voorzitter van gezelligheidsvereniging Effe Anders is er content mee en trots!

Het verloofd koppeltje heeft het ook goed naar de zin. De petten staan scheef, de Federatieshawl als cape omgeknoopt. Ik hoor een van de twee zeggen dat het z'n beste vrijgezellenfeest ooit is. ;-) Tja, dat kan ik me voorstellen met 130 dolle boeren en boerinnen op stap!

De Stadsprins Ben d'n Urste en zijn Gevolg is er ook in minimaal verkleed outfit. Jonguh wat kan die prins dansen. Zit wel goed deze carnaval. Ik raak in gesprek met zijn vrouw Christel die hofdame is. Alles is goed geregeld met de oppas want moeders komt in huis tijdens de carnaval. (ik hoop dat moeders weet dat het niet alleen bij de carnaval zal blijven – want het is een druk leven Stadsprins zijn). En natuurlijk mag ik wel mee met de bus. Ik ben gewoon van de familie! (cc Jan v Gorp)

We dansen nog een sirtaki en als Benny Nijman begint te zingen “een vrijgezel gaat nooit slapen....” Denk ik 'tijd om naar huis te gaan!'

Het was een mooie en inspirerende avond! Alles was Effe Anders. En vooral ook erg roze. Toevallig een van mijn lievelingskleuren!

Posted by Eindhovens Dagblad on maart 1, 2011 at 01:22 nm | Permalink | Reacties (4)

We zijn begonnen

IMG_0049
Dat fluisteren we elkaar in de oren als we elkaar tegenkomen op de trap in het Parktheater. Zo'n dierbare gelegenheidsvriend. 'We zijn begonnen'. Het is ons startsignaal. Zomaar drie woorden. Een constatering van feiten. Maar wat heerlijk om te horen elk jaar weer!

Want oh wat een feestweekend was het weer hier in Lampegat.

Afgelopen zaterdag was het feest der feesten: het Federatiebal in het Parktheater. Met een van de hoogtepunten het afscheid van de oude Stadsprins en de entree van 'de neie'. We mogen StadsPrins Ben d'n Urste en zijn gevolg met veel rook en bombarie verwelkomen.

Voordat het zover is kom ik hier en daar weer vele oude bekenden tegen. Altijd een gevoel van thuiskomen in dat warm bedje van Carnaval in Lampegat. Ik zie veel bekende koppen, oude en nieuwe pekskes, veel theemutsen, veel tralala en hoempapa. Orignele acts, waar ik bij stil sta en waar ik echt blij van wordt. De moeite die mensen nemen, origineel en hilarisch.

Geen kant en klaar pakje uit een zakje, maar bij elkaar geraapte frubelaria en andere toestanden. Heerlijk genoten van de pindaverkopers met matje en al, de pleegzusters met kwaliteitswijntjes van de Sligro aan het infuus, de waarzegsters met discreet kamerscherm voor al uw consulten, gekke struisvogels... U had er bij moeten zijn, zal ik maar zeggen!

NW_aaifoon1
 Ik had Madam Caratski bij me, een blonde zwartharige waarzegster. Een import Brabo uit Grunninge en lieve vriendin. Ik zei nog vantevoren 'ik ga denk ik wel veel bekenden tegenkomen' mmm dat was dus een vette understatement. Ik was steeds het kwijtmeisje, Tja, dat was niet zo gezellig van mij... vanaf hier nog een dikke knuffel voor haar.

De volgende dag op zondag is het Prinsreceptie. Alle leden van de carnavalsverenigingen -die niet in het PSV stadion zaten- waren aanwezig om kennis te maken met de Stadsprins.  Ik vind het zo'n bijzonder gezicht al die interpretaties en verschillende culturen van die verenigingen. Prinsen, raad van elf, narretjes, dansmariekes en blaaskapellen.

Het lijkt heel folkloristisch. Met carnaval is niks wat het lijkt, want ouderwets en folklore is maar schijn, carnaval in Lampegat is net als Eindhoven zelf vernieuwend! Ik herken twee mannen van de de boerenbruiloft website. Het bruidspaar van dit jaar: Nelis en Franske. Natuurlijk zijn homostellen  in het dagelijks leven heel normaal. Maar voor zo'n traditioneel intsituut als de Boerenbruiloft, vind ik het erg stoer. Op carnavalsdinsdag toch een feest voor de wat ouderen; sjieke boereninnen met (nep)bontjes en deftige boeren in jacquet.  Een goed begin op weg naar de voorbereiding van de verkiezing Lampegat Roze Zaterdag in 2013.   Ik heb wel wat met diversiteit en ondersteun dit iniatief van harte en daarom ga ik vanavond mee met het vrijgezellenfeest van de boeren en de boeren! Het lijstje van de kroegentocht ziet er veelbelovend uit! Ik heb er zin an!

Aan het einde van de Prinsreceptie wachten we op de entree van het Pieleke van dit jaar, Maquinarius, de vorige Stadsprins. Hij is uitgedost als Bob de Bouwer met zijn gevolg als hamer, spijker, en ander ijzerwaar. We nutten er nog een of meer met z'n allen in de foyer en mijn gezelschap trekt een deurtje verder richting de Stadspaviljoen. Ook al zo'n fijn Feestpaleis. U raadt het al, het was weer een fijn en gezellig samenzijn tot in de late uurtjes!

IMG_0043 Voor de gewone burger duurt het nog een week voordat deze carnavals-waanzin begint. Doet u het vooral rustig aan, want het vergt wel enige inspanning van uw lichaam, deze feestmarathon. Wij warmen Lampegat alvast voor u op.
Wij zijn al begonnen!

Ik had mij nog niet aan u voorgesteld? We kennen elkaar toch al van vorig jaar? In het andere geval aangenaam: ElluhZelluf, Lampegatterinneke op die andere 359 dagen van het jaar beter bekend als Ellen Schoumacher.
Ik ga weer net als vorig jaar tot en met aswoensdag schrijven over dat andere carnaval. Voor wie wil weten wat er nog meer gebeurt verder weg van uw stamkroegje.  Waarschijnlijk vermaakt u zich prima op het dansricheltje met uw pilske, zweetpakje en sambaballen. Maar er is meer... lezen dus! (of check voor de voorpret mijn gastblog van vorig jaar).

Tor ziens aan de bar, achter de bar, naast de bar en in de tent natuurlijk!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 28, 2011 at 12:34 nm | Permalink | Reacties (2)

Zo moe als een hond !


SSDD - Alles is weer zoals het is.
 
Na onze eerste kennismaking heb ik u meegenomen naar ons Lampegatse carnaval. Hoop dat het voor u op afstand ook een beetje gezellig was.
Mijn excuses voor de taal en typefouten die zijn voorbijgekomen. Achteraf bezien valt het nog mee, aangezien ik vaak tijdens het carnavallen de stukjes geschreven heb.
 Hondje
Het was mij een genoegen in ieder geval en ik hoop dat ik u volgend jaar ook mag tegenkomen in Lampegat. In uw Neie Pekske, met uw Clupke, of met de Deurdokker shawl om.. In een van onze Feestpaleizen of zomaar ergens aan de toog onder het dweilen! Met Halfvasten zijn er diverse feestjes waar u naar toe kunt, kom in ieder geval op zondagmiddag 21 maart naar de Prinsewaag bij het stadspaviljoen. Al die gelegenheidsvrienden, Clupkes, kapellekes en Prinsen zijn daar weer bij elkaar.
 
Mijn periode als gastblogger is ten einde gekomen. Ik had nog mooie verhalen klaarliggen over trotse ouders, Elluh Zelluf en route, de verdwenen Gouwe bal, de sta-tafelcompetitie en nog meer zin en onzin.  Weet u wat? Ik plaats ze op mijn eigen weblog: daar staat ook een link naar de oude prinsesel site:  met links naar oude foto albums voor de voor- en napret!
 
Ik heb me inmiddels begeven in het dagelijks leven waar in alles is zoals het is. Ben als mantelzorger gister naar de voedselbank gefietst. De auto is voor de tweede keer terug naar de garage, mijn internet doet het thuis weer, de dokter kan aan de slag met mijn zere schouder en ik ga aangifte doen van de diefstal van mijn autoradio en navigator... En kan ik voor de tweede keer mijn huur en zorgtoeslag aanvragen want dat is misgegaan... Ga ik weer mijn traject in van 'ziek zijn', medicatie geklooi en UWV gedoe. En wat jammer mijn PR vrijwilligerswerk bij de weverijmuseum is niet doorgegaan, gauw op zoek naar iets anders leuks... als u nog een suggestie heeft? Een vaste baan is ook goed natuurlijk!
 
pfew...  Carnaval is vooral ook leuk omdat het echte leven dan even stilstaat... We zien elkaar! Salaai!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 19, 2010 at 08:53 nm | Permalink | Reacties (0)

Mee in de bus

Blog De residentie van de Stadsprins is het Sofitel Cogagne, na het diner vertrekken we daar met de bus. In de lobby maakt de Prins en zijn Gevolg zich klaar door op de tafel los uit de heupen te dansen en de StadsHofkapel (foto) blaast er nog eentje!

Vanavond hebben we 5 adressen, de verenigingen Tongelreepers, De Lichtstadnarren en CV Wilhelmina, de Tent op de Markt en woongemeenschap Pieter Eijffhuis voor de 'oudere jeugd' zoals de Stadsprins dat mooi zegt.

Er is zoals ik al eerder zei een strakke regie, dat wil zeggen, de volgorde van binnenkomst en vertrek zijn van tevoren afgesproken en ook wie waar gaat zitten in de bus. Goede time management! De Chef Protocollaire zaken houdt alles goed in de gaten en met een wit handschoentje in je rug prikkend wordt je vriendelijk doch dringend verzocht naar de bus te gaan (ik ben nogal van het plakken dus dat was wel nodig hier en daar).
Officieel is dit de correcte volgorde van uitstappen: Kapel - de karakters: d'n urste Burger, d'n Asessor, de veldwachter en tenslotte Chef Protocollaire zaken - Oranjegarde - Stadsprins - Gevolg en tenslotte het gezelschap. (bij die laatste zat ik )
 
In de bus ligt het aan de stemming of het gezellig is, er gezongen wordt, moppen worden getapt of dat men rustig een uiltje knapt in afwachting van het volgende bezoek. Ik had mazzel, want het was nu erg gezellig! 'Potje met vet' klonk door de bus in een versie die ik nog nooit gehoord had. En de fles Pina Colada ging gemoedelijk van mond tot mond. Bij het uitstappen was er steeds de vriendelijke hand van Henny die ervoor zorgde dat niemand uitgleed bij het uitstappen.
Ook kennis gemaakt met de mama van Timo de jongste adjudant ooit in Lampegat en hij met die sigaar was er ook bij.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 18, 2010 at 08:14 nm | Permalink | Reacties (0)

Mee in de bus met de Stadsprins

IMG_0154 Vanavond mag ik mee in de bus met de Stadsprins. Ben benieuwd hoe dat is? Heel lang gelee ben ik al eens mee geweest, gewoon voor de gein met een heel clupke. Ik beloof dat ik nu goed op zal letten hoe alle protocollen verlopen. Want om op een strak schema te blijven is er een strakke regie nodig.

Wordt vast en zeker gezellig en dan zie ik de verenigingen ook eens van binnen. We eindigen bij de Willemien, bij de buren is het ook gezellig bij Prins Hendrik en wie weet is het 'Pruikie Ruiluh' dan ook weer begonnen!

Salaai! Veel leut nog vanavond allemaal!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 15, 2010 at 08:32 nm | Permalink | Reacties (2)

Het Prinsenontbijt op dinsdagochtend

Het is een traditie geworden sinds Stadsprins Jan Veeke een minuut stilte vroeg voor een konijntje dat hij per ongeluk naar het hiernamaals stuurde op de snelweg. Dat vonden een paar carnavalsvierders zo'n sneu verhaal dat ze de prins probeerden bij het ontbijt op te beuren met de rencarnatie van een springlevend konijntje.

Sindsdien wordt de Stadsprins op dinsdagochtend verrast met een ontbijtje, vooral ook om hem te ondersteunen bij de laatste loodjes van de laatste dag zogezegd. Ruim voor de carnaval krijgt de prins een telefoontje met de vraag waar kunnen we je voor wakker maken. De keuze is heel divers, van oesters, hamburgers, hazepeper tot tapas dit jaar. Ik weet niet hoe een knoflookgarnaal smaakt in de ochtend, maar als ik 9.00 uur haal, mag ik erbij zijn morgen.

Als het een echt leuke prins is zit er nog een leuk uitje aan vast en krijgt hij een badge voor op z'n jas. U begrijpt het al, waar gaggut um? Ook dit Prinsenontbijt gaat echt nergens um. Maar is wel weer een leuke traditie en Carnaval draait nou eenmaal om tradities.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 15, 2010 at 08:19 nm | Permalink | Reacties (0)

Attributen zijn onontbeerlijk bij goede act

140220101682 Je ziet ze lopen; postbodes met verdachte pakketjes, feetjes met toverstokjes, prinsessen met kroontjes...

Gisteren stond ik in de tent en kwam een vriendin van de vriendin van een oud-collega tegen. Waar ik ooit samen mee op kookles zat. Zij vertelde dat haar man er ook zo aan kwam, maar dat-ie een essentieel onderdeel van zijn outfit was vergeten en weer naar huis moest. Komt er ineens een wielrenner binnen met een fietsband om zijn schouders. Precies: het essentieel onderdeel! Waarschijnlijk is hij z'n fietsband al na drie cafeś kwijt, maar daar gaat het niet om, het gaat om de entree!

Later op de avond kwam ik Gerrie tegen, een jongen uit Bergeijk die een enorme grote koeienbel bij zich had. Loodzwaar en echt niet handig bij een avondje stappen. Ik vroeg me af waar die die voor nodig had? Hij was verkleed als officier, dus het paste niet eens bij z'n outfit. Er kwam een mooi verhaal over de opkamer bij zijn oma, waar de koeienbel hing. “Als oma er niet meer is, wil ik die koeienbel hebben” vertelde hij zijn ouders. Glimlachend en trots steekt hij de koeienbel omhoog, “Oma gaat al jaren mee carnaval vieren”.

Vlak voor de carnaval bij het Toeterstemme kwam ik Chantal tegen in haar Chanelpakje compleet met handtasje en hondje. Gister zag ik haar weer, zonder hond. "Die is nu in de kennel, want dat kun je een hondje niet aan doen al die drukte en alle dagen alleen thuis is ook geen doen". Zo kan ook de afwezigheid van een attribuut toch bijdragen aan je act. Wonderbaarlijk toch?

Elluh Zelluf sleept deze carnaval een minilaptop mee. Niet dat je die ziet; hij zit veilig in mijn tas, maar toch, het is dit jaar mijn attribuut bij mijn act als ED gastblogger!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 15, 2010 at 08:09 nm | Permalink | Reacties (0)

In pakket van de Voedselbank zit geen bier

Voor sommigen in Lampegat is dweilen geen vrije keuze. Zij hebben geen middelen om carnaval te vieren. Onze regio is het hardste getroffen qua werkeloosheid. Sommigen zitten met hypotheekschulden, kunnen de dagelijkse boodschapen of de huur nauwelijks betalen. Mensen die onder het bijstandsniveau moeten leven hebben vaak minder dan 50 euro per week te besteden. Maar gelukkig is er nog zoiets als de Voedselbank.

Elke donderdag worden pakketten uitgedeeld. Deze charitatieve instelling draait volledig op privé giften en schenkingen van supermarkten. De overheid mag formeel niet betrokken zijn bij deze activiteiten. Zo zouden ze erkennen dat het bar slecht geregeld is als de uitkering nog niet rond is en er geen officieel vangnet bestaat voor deze groep minderbedeelden. Wel vullen ze een papiertje voor ze in zodat ze naar de Voedselbank mogen. Misschien kunnen ze beter de aanvragen sneller behandelen.

Bij de Voedselbank moet je een nummertje trekken en mag je op je beurt wachten van 1 à 2 uur. Zo worden per uitgiftepunt gemiddeld 100 pakketten uitgedeeld. De donderdag na Aswoensdag wordt er weer een nieuw distributiepunt geopend, in Tongelre. Want het is nodig schijnbaar.

Iets om over na te denken als u nog een blaadje bier haalt. Misschien heeft u nog iets van de pot over om aan dit onbaatzuchtig Clupke te doneren?

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 15, 2010 at 07:18 nm | Permalink | Reacties (0)

Zondag: dweilen met kraan open, ooievaars en de mis gemist

As we speak zit ik in café Playerz op het Stratumseind. Het is hier letterlijk dweilen met de kraan open. Het is een beetje nat buiten, maar binnen gelukkig binnen ook, De kapellekes lopen van kroegje naar kroegje en maken veel geluid.

Vertrokken vanaf de Mert na de lunch kom ik onderweg allerlei clupkes tegen waar ik even mee klets en natuurlijk ben ik dan mijn eigen clupke snel kwijt. Bij de cd-presentatie van de Smarteez blijf ik even staan. Er is taart, beschuitjes en een echte ooievaar om de geboorte van de nieuwe cd 'Kei lekker' eet een beschuitje, sla een Jagermeister achterover (kei lekker werrum van binnen) en dweil weer verder.

Gelukkig zijn de Dora's goed te herkennen en vind ik ze snel weer terug. Ook de man met de Pot Dr. Frank. (de pot is een meestal onhandig portemonneetje waar geld in zit waar het gehele clupke voor moet 'lappen').

In het café klinkt nu 'Desiree'. Tsja, die gaat vertrekken; da's wel echt een gemis voor Lampegat. Mijn Dora 1, de Hofdame van Rens en natuurlijk juffrouw Dees van de Talisman!

De mis heb ik helaas gemist, na een fijn fiske gisteravond heb ik me nog maar eens omgedraaid. Het was wel heel erg mooi heb ik gehoord. Volgend jaar weer een nieuwe kans!

(Inmiddels is het alweer 19.30 en zit ik bij de Mac te posten. Na een middag iedereen kwijtraken, teveel bier en een pita gyros houd ik het voor gezien en ga lekker mijn hondje uitlaten thuis).

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 14, 2010 at 07:55 nm | Permalink | Reacties (0)

Gevoelswarmte Lampegat maakt alles goed

Het was koud,maar de gevoelswarmte van Lampegat maakt alles goed!

Helaas, de Tentmeester was niet op de hoogte van die andere ubercoole bloglocatie, namelijk de Tent op de Mert. Morgen komt het vast en zeker goed, Na de Carnavalsmis in de Catharina kerk gaan we in de Tent brunchen. Wie de kerk niet in kan of een vrijwilliger is en druk met koffie zetten en eitjes koken kan toch meegenieten. In de Tent wordt de mis live uitgezonden. Ja, Eindhoven leadng in Technology - ook tijdens Carnaval.

Anyhow, ik zit nu in cafe de Hoogste Tijd. Daar is altijd een lijntje open! en wat leuk, de toegangscode is mijn lievelingssoep. Geen toeval zeg maar!

Het was een genoeglijke middag, Onverwachte ontoetingen met mensen met leuke verhalen. Vandaag was carnaval zoals carnaval moet zijn, overal klinkt muziek, ook op de meest rare plaatsen, zomaar ergens in de Heuvelgalerie bij de terrasjes wordt een spontaan foxtrotje gedanst. Vage gesprekken over onderwerpen die er echt niet toe doen. Sigaretten gedeeld met onbekenden. Heupflesjes leeggeschud om te warmen aan wat sterkers. Koude is net als regen of een te hete zomerdag, het verbroedert zondermeer. De gevoelswarmte van Lampegat was optimaal!

Na het Bitteruurke in het muziekcentrum, wilde ik nog even een kijkje nemen bij het kindercarnaval... maar dat evenement was ik misgelopen. Vanavond is het gabberen tijdens Hakkuhgat zegt een van de opruimers van de Dynamo. Mmm dat laat ik toch maar aan mij voorbijgaan.

Ik ga lekker een hapje eten met mijn lieffie die ook aangekomen is, bij het vertrouwde adresje waar ik altijd ging eten met de Dora's en al dat roze spul wat eromheen ging. Als setje daar gaan eten is toch anders dan met 13 man. Ik kom nog een andere Lampegatse Twitteraar tegen en voorkom dat ie zijn Iphone vergeet. Mijn karma is weer gered voor vandaag.

We lopen daarna richting Markt en ik weet nu weer waarom ik met mijn 1,50 m. niet zo happig ben op het avond programma en kroegen carnaval. Wat is het druk overal, een goed teken. De jeugd neemt de nacht over. Iedereen heeft het naar z'n zin en zo hoort het ook.

Zo! en nu ga ik ook dansen!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 13, 2010 at 11:25 nm | Permalink | Reacties (0)

Clupkes les 5 - de Alternatieve Clupkes

Soms kom je van die clupkes tegen die een goede houdbaarheid tonen. Een paar jaar geleden kwam ik ze al tegen, paar vrolijke meiskes die samen carnaval vieren.

Over wie hebben we het hier? 6 Vriendinnen, zusjes, buurvrouwen, schoolvriendinnetjes, tja zoals dat gaat, samen feesten en voordat je het weet heb je een clupke. Ik kwam al niet bij van hun act de Hopeloze huiswijven, dat zag er echt goed fout uit. Volgens mij waren het gewoon verdwaalde sherrydrinkende vrouwkes uit Stratum.

Opvallend was hun entree als Nep Bont Meiskes, Op zoek naar James kwamen we ze overal tegen in Lampegat. Heel knap als je clupke maar uit 6 bestaat. We verspreiden ons heel strategisch zodat het lijkt alsof we met velen zijn. Het werkt! want je ziet ze echt overal. Dit jaar wordt het wat lastiger, want vanaf zondag zijn ze maar met z'n drien. (waarom gaan mensen toch altijd met carnaval skieen? wat is dat voor raars?)

Let op de kapstok, dat is hun Trefplekske. De kapstok van vorig jaar is ritueel verbrand, maar gelukkig kwam Marielle met een bouwpakket en hebben ze een nieuwe gepimpte kapstok dit jaar.

Terwijl ik dit schrijf zit de Binnenstadprins, lekker werrum bij de verwarming en trekt Guus van de konincklyke (EKOBHT..of zo) zijn warm ondergoed aan, want het is echt verrekkus kouw dees jaar! Oh wacht het is geen warm ondergoed maar zijn pekske voor de carnavalsmis op zondag.

En ook dit clupke heeft maar 1 doel, samen carnaval vieren en dat doen ze goed, deze moeders (samen goed voor 15x nageslacht).Ellen, Kirsten, Marianne, Marielle, Judith en Myrte, heul veul plezier!

Zo! En nu ga ik weer een biertje drinken! en bedankt voor de wifi weekkaart

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 13, 2010 at 06:53 nm | Permalink | Reacties (1)

D'n 1e dag: we halen de prins op!

Terwijl ik nu schrijf trekt de optocht aan het bordes voorbij. Ik zit nu dus in een ander opslagruimte (hotelkamertje in Sofitel Cocagne) omringd met koper, horecagerei en ander praktisch spul.

Vamorgen weer op tijd opgestaan, want we gaan de Stadsprins ophalen op de Statie. Een mooie traditie, die de zaterdag van carnaval plaatsvind op het perron van ons Station. om 12.00 uur komt de Stadsprins en zijn Gevolg aan in Lampegat. Een bonte stoet van carnavalsvierders staan hem op te wachten.

Onder begeleiding van muziek en de Hoge adel, maar sinds dit jaar is door de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval iedereen verheven tot deze Hoge adel.Dus iedereen welkom! Voor het station staat het podium klaar om de sleutel oer te dragen van de stad. Want tijdens carnaval regeert de Stadsprins over Lampegat! Ludiek dit jaar is de huissleutel van Maquinarius die overgadragen wordt aan de burgemeester. We moeten even kou lijden, want de optocht kwam niet direct op gang. Maar er is genoeg te doen, leuk weer van die mini renietjes met oude bekenden.

Na het een en ander genuttigd te hebben en de vrolijke kinderoptocht trekken we verder naar het bordes. Maar niet nadat ik shawltjes, bier en kettinkjes kon regelen, verhip ik lijk wel een soort Pieleke, even wennen hoor, zelf bier halen na 11 jaar luxe prinsessegedoe.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 13, 2010 at 02:41 nm | Permalink | Reacties (0)

Pure voorpret: Lampegatse Twitteraars onder elkaar

Twitterconversatie Als Prinses EL had ik al jaren een weblog, een hyvesprofiel en een twitter-account onder die naam. En dat heb ik voor het gemak zo gehouden op Web 2.0. Een paar weken geleden heeft u in het gastblog van medetwitteraars @marcdubach en @jwalphenaar al van alles kunnen lezen over Twitter, web 2.0 en crowdsourcing. Ik las in de Lampegatter (de bijlage van Groot Eindhoven in de week voor carnaval-bewaren! Daar staat waar, wat en wanneer en hoe laat, het te doen is tijdens de carnaval) dat ook de Stadsprins een twitter-account heeft, maar die heb ik nog steeds niet gevonden.

Ik heb al leuke gesprekken gevoerd met Lampegatters via twitter.
Zo heb ik mijn prinsessecape geruild tegen een rokje, precies die ik nodig had! (thanX Inette) en zelfs een nieuwe naaimachine gevonden, maar die moet ik nog ophalen. En het zal u niet verbazen dat ook het feit dat ik hier zit te bloggen komt omdat ik Twitter! En ik denk dat @jvdtillaart niet echt wist dat ik een fanatieke Lampegatterinneke ben. Carnaval echt mijn ding is, zeg maar. (taal ook wel een beetje hoor, zei de beroepsdeformaat).

Verder wil ik vanaf hier de groetjes doen aan @Bettieke! Die heeft echt meegeleefd toen ik mijn pekske aan het maken was, vooral mijn tennisarm van het borduren van mijn hertje. Ook groetjes aan AriadneB die ik zoetjesaan weer terugvind via Twitter, een lieve oude vriendin die Lampegat en carnaval op afstand moet volgen (Nootdorp WTF-wie gaat daar nou wonen) en via haar Nuenense mama die ook twittert. Van mij mag die nieuwjaarsspeech van Trix ook in de prullenbak.

We zien elkaar in de tent of op Twitter zeg ik! 

Hoe dan ook, beste Mark van de ED.nl Multimediaredactie, zou je zo'n twitterbox kunnen plaatsen ergens in deze blog? Dan kan ik tussendoor in 140 karakters, ook micro-bloggen. Foto's laten zien van het moment op Twit pic en filmpjes op Youtube.

En anders kun je me volgen op @prinsesel

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 11, 2010 at 08:26 nm | Permalink | Reacties (1)

Op zoek naar een blog locatie tijdens carnaval

Medaille Gisteren fietste ik voor een boodschapje naar de stad en dacht, ik ga meteen kijken voor een locatie om op locatie te bloggen. Ik zelf dacht "ik mag vast wel een plekje bij McDonalds op kantoor bij Joske". Die was er zelf niet, maar de aardige manager en hostess wisten dat ze een hotspot waren (gratis Wifi internet), maar of die het al deed? Ik snel de minilaptop uit de tas gehaald en ja hoor, hij doet het!!!

De blog van gisteren heb ik daar geschreven. Maar mijn locatie was nog niet wat ik zocht, wel gratis internet in de lobby, maar geen stopcontact. Gemiddelde accu gaat een uurtje mee, dus daar moest ik nog wat op verzinnen.

Toen ik in de tent zat te kletsen, kwam ook mijn digitaal probleempje ter sprake. Of die nog een suggestie had. "Wij zitten in de feesttent aangesloten op het glasvezelnetwerk van Eindhoven. Ik neem wel een kabel en een router voor je mee".

Ik had nog nooit van dat netwerk gehoord, maar dat is speciaal aangelegd voor de gemeente en beschikbaar op alle evenementen pleinen, (hebben ze oa. nodig voor live tv uitzendingen) dus ook op de Markt Wauw!

Het kan altijd gekker dacht ik dus, " goh kunnen we daar niet iets leuks mee?" En zo kan het zijn dat ik af en toe in beeld verschijn in de buurt van het podium om een verhaal te schrijven en te posten naar dit blog. ("Wel oordoppen meenemen!" zegt Emilio).

Zo werk je jezelf van low profile (was de bedoeling dit jaar) als Elluh Zelluf toch naar een act toe tijdens de carnaval.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 11, 2010 at 08:21 nm | Permalink | Reacties (0)

De modeshow, Elluh Zelluf als razende reporter...

Modeshow Oude gewoontes gaan helaas niet zomaar over, wie mij kent, weet direct waar ik het over heb. Ik mocht al om 16.00 uur naar de repetitie komen kijken, maar had andere bezigheden en kwam dus een uurtje van tevoren naar de Salon Carnavalesque (bij Sofitel Cocagne) waar de modeshow van Astrid Tomasse plaatsvond.

Ik had er niet op gerekend maar de regisseur Ruud had een interview voor mij met Astrid geregeld, gelukkig had ik wel al een notitieblok meegenomen, dus het zag er wel professioneel uit volgens mij ;-)

Ik moest dus ineens een paar vragen verzinnen, nieuwsgierig als ik ben en als echte textielvakvrouw lukte dat wel. Van die dingen die je je afvraagt als er weer een mooi pak voorbijkomt in het Lampegatse.

Het pekske, klinkt oneerbiedig, maar ja het blijft carnaval natuurlijk. Het pak dat de cursisten zelf maken bij Astrid is eigenlijk een soort van taart, je maakt een goede bodem en er komen steeds meer laagjes met lekkers op, het groeit en er komen steeds meer kersen op. De bereidingstijd is maar liefst 10 maanden. De temperatuur? Er zullen flink wat verhitte uurtjes bij zitten als er weer getornd of meditatief glitterstenen op genaaid worden. Het schijnt dat iedereen het kan, "Als je maar bereid bent naar me te luisteren'" volgens Astrid. Ai ai, die kostuummakers zijn altijd zo streng, want het moet wel perfect zijn. Dus beginners en ervaren naaisters en ook mannen, een gemeleerd gezelschap dus die over de catwalk ging.

Het pak is een echt project, er wordt gekeken naar het doel van het pak, wat wil je ermee, wat past bij je. Na veelvuldig overleg wordt 9 maanden aan het pak gewerkt, de laatste maand wordt gereserveerd voor de finishing touch en de accessoires, de kersjes op de taart zogezegd.

De jongste pekskemoaker is Loes Verschuren die heeft met haar 12 jaar ene prachtig pekske genaaid, Wally Rijks de presentator vertelde er nog bij dat ze aan de applicatie op het rugpand wel 2 weken had gewerkt in haar zomervakantie! Stoer zeg! Ik heb er het geduld niet voor! Sinds ik mijn schuur had opgeruimd deze zomer en per ongeluk ook de naaimachine naar de stort heb gebracht was ik dit jaar van de lijmpistool en 2-componenten lijm, maar ook veiligheidsspelden zitten veelvuldig stiekem in mijn jas verwerkt.

Oei, al 395 woorden en ik mag er max maar 300 inleveren... Nou nog even snel dan: er waren 450 plaatsen verkocht en nog wat staplaatsen. Inspirerend was het zeker, de modeshow staat bij mij weer op de agenda voor volgend jaar! Lees alles over Astrid Tomasse en haar persoonlijk verhaal in de Spectrum bijlage deze zaterdag. Ik moest er een dikke traan van wegvegen bij het dankwoord van Astrid afgelopen maandag. En ook mooi dat de jas van Elise op het podium stond, die er zo toch een beetje bij was.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 11, 2010 at 08:16 nm | Permalink | Reacties (0)

Over Feestpaleizen, Salons, Residenties en de Tent! Deel 2.

Tent Toen ik onderweg was naar een werkplekje om ook tijdens de carnaval te bloggen zag ik dat er flink geklust werd in de Tent op de Mert. Ik maakte een fotootje van de noeste werkers en dacht "Ach wat, ik loop even naar binnen, misschien kan ik hier ook wat wetenwaardigheden ontfutselen van een van die tentenbouwers".

"Je moet die met die rode shawl hebben". Voordat ik het wist had ik een leuk gesprek met Emilio de Vlam, de evenementenorganisator. Ik dacht al "wat weet die man veel voor een tentenbouwer". Even wat feiten: de Alu-hal (zo heet de tent)staat er al voor het 11e jaar. In eerste instantie was er een 'spantentje' als uitwijkmogelijkheid voor Federatieve en gemeentelijke activiteiten omdat het Stadhuis in verbouwing ging. Daarna pas het veel stevigere Alu hal. Vruuger vonden deze plaats in het Stadhuis voor de verenigingen en een select gezelschap. Onder andere Het Gemintefist, de in de onecht verbinding (das nu nog zo), maar ook de Boerenbruiloft en het ceremonieel afsluiten van de carnaval door het afzetten van de Steek van de Stadsprins (Steek is het hoofddeksel van de Stadsprins met al die pluimen en fazantenveren).

Enfin, terug naar de tent. Naast die In de beginjaren van de tent kwam de allereerste slogan "Breng mij moar naar de Mert" uit de denkpet van Harry Verbeek-Staals, een echte carnavaleske ambtenaar van Griffie. Sindsdien zijn er ook heel wat mensen naar de Mert gekomen! (wijzelf zeggen al jaren "Weg van de Tent" omdat het er zo gezellig is en je er iedereen tegenkomt, blijf je maar plakken, soms kom je niet eens meer toe aan dweilen (waarover op zondag meer als de kraan open gaat).

Topdrukte is op zondagavond als de Top act komt, dit jaar is dat Jeroen van de Boomen. (de zondagse Topact is naar een idee van Mille Fleurs) Het jaar dat Guus Meeuwis voor de derde keer kwam ging niet alleen het dak eraf, maar is ook de tent door de vloer gezakt! Op de maandag was de vloer een midgetgolfbaan ipv een voetbalveld voor de voetballers van EVV en PSV die op de maandag altijd een potje ballen in de tent.

De ene na de andere mooie anekdote komt voorbij over natte mengpanelen, windhozen en ander organisatie ongemak, chapeau, want ik heb er nooit iets van gemerkt!

Hadden we de metafoor taart bij pekskes maken, nu wordt de tent als een breiwerk voorgesteld. Ieder jaar weer wat erbij, nog mooier, uitgebreider, verbeterd, veranderd... Let op de plaatsing van de Oud-Prinsengalerij en de levensgrote foto's van Stadsprins Maquinarius en zijn Gevolg. Leuk!
Opvallendste nieuw idee vind ik de 22 Lampegatse verenigingsbanieren, onder de banier kunnen de verenigingen met elkaar afspreken, samen een biertje drinken. Tja en dat van hoe vaak de biertanks worden bijgevuld, dat was dan toch wel een beetje geheim...
Oh ja er zijn 2400 vloerplanken, 3 grote bars en er is 400 ampère krachtstroom. Beste nieuws is de vanaf nu overdekte plasgelegenheid... lekker werrum! En zo keuvelden we nog verder...

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 11, 2010 at 08:12 nm | Permalink | Reacties (0)

Over Feestpaleizen, Salons, Residenties en de Tent! Deel 1.

Blog_Ronald Nu ik er toch was, heb ik ook maar meteen een praatje gemaakt met Ronald Kooistra, de Friese (even op kaartje spieken) Assistent General Manager van het Sofitel Cocagne Hotel. In de volksmond de regelneef van het Cocagne, hij had leuke inside-stories voor mij, maar vandaag beperk ik me even tot het thema van deze blog.

Het is alweer het vierde jaar dat deze salon een paar weken voor carnaval wordt neergezet achter het hotel. Ruim van tevoren in verband met de Heerenzitting (daar kan ik niks zinnigs over zeggen want dat is alleen voor jongetjes-maar ik vermoed naar Keuls voorbeeld) Een tent kun je het niet meer noemen, daar is ie echt te sjiek voor met al dat rode pluche, kroonluchters en heuse vloerbedekking. Het hotel aan de voorkant is voor de Stadsprins die daar resideert en de wintertuin en de Salon Carnavalesque wordt tijdens de carnaval geleid door de Bolhoedjes en hun muziekmakers de Bolbloazers. En dat wil Ronald echt even kwijt: "die Bolhoedjes is een fijne club die echt alles zelf regelt. Het hotel heeft al jarenlang een fijne samenwerking met ze, niet op het laatste moment dingetjes regelen maar in april beginnen ze al met overleggen. Om er een gezellig, carnavaleske maar ook veilig feest van te maken. Dat het een actieve vereniging is dat blijkt, ze hebben een raad van elf van maar liefst 17 raadsleden."

En ook bij Cocagne vinden steeds nieuwe carnavaleske initiatieven plaats. Dit jaar voor het eerst het Veurproevers boerebuffet. 111 genodigden gaan hier een stevige bojem maken om daarna samen naar het Concert Carnavalesk te gaan. Das vanavond al, ik eet niet mee, maar heb wel alvast een fijne badge meegenomen, opleukertje voor mijn jas.

Dat het een fijne plek is om te feesten dat weten ze bij Omroep Brabant ook, Drie uurkes Veurraf wordt daar al jaren georganiseerd. Als de zaal as. vrijdag opengaat tussen 12.00 en 13.00 uur hebben er al fanatieke carnavalsvierders vanaf 10 uur 's morgens, twee uur staan blauwbekken om zeker te zijn van een plekje bij het podium. Ook deze vrijdagmiddag is er weer veel gezelligheid in de Salon en de Wintertuin waar 2000 carnavalsvierders samen feesten.

Ikzelf ga in ieder geval ook naar het Pulle Vulle. Tegen borg neem je een pul en krijg je voor hetzelfde muntje een groter glas bier! Maar natuurlijk gaan we voor de gezelligheid!
 
Op de foto, het nu nog redelijk lege flipover board van Ronald, de manager van Feestpaleis Salon Carnavalesque.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 11, 2010 at 08:07 nm | Permalink | Reacties (0)

Les 4. De alternatieve Clupkes - de BorrelBel

Sosp De alternatieve Clupkes dat zijn van die Clupkes die spontaan ontstaan en lange tradities met elkaar kennen.

Ik probeer elke dag een Clupke te presenteren. Suggesties met goede verhalen en foto's welkom via prinsesel@gmail.com


Ik begin met de Borrelbel, niet alleen omdat dat al jaren mijn carnavalsvriendjes zijn, maar vooral ivm. de Sta-tafelcompetitie. Hopelijk weer een nieuwe traditie.

Nu kun je op tijd knutselen aan je eigen rijk versierde sta-tafel (dat kan eigenlijk alles zijn, als je er maar je glaasje -bij voorkeur een portje- en bakje pinda's op neer kan zetten). De Sta-tafelcompetitie vindt plaats op carnavalsdinsdag vanaf 14.00 uur rechts naast de Tent bij de draaimolen. Het kassahokje is de residentie van de Borrelbel.


Zoals ik al eerder schreef bij de introductie over clupkes is er geen echt doel. Zo ook bij de Borrelbel. Waar gagget um? Echt waar ik kan er niks zinnigs op zeggen.Een paar dingen weet ik wel, het gaat over taarten gooien, rode Port, een draaimolen, sjoelbakken bij de pizzeria (helaas die foto is van het pre-digitale tijdperk, dus kan ik niet met u delen), dak er af dinsdag (en dan bedoelen we ook echt het dak eraf-in diezelfde eerder genoemde pizzeria), sherry drinken in de lounge van de Fec bij Cocagne, het Kassahokje van Benny en Anita; de kleinste residentie ever!

Borrelbel_jas Vroeger moest je eerst een taart vangen voordat je lid mocht worden. Wij zijn gehuld in regencape-jes ervoor gegaan. Gaat wel stinken al dat slagroom na een dag carnavallen! Tegenwoordig beheert Louis Martin 'de lijst' Zo wordt niemand vergeten als het om de nieuwe badge gaat. Er worden slechts 60 badges gemaakt en meer leden zijn er dan ook niet. Fijn dit jaar een opstrijk badge!


Eerst dacht ik aan een geheime genootschap, ik zag allerlei mensen met badges en ik dacht waar gaat dat over? Het blijken vrienden van de vrienden van de vrienden van de vrienden van de Borrelbel te zijn.

Carnavalsvrienden Ruud en Anton zijn de inspirators en oprichters van de Borrelbel.

Vorig jaar heeft iedereen kunnen genieten van Stadsprins Rudolfo die op zijn Borrelbels 'Borrelbop' heet. Anton is die lange adjudant die vorig jaar steeds kwijt was, of nee, zijn muts was steeds kwijt. In ieder geval, hoe een alternatieve Clupke zoals de Borrelbel est. 2002 van rebel echt establishment van het Lampegatse carnaval kan worden. Als je de tradities maar voortzet en uitbouwt.


Op de foto 1. Ruud als Pieleke (waarover later meer) onderdeel van de inlijving van Stadsprinsen bij de SOSP (Stichting Oud-StadsPrinsen)


Op de foto 2. mijn jas met Borrelbadges is er klaar voor! Een lieve vriendin heeft de badges voor mij vakkundig er op genaaid Ik zie nu ook dat ie mijn lieffie veel beter staat... Grrrr

PS. Deze blog is geschreven op een mini laptopje (das wennen die mini toetsjes) vanaf de Mert dankzij gratis Wifi bij de Mac, moest nu eenmaal een locatie zoeken voor tijdens de carnaval. Helaas is hier geen stopcontact, iemand nog andere suggesties?

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 10, 2010 at 08:32 nm | Permalink | Reacties (1)

Les 3: De veurschieters, meugelukmoakers, Deurdokkers, oftwel Sponsor Clupkes

Gastblog_les3_1 Geen Carnaval zonder sponsors! Geld kan ruilhandel zijn, maar met carnaval ook een onvoorwaardelijke gulle gift. Het is zo belangrijk is om het oeroude carnaval te blijven ontwikkelen, nieuwe ideeën tot werkelijkheid te laten komen.

Carnaval in Eindhoven komt steeds vaker voor op de agenda van carnavalsvierders uit andere steden en dorpen. (Net als koninginnedag overigens, Eindhoven is Amsterdam allang voorbij als het gaat om een leuke koninginnedag vieren). Best leuk toch als je stad als carnavalsstad wordt genoemd in hetzelfde rijtje als Maastricht of Den Bosch? Om al die unieke evenementen te kunnen organiseren is er nou eenmaal geld nodig.

Dit jaar kun je je heel makkelijk bij een nieuw clupke aansluiten namelijk die van de Deurdokkers. Krijg je meteen een mooie shawl in de goede kleuren. Wil je ook je huis tooien in die oranje blauw kleur koop dan een vlag inclusief een donatie voor de Carnavalsmis op zondagochtend.

Wil je het wat grootser aanpakken, word dan lid van Club 111, dan krijg je er twee leuke tradities bij op je carnavals agenda: het Bitteruurke op zaterdagmiddag na de optocht in het muziekcentrum (en recht bij voorverkoop kaartjes van leuke feestjes). Het Bierelfuurke op dinsdagochtend op de Mert, vlak voor de boerenbruiloft. Gastheer is dan een bierbrouwer die flink wat vaatjes slaat.

Ga je voor nog groter? Sluit je dan aan bij de Mille Fleurs, dan heb je in ieder geval het allerbeste plekje tijdens de optocht namelijk op het bordes van het Cocagne.

Ik ga al die andere sponsorClupkes hier niet opnoemen, stel je voor dat ik er een zou vergeten. Ze zijn allemaal even belangrijk!

Oh ja, vergeet ook niet de Micro-sponsoring niet: als je een kapel of leuke muziekmakers ziet, die met Cdtjes zwaaien, koop er dan eens een. Weer een win-win situatie, want dan heb jij een leuk muziekje thuis en zij kunnen een repetitieruimte bekostigen of een blaadje fris halen!

Gastblog_les3_2 Op de foto de neie pekskes van de Dommelaers, maar die kosten wel meer dan 1 cdtje ;-)>> Morgen les 4: de alternatieve Clupkes

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 9, 2010 at 07:36 nm | Permalink | Reacties (0)

Les 2: De officile Clupkes

Gastblog_les2 Het meest in het oog springend is natuurlijk de Stadsprins met zijn Gevolg en alles wat daar om heen hangt. De karakters van de Federatie, officieel uitziende mannen zoals een veldwachter, d'n Urste burger en niet te vergeten de hoftapper. De Oranjegarde; een springend en hossend menselijk cordon om de Stadsprins vrije doorgang te geven. Voor muziek zorgt Stadshofkapel de Eendracht die steevast binnenkomen met een lied dat de Aartshertog schijnt te heten, beter bekend als 'japtada tada ja de ja de ja'. En dan nog wat spul dat erom heen hangt dat een oranje blauwe sjerp draagt. Hebben ze daarbij ook nog eens een hoge hoed op, dan is dat ooit een Stadsprins geweest. Goed kijken op z'n jas of kiel want daar staat z'n embleem met het motto van zijn jaar op.

Het leuke van Eindhoven is dat we elk jaar een nieuwe Stadsprins hebben, maar ook heel veel andere prinsen of oppers in de verenigingen. Uitgedost in de meest fantastische pakken. Als je al die officile clupkes bij elkaar wil zien moet je volgend jaar naar de Prinsreceptie komen op zondag na het Federatiebal. Dan zie je ook flink wat kapellen en zelfs Dansmariekes!

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 9, 2010 at 07:02 nm | Permalink | Reacties (0)

Les 1: De Clupkes van Lampegat

Gastblog_les1 Er zijn veel Clupkes in Lampegat. Sommige zijn officieel waar je je bij kan aansluiten, gewoon door lid te worden. Je hebt een gezamenlijke bezigheid; je zingt samen of maakt muziek. Soms ontstaan ze spontaan ergens aan de toog na een goed gesprek. Je bent familie of een vriendenclub. Er is in ieder geval een verbondenheid dat je tot uitdrukking wil laten komen in je kleding, kleuren of thema. Nog mooier is een act, gezellige gekkigheid. Natuurlijk is het ook gewoon handig om elkaar snel terug te vinden Wat alle clupkes gemeen hebben is dat ze samen carnaval vieren. Een echt ander heilig doel is er namelijk niet.

Als je goed om je heen kijkt zie je dat Lampegat veel Clupkes heeft. Je ziet ze voornamelijk door de herkenbaarheid. Herhaling creeert herkenbaarheid, tradities zogezegd. Carnaval bestaat immers uit tradities, hebben jullie al vijf jaar datzelfde ridder of Robin Hood pakje aan of zijn jullie een stel piraten, dan is dat jullie traditie. Oh daar heb je nen dieen weer en meteen komt er een mooie herinnering of eerdere ontmoeting naar boven.

Kijk maar eens goed rond, zie je dat, al die clupkes?

Er zijn overigens ook hele goede solo clupkes, maar dat heet dan gewoon een karakter met carnaval of 'wabendegijdeesjaar?' en 'wa un skon pekske!'

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 9, 2010 at 06:58 nm | Permalink | Reacties (0)

Eerste kennismaking

Prinses El tijdens carnaval 2009 Beste Lampegatters en Lampegatterinnekes,

Een eerste kennismaking met uw gastblogger Ellen Schoumacher, een Lampegatterinneke. Wie ben ik? Vanaf dit jaar weer Elluh Zelluf. De afgelopen 11 jaar was ik 4 dagen per jaar Prinses EL van ut Lampegat. Een zelfverzonnen karakter dat, als je je act maar lang genoeg volhoudt, zelfs geridderd door de FEC kan worden.

Begonnen als een geintje ('medaille ruilen voor een biertje') is het door de jaren heen een carnavalesk avontuur geworden met Hofdames Dora Dees, Dora Col, Dora Vief en Dora Lijn, een Adje Wpie de ik-weet-niet-hoeveelste-enige echte, Adje Cris in opleiding, Hoffotograaf (alleen op zaterdag) Hugo, Hofnaaister Antoinette, voor het veilige gevoel Urste Bock Mies, Hofcomponist Erik, Een Koninklucke Hofkapel maar die hadden we alleen maar te leen voor de Rommelpot, en vele, vele andere lieve en vooral gezellige mensen die ervoor zorgden dat de roze inktvlek steeds groter werd.

Ik, de prinses, was op ochtenden dat anderen hun roes aan het uitslapen waren druk met foto’s aftanken en uploaden naar de website. Zo konden de Lampegatters bij hun ‘eier mee spek’ nagenieten van de vorige dag en het weggevaagde geheugen opfrissen.

Prinses EL (l) en de Dora's met oud-burgemeester Rein Welschen We hebben Stadsprinsen en burgemeesters en andere notabelen gehuldigd. Het Gevolg op de hotelkamer voetenmassages gegeven, zijn op after party’s en diners geweest waar het gewone boerenvolk (zo heten burgers tijdens de carnaval) nooit zouden komen, op karren gereden van de boerenbruiloft, een cd gemaakt en hebben veel podiumkus gecrasht…gevraagd en ongevraagd.

Ach, er zijn te veel verhalen die de moeite waard zijn. Maar vooral hebben wij genoten van al die mooie Lampegatters en onze gezamenlijke liefde voor het Lampegatse carnaval zoals wij dat met z’n allen vieren. Het is elk jaar weer een prachtige reünie van gelegenheidsvrienden die elkaar een warm hart toedragen. Een hechte community Lampegatters. Zoals de stad je spontaan kan omarmen, zo valt de komende weken de warme deken van het Lampegatse carnaval om je heen.

En nu is het weer zover! De Eindhovense binnenstad kleurt al oranje en blauw; de kleuren van de Federatie Eindhovens Carnaval (FEC). Misschien zegt het u helemaal niets, carnaval in Eindhoven. O, u gaat wel gezellig naar de optocht kijken met uw kinderen of zelfs met uw vrienden de kroeg in om te stappen? Toch is er naast carnaval vieren op ons mooi Stratumseind en de Tent op de markt met al die leuke artiesten, nog een hele andere carnaval te beleven en te ervaren in ons mooie Lampegat. Die andere naam voor Eindhoven.

Graag neem ik vooral die Eindhovenaren die nog niet weten dat ze eigenlijk Lampegatters zijn, mee naar dat andere carnaval zoals ik dat beleef. En wie denkt dat carnaval pas op zaterdag begint, heeft het mis! Naast de feestjes van het verenigingsleven, die nog steeds een belangrijke rol inneemt binnen het Lampegats carnaval, zijn er al flink wat feesten aan ons voorbijgetrokken. Ikzelf ga ze ook niet allemaal af, maar mijn favorieten zijn toch wel de Rommelpot in november (met de verkiezing van het Lampegatse carnavalslied), het informele incognito Prinsenbal bij café Wilhelmina, die van die olifantenmutsen, de LVZ, maar dat is er helaas niet meer en d’Haone Boere Blaas in het Stadspaviljoen.

Artikel in ED over Prinses EL Het Feest der Feesten was natuurlijk afgelopen weekend: het Federatiebal in het Parktheater. Met als hoogtepunt de onthulling van ‘de Neie Stadsprins’. Leuk die Hans Klok, maar we komen voor die Neie met die steek! We gaan nog veel paars zien deze carnaval en dat bedoel ik positief. Stadsprins Maquinarius (traditioneel bestaat zijn naam uit elf letters) en zijn Gevolg Peronne, Renée, Timo en Marcel wensen we veel plezier (en sterkte, wist u dat zij wel 200 keer aantreden in een jaar?).

Als u er nu al niks meer van snapt, kom dan gerust terug naar dit Gastblog, ik ben hier nog tot aswoensdag met elke dag een nieuw verhaal. Morgen les 1: 'de clupkes van Lampegat'. Vandaag eens kijken waar ik heen ga, de vrijgezellenavond van de boerinnen of de modeshow van de vlijtige cursisten van Astrid? Gelukkig is dinsdag rustdag, dan kan ik mijn neie pekske afpimpen.

Posted by Eindhovens Dagblad on februari 8, 2010 at 02:20 nm | Permalink | Reacties (8)