Technomuziek op vinyl

Vinyl Dat was het dan weer, de gastblog deze week. Ik heb goede reacties gehad en ben blij deze blog te hebben mogen vullen.

Vandaag zal ik ingaan op een van mijn laatste projecten 'No Comment'. No Comment word een label en platform voor elektronische muziek. Deze technomuziek wordt in kleine oplages uitgegeven op 12'' vinyl en is daarnaast beschikbaar in digitale formaten. Deze week kreeg ik de test persingen binnen voor de eerste uitgave, het eind product zal ik in Februari ontvangen.

Afgelopen December stond er een artikel over vinyl in De Pers. Het ging over een nieuwe toekomst voor vinyl en over Record Industry in Haarlem (Europa's grootste vinyl perserij) waar ook ik mijn vinyl laat persen. Hoewel de verkopen van vinyl voor de dancewereld achteruitgaan is er een grote nieuwe markt voor de audiofiel die nog steeds graag zijn klassiekers op vinyl hoort. Voor de technoniche binnen dance moet ik zeggen dat er ook nog steeds veel vraag is naar vinyl, er zijn veel dj's die erbij zweren. Ik ook zie en hoor ook graag een plaat, het klinkt goed, ziet er goed uit, en het voelt als een echt product zeker ten opzichte van een .MP3.

Voor de eerste uitgave heb ik Gerald Donald gevraagd een 'remix' te verzorgen van een van mijn tracks. Gerald waar ik enorm fan van ben, is technomaker van het eerste uur betrokken bij het ontstaan van techno in Detroit, Michigan. Het was dan ook een eer dat hij de eerste remix verzorgde voor mijn nieuwe platform.

Om het label te promoten doe ik op koninginnenacht een event met 2 gelieerde labels (Other Heights uit Antwerpen en Field Records uit Amsterdam) in het Gaslab op het TU terrein in Eindhoven. De line-up van dj's en Live performances is bevestigd. Peter van Hoesen uit Brussel, Duplex uit Rotterdam, Mohlao uit Brussel en ik, Albert van Abbe zullen optredens verzorgen, ik hoop dat jullie erbij zijn.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 29, 2011 at 02:12 nm | Permalink | Reacties (0)

Een sociaal netwerk ontstaat op straat

Newkids_breed 28 Januari, de verjaardag van mijn vader en de dag dat Huub Smit en ik samen de voorpagina van het ED mochten bekleden. Huub Smit als 'Richard Batsbak' en ik natuurlijk als Albert van Abbe. Dat brengt me meteen terug bij de broedplaatsen, 1 van die broedplaatsen was vroeger namelijk de goede oude straat. De plek waar nu nog maar weinig goede dingen lijken te gebeuren, dat 'gebeuren' lijkt zich namelijk te hebben verplaatst naar facebook, maar daarover heb ik gisteren voldoende verteld.

Vanaf mijn 14e jaar was ik dagelijks bezig met skateboarden. Ideale locaties daarvoor waren het oude Piazza plein, de kelder van het VGZ gebouw (waar je steeds in het donker stond na 15 minuten net terwijl je een stoere truc wilde uithalen) en later het stadhuisplein. Tijdens die eindeloze skate sessies ontmoete ik ook Huub Smit alsmede andere 'New Kids', alle erg bekwame inline skaters. Sappig detail overigens is dat we in die tijd vaker 'lastig gevallen' werden door gabbers onder het motto 'voel je beter sloop een skater' en zie nou maar waar dat toe heeft geleid.

Terug naar het onderwerp dan de broedplaats. Met onder andere Huub Smit had ik het er vaker over hoeveel mensen uit ons netwerk we ontmoet hebben in die skatetijd waar we allemaal bezig waren met wat we super vet vonden. Later heb ik bijvoorbeeld een aantal keren muziek en geluid geproduceerd voor theater projecten waar Huub Smit ook in speelde zoals 'My Body Is A Battlefield' van de Belgische regisseur en choreograaf Toon Ory.

Het netwerk dat is ontstaan in die tijd, van waaruit mensen verschillende richtingen zijn opgegaan is nooit uit elkaar gevallen en nog steeds zijn er veel gelegenheden waar onze paden elkaar kruisen zoals vandaag op de voorpagina van het Eindhoven Dagblad. Hier mag dan ook weleens gezegd worden dat het misschien wel een van de enige echt voordelen van Eindhoven is, iedereen lijkt elkaar te kennen. In Den Haag waar ik op school zat werd er altijd gesproken over de zuidelijke maffia.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 28, 2011 at 05:41 nm | Permalink | Reacties (0)

Bloggen is uit

Vandaag is hij dan eindelijk online de nieuwe website van ons ontwerpbureau Moederschip, waar ik freelance werk als vormgever. De afgelopen dagen hebben we er de laatste hand aan gelegd, vandaar gisteren even geen blog post.

Coffee%20stain Bloggen schijnt trouwens volledig op zijn retour te zijn hoorde ik vanochtend op de radio. Het bloggen wordt de nek omgedraaid door de sociale media monsters Facebook en Twitter. Bloggen wordt overbodig omdat je nu ook 'gewoon even snel' kan vertellen welke pizza je net op had of hoe mooi je koffiekringetje (foto) vandaag toch weer was op die platformen. Ik ben gematigd enthousiast in ieder geval over deze nieuwe 'sociale' media en dan vooral wat er niet allemaal besproken wordt. Doe mij maar een ouderwetse krant of gewoon een mooie overzichtelijke website met nuttige informatie. Vreemd zou je zeggen voor een iemand die werkt met nieuwe media, maar ik ga toch echt liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

Terug naar het hoofdonderwerp dan de nieuwe website, daar zijn we trots op. Over het afgelopen jaar hebben we een groot aantal projecten opgeleverd, van video materiaal voor vj's uitgebracht via Resolume en videomontage + logo's voor Dommelsch tot een totale huisstijl voor joga opleiding de Blikopener bijvoorbeeld. Neem eens een kijkje in het portfolio van de website en laat ons vinden wat u ervan vindt.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 27, 2011 at 03:35 nm | Permalink | Reacties (10)

Broedplaatsen van cultuur

Goedemiddag op deze dinsdag, blog dag 2. Vandaag zal ik wat dieper ingaan op mijn inleiding van gisteren.
Ik heb door de jaren heen een grote interesse gekregen voor het onderzoek en de ontwikkeling van cultuur (research & development in het Engels, dat klinkt zo lekker). Die interesse is voortgekomen uit de drang zelf graag 'kunst' te maken en daarnaast werk van collega's en mij graag tentoon te spreiden.

Vincentdams In 2002 voelde ik die drang al, bijna tien jaar geleden dus. In die tijd organiseerde ik met Kay Weijtens en Erik Slijpen (nu eigenaar van expositie ruimte en broedplaats Kelderman en van Noort) onze eerste expositie in een oude kopie-shop in het centrum van Eindhoven. Naast eerdergenoemde exposeerde daar onder andere ook Collin van der Sluijs en Vincent Dams (foto links), nu in meer of mindere mate allemaal gerenommeerde kunstenaars. Exposities en events heb ik met verschillende anderen door de jaren heen enorm veel gepresenteerd. Zo waren er een aantal locaties in Boxtel waar ik naar de grafische school ging en later ook weer in Eindhoven o.a. in een kerk in Woensel en in een oude supermarkt.

Collinvandersluis In die tijd waren deze projecten natuurlijk erg vrijblijvend, spontaan en ook niet hoogdravend. Iedereen deed natuurlijk 'zijn eigen ding' en daaruit ontstonden deze happenings,soms wel voor een bezoeker of 1000. Deze tijd herinner ik me met veel plezier en ik merk nu dat dit soort initiatieven, die wij overigens allemaal nog steeds hebben, een voedingsbodem waren voor onze zelfontplooiing. Iedereen is inmiddels doorgegroeid in zijn of haar vakgebied en is zijn werk op een groter platform gaan aanbieden, Collin van der Sluijs (foto rechts) is bijvoorbeeld galeriehouder in Maastricht.

Zelf ben ik ook doorgegroeid in mijn werk, inmiddels heb ik mijn projecten op de grote media kunst festivals zoals STRP (Eindhoven), FILE (São Paulo) en Vjfest (Istanbul) mogen presenteren en nog steeds presenteer ik zelf events. Op koninginnenacht aanstaande 29 April zal ik bijvoorbeeld een event hosten in het Gaslab in Eindhoven. Peter van Hoesen, een techno-act uit Brussel, zal daar onder andere zijn muziek komen spelen.

Ik geef dus graag eens de kleine initiatieven de ruimte en het respect dat ze verdienen. De grote cultuur etalages als Dutch Design Week en Flux/S zijn een schitterend platform, maar presenteren af werk. De ondergesneeuwde kindjes blijven natuurlijk de kleinere kunstinstanties die dienen als laboratoria voor nieuw en vernieuwend werk.
Ik moet overigens zeggen dat ik dit niet negatief zie. De grote cultuur etalages hebben te maken met beleid en zijn ook afhankelijk van de huidige trends in hun gebied. De kleinere initiatieven hebben niets te maken met beleid of trends, zij hoeven niet altijd te wachten op subsidie aanvragen en hebben volgens mij dus soms meer slagkracht. Daar houd ik van. Deze financieel minder gunstige tijden voor de cultuur raken de broedplaatsen dus ook niet zo hard, het maakt ze wellicht zelfs sterker omdat ze nog meer op zichzelf zijn aangewezen en onderling samen moeten werken.

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 25, 2011 at 01:04 nm | Permalink | Reacties (0)

Hersenspinsels van Albert van Abbe

Het is zover, bloggen voor het ED. Wie had dat gedacht... Ik ben erg enthousiast in ieder geval en zal u deze week op de hoogte brengen van mijn bezigheden. Het is toevallig een week met veel nieuws over mijn huidige projecten en ik zal deze kans dan ook benutten u daarover uitgebreid in te lichten. Toen ik de uitnodiging kreeg deze weblog eens te mogen besmeuren met mijn hersenspinsels had ik in eerste instantie het idee om te schrijven over de Eindhovense broedplaatsen in combinatie met het nieuwe cultuurbeleid. Bepaalde 'DIY' initiatieven (zoals in Eindhoven Kelderman en van Noort of Groenergras) zouden daar juist profijt van kunnen hebben omdat zij zich weinig bezig houden met 'beleid' en wellicht in deze bittere tijden een vangnet vormen voor initiatieven en kunstenaars die door cultuur bezuinigingen nu buiten de boot vallen. Omdat het een drukke week is zal ik daar zeker dieper op ingaan, maar daarnaast dus ook een dagelijkse update van mijn  eigen (culturele) projecten.

Eerst maar even voorstellen; ik ben Albert van Abbe (1982, Eindhoven), cultuur ondernemer en multi-media maker, voornamelijk geïnteresseerd in het onderzoek en de ontwikkeling van cultuur. Ik studeerde grafische vormgeving en communicatie en heb daarna geprobeerd verder te studeren aan verschillende kunstacademies (AKV/St-Joost, Breda, HGB, Leipzig en de Interfaculty (Art Science), Den Haag) zonder groot succes, ik ben een ras autodidact en enorm eigenwijs. Het werd mij steeds duidelijker dat ik toch beter mijn eigen weg kon volgen.

Sinds 2001 ben ik veel elektronische muziek gaan produceren en ben ik verschillende media gaan combineren. Zo maakte ik deel uit van het live video kunst collectief Het Vleesgeworden Videowoord (nu Phase Alternating Line) en creëerde ik muziek en geluiden voor theater. Sinds 2005 organiseer ik rond die projecten zelf events en exposities en werk daarom ook steeds vaker als freelance programmamaker. Ook werk ik sinds 2009 als freelance vormgever en communicatie man voor ontwerp bureau Moederschip. We verzorgen daar huisstijlen, websites, drukwerk maar ook video producties voor o.a. Dommelsch, VPRO en NCR Next.

Ik hoop dat ik u deze week een hoop voorbeelden kan laten zien en u een inzicht kan geven in mijn werkzaamheden, veel kijk en luister plezier en tot morgen!

 

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 24, 2011 at 11:21 vm | Permalink | Reacties (0)