« september 2011 | Hoofdmenu | november 2011 »

Iedere dag wordt het drukker

Senol3Umre betekent bezoek. Eigenlijk is een umre een kleine hadj. Een umre bestaat uit het lopen rondom Kabaa, lopen tussen de heuvels Safa en Merve en het knippen van je haar.

Het lopen rondom Kabaa heet tavaf. Het lopen tussen de twee heuvels heet say. Deze twee zaken kunnen alleen compleet worden in de ihram.

Ik herhaal deze stappen omdat de profeet ze ook zo deed. Het is een herinnering aan de gebeurtenissen die zijn geweest. Bovenal is het steeds weer herinnerd worden dat ik slechts een druppel ben in een grote stroom water.

Wij hebben gisterennacht onze derde umre gebracht. Weer gekleed in de ihram gaan we met bussen naar de dichtstbijzijnde grens om terug Mekka te betreden. Deze grens is de moskee van vrouwe Ayse (Aicha). Hier wordt gebeden en met bussen gaan we terug naar de Haram moskee om aan de tavaf en de say te lopen.

Senol4De allereerste ontmoeting met Kabaa was overweldigend. Ik ken het Oude Gebouw van foto en film. Ook wist ik wel dat het 'druk' zou zijn. Bij de eerste stappen binnen in de Haram moskee zien we onder de poorten alleen de mensen de tavaf lopen. Kabaa is nog niet te zien.

Het aanblik bezorgt me nu nog kippenvel. Dan na 50 stappen rijst er rustig een gebouw in beeld, gekleed in het zwart. De witte rand is de ihram van Kabaa. Voor je het weet rollen de tranen over onze wangen en worden we een geheel met de waterval van mensen.

Iedere dag wordt het drukker. De kans dat we een vierde umre kunnen doen is klein. Steeds meer nieuwe hadjis komen om de grote hadj te doen. En vanaf morgen rijden er geen bussen meer in verband met het aankomend offerfeest.

Dat betekent dat ik alleen nog tavaf kan lopen rondom Kabaa.

Senol1    Senol2

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 31, 2011 at 02:04 nm | Permalink | Reacties (1)

Zaterdag 29 oktober

 Vandaag alweer de laatste dag Qubique en Ventura Berlin. Ook vandaag kunnen zowel professionals als het publiek ons weer bezoeken en het is druk, héél druk!
  
Qubique is een professionele, commerciële beurs en dat zie je terug in de merken die zich hier presenteren, zoals Vitra, Established & Sons, Marset, etcetera, maar ook in de projecten die zijn aangegaan met bekende merken zoals bijvoorbeeld Nike.
   
Binnen Ventura Berlin presenteren wij een selectie zelfproducerende ontwerpers en collectieven, galeries en zelfs kunstenaars. Naast de 4 galeries die ik gisteren al benoemde bestaat de selectie van exposanten voor deze eerste editie van Ventura Berlin uit: Amnesty International (met The Empty Chair door Maarten Baas), Anika Engelbrecht, Arré, Buisjes En Beugels +++, byAMT Inc., detailF, Fabian von Ferrari, Franz Dietrich, Fraser Reid & Nick Ross, Hermann August Weizenegger, hettler.tüllmann, Ingo Krapf, Jaim Telias, limpalux lighting, llot llov, Maarten Baas, Mark Bendow Interior Environments, Martin Björnson, Massoud Hassani, MYK, Nightshop, Paul Heijnen, POSTextiles, Rakso Naibaf, Roomservice (Atelier Haussmann, Zascho Petkow, Heike Buchfelder, Elisa Strozyk, YBDD), Rupert Kopp, Artassen of sergio calatroni artroom, Simo Serpola, Studio Anke Weiss, Studio Daniel Heer, Studio Jo Meesters, Studio Salvatore Franzese, Studio Schneemann en Thomas Bentzen.

MYK (links), Nightshop (rechts)
Blog4_myk Blog4_nightshop 

 

 

 

 

 


Mark Bendow Interior Environments (links) en Studio Schneemann (rechts)

Blog4_bendowBlog4_schneemann

 

 

 

 

 

 


De reacties op onze expositie als geheel zijn super en ook de individuele exposanten hebben veel succes. Grote spelers zoals Established & Sons en Skitsch hebben binnen Ventura Berlin al stukken gescout voor hun collecties!  

Nog een klein uur en dan sluiten we deze eerste editie hier in Berlijn af. De laatste woorden in deze blog wil ik graag gebruiken om Matthias Schmid, Ulrich Weingärtner en Ruben Hutschemaekers van Offshow, het bedrijf achter Qubique heel hartelijk te bedanken voor het feit dat zij ons uitgenodigd hebben om Ventura Berlin te realiseren. En om het hele team van Qubique te complimenteren met hun geweldige werk en het fantastische event dat ze hebben neergezet.   Op naar de volgende editie van 10 t/m 13 oktober 2012!

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 31, 2011 at 11:43 vm | Permalink | Reacties (0)

Praten met handen en voeten

Blog_4Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels en Turks. In het Duits kan ik me aardig verstaanbaar maken. En de weg naar de Eifeltoren lukt me ook nog te vragen in het Frans. Maar ik sprak geen woord Arabisch.


Hoe communiceer je dan met zo'n verscheidenheid aan mensen? Het is een kwestie van willen. Als je echt wil praten, converseren, communiceren met iemand dan is er altijd een manier om iets uit te wisselen met de ander.Na een week heb ik de volgende, voor mij zeer belangrijke worden, geleerd:

Nahm = ja
Lah = nee
Tarik = uit de weg, weg, ga weg
Yallah = move it ... :)
Heydi = rustig, rustig
Enne = ik
Ente = jij
Evvel = hiervoor
Agir = hierna
Saf = rij
Tif = stop

PS: fonetisch schrift, dus uitspraak kan anders zijn

Blog_3Blog_2


Wat wil je nog meer? Met behulp van handen en voeten heb ik gesprekken gehad met mensen uit Maleisië en uit Kashmier.

Blog_1Mijn oranje vrienden kwam ik tegen tijdens een excursie. Jullie krijgen de groeten van ze.

Maar eerlijk is eerlijk: praten in het Nederlands met Sahin uit Zuid-Afrika was toch wel erg gemakkelijk. Getrouwd en vader van een kind van twee jaar (die helaas niet bij hem was). Ik begrijp precies hoe hij zich voelt. Overigens verzekerde hij mij dat 'A dry white season' in boekvorm vele malen beter is dan de film.

 

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 30, 2011 at 03:55 nm | Permalink | Reacties (1)

Vrijdag 28 oktober

Blog3_bezoekersVanaf vandaag zijn Qubique en Ventura Berlin voor iedereen toegankelijk. De eerste twee dagen waren alleen voor professionals (pers, designers, architecten, project inrichters, inkopers, labels, beurs organisatoren en dergelijke), maar sinds vanochtend kunnen ook andere geïnteresseerden (foto links) ons bezoeken.

De entreeprijs is behoorlijk, maar daardoor wordt het publiek ook gefilterd en merk je dat alle bezoekers gericht naar de beurs komen en oprecht geïnteresseerd zijn.

 

Gisteren vertelde ik over de Design Talk die de dag afsloot. Deelnemers waren onder andere Hella Jongerius, Sebastian Wrong en Konstantin Grcic, het werd een pittig, maar goed gesprek. Wat zo interessant was, dat uiteindelijk nog een paar grote namen spontaan aanschoven, zoals Richard Hutten en Jerzey Seymour.

Blog3_polsbandjesVoor de events die 's avonds plaatsvinden was het nodig je van te voren te registreren. In de praktijk komt het erop neer dat je iedere avond weer een polsbandje in een andere kleur krijgt, waardoor we er ondertussen uit zien als fervente festival bezoekers.
 

 

 

 

Terug naar Ventura Berlin. In de expositie hebben we dit keer ook 4 galeries geselecteerd die zich allemaal voor de eerste keer in Berlijn presenteren: mitterrand + cramer / design uit Zwitserland, Victor Hunt uit België, Particles uit Nederland en Industry Gallery uit de Verenigde Staten! Zowel voor de galeries als voor Ventura was het niet alleen de eerste keer in Berlijn, maar ook de eerste keer binnen een commerciële beurs. Een sprong in het diepe, die naar nu blijkt heel positief uitpakt. De galeriehouders hebben goede nieuwe contacten op kunnen doen binnen een andere doelgroep dan waar ze zich normaal op richten en zijn dan ook allemaal erg te spreken over Ventura Berlin.

Mitterrand + Cramer / design uit Zwitserland (links) en Victor Hunt uit België (rechts)           
                                                                             
Blog3_mitterand Blog3_victorhunt

 

 

 

 

 

 

Particles uit Nederland (links) en Industry Gallery uit de Verenigde Staten (rechts)

Blog3_particals

Blog3_industrygallery

 

 

 

 

 

 

 

Morgen de laatste dag van Ventura Berlin, dan zal ik ook een compleet overzicht geven van alle deelnemende exposanten.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 28, 2011 at 11:40 vm | Permalink | Reacties (0)

Gastvrijheid

Senol1Het is 1 uur in de nacht Nederlandse tijd. Ik zit op de bovenste verdieping van de Haram moskee. Het is alleen nog naar een aanloop van mensen.
Vandaag en de dagen hierna komen ook de mensen dit eerst in Medine zijn geweest naar Mekka.

Dus als we het al niet druk genoeg vonden... Er kan nog meer bij.

Wat me heel erg is opgevallen is de ontzettende gastvrijheid die alle hadjis krijgen.

Bij onze aankomst in Djedda stonden ze al meteen klaar met water. Tijdens de 4 uur durende rit naar Mekka hebben we meer dan voldoende water gekregen en eten.

En bij aankomst in Mekka is het busverkeer volledig afgestemd op de hadjis. Alle busritten zijn gratis.

Senol4Om en rond de moskee zijn letterlijk troepen schoonmakers 24/7 bezig met schoonmaken.

Gastheer Saudie Arabie doet ontzettend zijn best om de steeds groter wordende toestroom van mensen aan te kunnen.

Je kunt hier over de koppen lopen.

Nog even een vlog. Ik moest mijn opname onderbreken vanwege de bewaking. Opnamen zijn namelijk verboden. In de video zie je in de verte 2 rode punten. Deze geven aan dat de begane grond, Kabaa, vol is. Er is wellicht alleen nog plaats op verdieping in of twee.

 

Filmpje

Klik hier voor het filmpje.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 28, 2011 at 10:50 vm | Permalink | Reacties (0)

Ontmoetingen

Een van de beste 'dingen' die je je kan overkomen is wanneer iemand anders jou in zijn gebed opneemt.

In dSenol3e afgelopen dagen zat ik tegenover Kabaa. Daar heb ik een Maleisische man ontmoet. Zijn naam was me onduidelijk. Met handen en voeten hebben we het een en ander besproken. Dat het druk was, dat hij met zijn vrouw was enz.

Gisteren heb ik in de bus Mensur ontmoet. IT specialist uit Iran. Hij heeft een tijdje in Duitsland gewerkt. Ook heeft hij Amsterdam bezocht. Met hem heb ik email uitgewisseld.

In de Starbucks (ja, die hebben ze hier) heb ik een groep Indone siërs of ergens uit die buurt ontmoet. Het groepshoofd heet Nurdin.

Allemaal staan we op 5 november bij de samenkomst op of rondom het Araratgebergte.Aan allen heb ik gevraagd of ze mij niet willen vergeten in hun gebed.

Allen zullen zeker niet in mijn gebed vergeten worden. 

Senol2Senol1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 27, 2011 at 05:04 nm | Permalink | Reacties (1)

Donderdag 27 oktober

Dag 2 van Ventura Berlin en Qubique is alweer bijna achter de rug. Donderdagochtend zijn we begonnen met een goed bezochte persconferentie in een klassieke spiegeltent (!).

Qua locatie is het hier sowieso fantastisch; het event vindt plaats op Tempelhof, het oude vliegveld midden in Berlijn, waar tot 2006 nog op gevlogen werd.

Blog_ventura2 Blog_ventura

 

 

 

 

 

 

 
Ventura Berlin staat onderaan de oude gates van het vliegtuig (foto's boven), op de plek waar voorheen de vliegtuigen klaar stonden voor passagiers om in te stappen. In totaal beslaat De Ventura expositie zo'n 1000 vierkante meter buitenruimte, die van de buitenlucht afgesloten wordt door een enorme tijdelijke muur/structuur.
Qubique beslaat 3 enorme hangars die direct aan Ventura Berlin gelegen zijn.
 
Blog_victor_Hunt

Foto links: Victor Hunt

Ook het internationale publiek weet ons hier te vinden en we worden door allerlei partijen gevraagd om ook daar Ventura events te organiseren. Alleen vandaag al hadden we afspraken met delegaties van de Designer Days Paris, de Kortijk Interieur Biennale en de Dubai Design Days.

 

 

Vandaag is ook het laatste stuk uit de expositie aangekomen. De "Mine Kafon" van de Eindhovens-Afghaanse ontwerper Massoud Hassani (foto onder) was niet op tijd hier vanuit London, maar ook die staat nu en de expo is dus compleet!
 
Blog_massoud_hassani


Vanavond beloofd ook weer een spannende avond te worden, met een zogenoemde 'design talk' onder leiding van Paola Antonelli van het MoMA, waaraan onder andere ook Hella Jongerius deelneemt.

Tot slot nog even over de veiling van gisteren. De 4 ongelimiteerde stukken die geveild werden door de Wrong Shop hebben bij elkaar bijna zo'n €10.000 in het laatje gebracht voor The Kids Charity, die het geld zullen gebruiken om creatieve educatie projecten voor kansarme jongeren op te zetten.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 27, 2011 at 11:38 vm | Permalink | Reacties (0)

Woensdag 26 oktober

Zondagmiddag aangekomen in Berlijn voor de allereerste editie van Ventura Berlin.   Ventura Berlin is een geselecteerde, onafhankelijke expositie binnen Qubique (de eerste professionele meubelbeurs in Berlijn, die dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt). 

In lijn met Ventura Lambrate, toont Ventura Berlin een mix van internationale exposanten en nieuwe, spannende design projecten. Het concept van Ventura Lambrate heeft zijn succes bewezen in Milaan, Italië en wordt nu, op uitnodiging van Qubique, ook naar Berlijn gebracht.  

Blog_lichten_ventura
Het 'stellen' van de lichten boven Ventura Berlin.


Van zondagmiddag tot dinsdagavond / -nacht is er in de Berlijnse koude opgebouwd en vanochtend om 10:00 uur werden Qubique en Ventura Berlin geopend!  

De aanwezige exposanten waren bijzonder blij, de eerste reacties van de bezoekers waren lovend, en de algemene 'vibe' is superpositief. We hebben interviews gegeven aan allerlei media, zoals Blueprint magazine uit de UK, Deutsche Welle TV en Kultur Radio, dus het ziet er veelbelovend uit.   Vandaag sluiten we af met een veiling van bijzondere design stukken van Jerzy Seimour, Konstantin Grcic, Sebastian Wrong & Richard Woods.
    
Blog_maarten_baas     Blog_meesters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Empty Chair van Maarten Baas (links) en de stukken van de Eindhovense ontwerper Jo Meesters

Blog_telias       Blog_overzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk van de Italiaanse ontwerper Jaim Telias op Ventura Berlin. (links)

Overzichtsfoto van het "composed exhibition"  gedeelte van Ventura Berlin (rechts)    

 

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 26, 2011 at 11:34 vm | Permalink | Reacties (0)

Rituelen rond een ter aarde bestelling

Iedere dag na bijna elk gebed wordt iemand hier ter aarde besteld. Wat heeft dit met hadj te maken werd me gevraagd.

Om de hadj echt te volbrengen heb je dezelfde stappen als bij een umre. Als extra komen er nog een paar stappen bij, daarover later meer.

Belangrijk is hierbij de ihram. Wanneer je je kleed in ihram, neem je jezelf aan als overleden. In de islam wordt iedereen ook begraven in slechts een kleed, de ihram.

De overledene wordt dan nog een laatste vaarwel gegeven door alle moslims die aanwezig zijn in de moskee. Dit is ons respect aan hem.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 26, 2011 at 10:26 vm | Permalink | Reacties (3)

In vrede samen, zonder oordeel

2011-10-24 15.58.51 2011-10-24 21.00.19

 

 

 

 

 

 

 

Na aankomst in het hotel hebben we een klein uurtje pauze gehad. Direct zijn de groepen verzameld om hun bezoek (umre) aan Kabaa te volbrengen. Pas na deze umre mogen we uit de ihram stappen.

Praktisch gezien bestaat de umre uit deze stappen: je loopt 7 ronden om Kabaa heen, je loopt 7 keer tussen de heuvels Safa en Merve en vervolgens knip je je haar.

Bij het zien van de muren van de Haram moskee (waarbinnen de Kabaa zich bevindt) kan ik mijn emoties nog moeilijk in controle houden. Er zijn overleveringen dat je allereerste wens/gebed die je maakt niet wordt geweigerd.

Ik heb dus een gouden kans om datgene te wensen wat ik wil. Deze wens houd ik voor mezelf.

De moskee Haram is een ontzettend mooie locatie. Niet alleen vanwege zijn architectuur, maar vanwege de samenkomst van zoveel verschillende mensen.

Onvoorstelbaar dat wij hier wel in vrede met elkaar kunnen leven, zonder oordeel. 2011-10-25 04.48.13 2011-10-25 04.48.06

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 25, 2011 at 06:19 nm | Permalink | Reacties (0)

In de bus op weg naar Mekka

Senol

Even iets uitleggen.

Iedere Mekkaganger mag de heilige plaats alleen betreden na een bezoek aan Kabaa. Hiertoe kleden mannen zich in een ihram, een wit gewaad. De vrouwen hebben geen apart kledingstuk.

Het laatste vliegveld voor Mekka is Djeddah. Bedevaartgangers kleden zich vaak in Istanbul om. Dat doen wij ook.

Senol2
De ihram bestaat uit twee grote doeken die het lichaam bedekken. In dit kledingstuk neemt de drager afstand van onder meer zijn maatschappelijke positie, ras en leeftijd.
Het laat zien dat de drager slechts een nietig detail is van een veel groter geheel.
Senol3

In onze bus naar Mekka stapte een gekleurde man in. Ik had direct vooroordelen. Toch ben ik naast hem gaan zitten. Ik vroeg hem in het Turks, Duits en een woord Arabisch waar hij vandaan komt. Hij reageerde met: ‘I don't understand you. I'm sorry’.

Zo maakte ik kennis met Abdul Aziz uit washington DC. Oorspronkelijk afkomstig uit Uganda, getrouwd en twee dochters.

Ik heb er alle vertrouwen in dat ik tijdens de bedevaart veel meer mensen ontmoet.

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 25, 2011 at 10:33 vm | Permalink | Reacties (1)

Ik heb zo de pest in...

Senol2011-10-22 16.51.29Senol2011-10-22 16.51.34 

In mei heb ik me voor de Hadj ingeschreven. Die inschrijving verliep al niet geheel vlekkeloos. Formulieren waren niet duidelijk, zelfs de extra informatie die ik ontving was niet toereikend. Er werd gebeld dat de foto’s voor het aanvragen van de visum de verkeerde afmeting hadden, dus die konden weer opnieuw genomen worden. En daarna heb ik een “eeuwigheid” moeten wachten op een seminar die speciaal werd gegeven voor de hadjis. Het is dat ik er zelf achteraan belde, anders hadden we onze spullen (later meer) pas nog later ontvangen.

Allemaal dingen, zaken, gebeurtenissen waar ik een pesthekel aan heb. Sinds mei heb ik echter ook bijna dagelijks van de mensen om me heen “Hadji Sabr” gehoord. Hadj Sabr betekent letterlijk Hadji geduld. Regelmatig is er gezegd dat alles wat er voor de reis gebeurd een toetsing van je geduld is. Wanneer ik nu al niet tegen dit soort kleine ongemakkelijkheden kan, hoe zal ik dan reageren met 8 miljoen anderen om me heen.

Vandaag (22 oktober) vertrek ik vanuit Amsterdam naar Istanbul. In Istanbul weten we nu al dat we ruim 10 uur mogen wachten op het volgend vliegtuig naar Djedda. Wat daarna gaat gebeuren is buiten onze kennis. De aanvang van onze reis is in mei al begonnen met het testen van mijn geduld. Hoe langer de reis duurt, hoe langer mijn geduld ook getest zal worden. Maar deze hadji heeft sabr.

Maar ook jullie vraag ik bij deze om geduld. Omdat ik geen idee heb hoe het in Mekka of Medina is, weet ik ook niet of ik daar wifi of een internetcafe kan vinden. Dus mijn posts kunnen onregelmatig zijn. Ik weet het over een paar dagen!

Senol2011-10-22 16.51.37 Senol2011-10-22 16.51.41

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 22, 2011 at 08:05 nm | Permalink | Reacties (0)

Even voorstellen

Mijn naam is Senol Tapirdamaz, getrouwd en twee kinderen. Geboren van een Turkse vader en moeder, maar 100% Eindhovenaar! In het dagelijks leven werk ik als assistent-accountant bij De Wert accountants&belastingadviseurs.

Naast al deze feitjes ben ik ook praktiserend moslim. Dat betekent: mezelf aan alle vijf de zuilen in de islam houden.

Dit jaar heb ik het voorrecht om één van de zuilen tot uitvoering te brengen: ik ga namelijk op bedevaartstocht naar Mekka, de Hadj. Mijn ervaringen zal ik zo goed als mogelijk met jullie delen via deze blog.

Volg Senol ook op Twitter

Posted by Eindhovens Dagblad on oktober 21, 2011 at 09:55 vm | Permalink | Reacties (9)