« Over een paar uur weten we het: gaan we winnen? | Hoofdmenu | Gewonnen »

Ik lijk wel gek!

ED-journalist en FRITS-hoofdredacteur Hans Matheeuwsen fietst donderdag de Alpe d'HuZes. Samen met twee teams van het Máxima Medisch Centrum: MMC/Sportmáx en MMC/Human-Support, en nog een dikke 4000 anderen. Onder wie velen uit de regio.

Het is droog en de zon schijnt (en dat mag een klein wonder heten). Op en rond de Alpe d'Huez, in het zuiden van Frankrijk, bij Lyon linksaf, is het weer het gesprek van de dag onder de deelnemers. De voorspellingen waren niet goed. Regen, regen en nog eens regen, met een gemiddelde temperatuur van twaalf, dertien graden op de berg. Het heeft de afgelopen dagen inderdaad hard geregend. Maar de zon scheen gisteren ook, zodat de eerste fietsers het parcours konden verkennen.

Regen is killing, in elk geval levensgevaarlijk, voor de klimmers, maar zeker voor de dalers. Officieel beklimmen 4250 fietsers de Alpe donderdag, oftewel 600 teams. Dan zullen er nog enkele honderden fietsers officieus meedoen, ter ondersteuning van anderen, of gewoon voor eigen eer en glorie. En de besten doen dat zes maal.

Donderdag is de Alpe d'Huez weer even van Nederland, ten behoeve van de kankerbestrijding. Twaalf miljoen euro bracht de sponsoractie van de Stichting Alpe d'HuZes vorig jaar op. Dit jaar is de opbrengst veel hoger weten we nu al. Van het geld wordt vooral wetenschappelijk onderzoek betaald, met als doel om kanker binnen tien jaar van een levensbedreigende tot een chronische ziekte te maken.

De twee teams van het MMC zijn er in elk geval klaar voor. Na de heuvels van Zuid-Limburg en de omgeving van Nijmegen wacht nu het echte werk. Vanuit het lieflijke dorpje Bourg-d'Oisans rijst het doel op: de imposante helling van de Alpe. Hier starten donderdag in alle vroegte de renners om vervolgens de berg te bedwingen: over een lengte van ruim veertien kilometer met 21 (haarspeld)bochten een kilometer hoogte overbruggen. Voor veel mensen is het met de auto al een hele prestatie, laat staan met de fiets. Waar zijn we aan begonnen? Waar ben ik aan begonnen? Ik lijk wel gek!

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 6, 2011 at 12:22 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.