« Alpe d'HuZes: voor wie of wat doe je het? | Hoofdmenu | Geen bloed, wel zweet en tranen »

De spanning stijgt voelbaar

We staan aan de finish van de Alpe d'HuZus, het zusje van de Alpe d'HuZes. In 2007 in het leven geroepen om de vrouwelijke supporters van de renners een kans te geven om de berg ook te beklimmen.

De stemming zit er goed in. Het skidorp bovenop de Alpe is in de afgelopen dagen volgestroomd met deelnemers, familie, vrienden en bekenden. Ook Bourg-d'Oisans aan de voet en directe omgeving is ingenomen door Nederlanders.

Campings zitten vol. De wegen worden beheerst door renners. Op camping La Piscine draait het Rijwielpaleis overuren. De fietsenmakers uit Bilthoven verrichten tegen een schappelijke prijs de laatste reparaties. Slechte banden worden vervangen, remmen gecheckt, versnellingen nagekeken. Meest gekochte artikel is het achterblad met dertig tanden, de laatste strohalm om de berg op te komen.

Al maanden discussiëren deelnemers op de diverse sites over het beste soort fiets en velg, of welke cassette het meest ideaal is om de Alpe d'Huez op te fietsen. Zoveel deelnemers, zoveel meningen. De verkopers van merchandise draaien overuren. Koersshirts en -broeken, been- en armstukken, jacks, bidons, t-shirts, sweatshirts, verzin het maar, het vliegt met duizenden tegelijk de deur uit. Iedereen wil herkenbaar zijn, als deelnemer én als supporter.

Ondertussen worden de fietsende dames aan de finish binnengeschreeuwd. Er schijnt een waterig zonnetje. Na een dag regen zijn de wegen weer droog, wat vooral voor morgen zeer belangrijk is, wanneer we massaal op de fiets stappen.

Eerst is er vanmiddag nog de groepsfoto (4000 man/vrouw!), daarna de gezamenlijke maaltijd in het Palais des Sports, het centrum van alle activiteiten, om vervolgens te worden toegesproken door de organisatie. De spanning stijgt voelbaar.

 

Posted by Eindhovens Dagblad on juni 8, 2011 at 02:52 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.