« Migranten | Hoofdmenu | Dansen brengt de passie weer in hun leven »

Een aarzelende start

Dit jaar start voor het eerst de Week van de Amateurkunst. Het is een initiatief van de Kunstconnectie, een landelijke vakvereniging voor amateur kunst onderwijs. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. In de toekomst moeten steeds meer verenigingen, instellingen en ook individuele beoefenaars daar op inhaken. Ik ben directeur van creativiteitscentrum De Wiele, de organisator van de Week in Geldrop.

Wak Zondag beleefden we een aarzelende start van de Week, maar we wisten van te voren dat zo’n evenement moet groeien. Amateurkunst is belangrijk voor mensen. In Nederland doen ruim 3,5 miljoen personen iets aan kunst of cultuur. Dat komt niet zomaar. Het heeft te maken met een drang om jezelf ergens in te verliezen. De passie in jezelf eruit te laten. Een talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zeker in een wereld die snel, rationeel en voor velen best gehaast kan zijn. Een goed voorbeeld is een klein jongetje dat tijdens een les tekenen en schilderen verzuchtte, dat deze les de enige plek was waar hij rust ervaart. 

Alle partijen binnen de cultuursector moeten met elkaar proberen om zoveel mogelijk faciliteiten in de lucht te houden. Een evenement als de Week van de Amateurkunst leent zich daar uitstekend voor. Partijen weten elkaar te vinden, er kan kruisbestuiving ontstaan en tijdens de optredens kan men zich profileren en op een laagdrempelige manier aan het publiek presenteren. Toeschouwers nemen eerder de stap om zich aan te melden voor een cursus of vereniging. Dat is de achterliggende gedachte voor deze Week.

Posted by Eindhovens Dagblad on mei 16, 2011 at 03:59 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.