« Aan de voorkant en op vlieghoogte | Hoofdmenu | Crowdsourcing »

Eindhovense Twitteraars schitteren in filmproductie

Op de setGisteren vond er weer een uniek evenement plaats in de geschiedenis van DSBTheMovie. Een aantal Eindhovense Twitteraars hadden elkaar gevonden via Twitter om samen te werken aan het opnemen van drie scenes voor de film. 

Even een korte achtergrond:

DSBTheMovie moet een film worden die de mening van het Nederlandse publiek weergeeft over de hele affaire rondom de DSB Bank. Dit project ben ik eind oktober gestart omdat ik genoeg had van de meningen van Dirk Scheringa, Pieter Lakeman, Wouter Bos e.a. Ik wilde kijken of het mogelijk zou zijn een film te maken zonder budget, waarbij iedereen die dat wil zijn steentje kan bijdragen.

We hebben nu drie hele drukke maanden achter de rug en er is met behulp van zo’n 200 vrijwilligers een script geschreven voor de film van ongeveer een half uur. Dit script bestaat uit 37 scenes. Vervolgens hebben 86 groepjes zich ingeschreven om ieder drie scenes te repeteren, acteren en op te nemen. Een simpel rekensommetje leert ons dat we dus (86x3) ruim 240 video’s gaan krijgen. Elke scene wordt dus door meedere groepjes gespeeld.

Als alle inzendingen binnen zijn, op 14 februari sluit de inzendtermijn, hopen we toch minimaal drie inzendingen per scene te hebben. Al deze inzendingen worden per scene op het internet gezet en dan kan er twee weken lang gestemd worden op de beste inzendingen. De winnende inzendingen per scene worden vervolgens achter elkaar geplakt en we hebben een film.

Een video waarin dit idee verder uitgelegd wordt zie je hier.

Terug naar Eindhoven

Gisteren vonden er opnames plaats voor drie scenes van DSBTheMovie. Deze opnames werden gedaan door een aantal actieve twitteraars (@CoachSander @MarcDubach @joepkolijn @HaraldMomber @vanderwaart @MikeVerdonk en @Noud) in het bedijfspand van Communicatiebureau Gleijm en van der Waart aan de Kanaaldijk in Eindhoven. Ook deze locatie was gevonden via Twitter door een simpele vraag aan de eigenaar @vanderwaart.

59691178Ik ben zelf even langsgegaan omdat ik wel benieuwd was hoe het allemaal ging. En wat een leuke ervaring was dat. Ten eerste was de locatie top. Dat zulke mooie bedrijfspanden (van binnen dan) bestonden in Eindhoven wist ik niet. Ten tweede was het enthousiasme waarmee de deelnemers werkten aan de film enorm motiverend. Hieronder een korte foto impressie en ik hoop dat de zes deelnemers zelf hieronder antwoord willen geven op de volgende vragen:

  • Waarom heb je meegedaan?
  • Wat vind je van het project?
  • Hoe ging de samenwerking binnen jullie groep?
  • Ben je tevreden over het eindresultaat?
  • Hoe ga je zorgen dat jullie inzending straks gaat winnen?

 59687948 59679803 904a7c0d16526a7806ab239e3c3a6c6c_view f51d0549c530837ed74913d2db00b0c7_view 67e54d885446e73e8f4a3beba4dfd293_view

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 25, 2010 at 02:04 nm | Permalink

Reacties

Ik dacht dat je als hoofdrolspeler bepaalde privileges had. Maar nee hoor, nog meer input leveren voor dit schitterende project. Dat dan weer wel!

Waarom heb je meegedaan?
Wat vind je van het project?

Omdat ik dit project van het begin af aan volg en het meer dan geweldig vind dat zoiets via crowdsourcing mogelijk is. En omdat ik heel goed weet dat je als initiator erg enthousiast over iets kunt zijn maar dat elk (vrijwilligers) project staat of valt met inzet van mensen. Doeners heb je nodig! En ik doe graag!

Hoe ging de samenwerking binnen jullie groep?

Perfect! Ik heb zelden zo snel en goed samengewerkt met, voor de koningin althans, min of meer vreemde mensen. Hier bewees Google Wave ook zijn dienst. Topapplicatie voor als je met meerdere mensen samenwerkt.

Ben je tevreden over het eindresultaat?

Dat weten we nog niet. Montage moet nog plaatsvinden. De opnames gingen in ieder geval erg goed. Mooi om te zien wat er allemaal komt kijken bij een filmopname . En dan hebben wij slechts drie kleine scènes gedaan!

Hoe ga je zorgen dat jullie inzending straks gaat winnen?

Het gaat dan toch om kwaliteit? ;-) Hmmmm misschien iets te overmoedig. Kwantiteit dan. Laat dat maar aan ons 2.0'ers over! Het geheim van de internetsmid!

Geplaatst door: Marc Dubach | 25 jan 2010 14:27:15

• Waarom heb je meegedaan?

Het filmproject overtuigde mij van de kracht van de ‘crowd’. Nu wil ik graag zien of dit in de praktijk werkt en hoe dat gaat. En het is leuk om andere Eindhovense twitteraars in levende lijve te ontmoeten.

• Wat vind je van het project?

Wij vullen onze scene’s grotendeels zelf in, maar de ‘crowd’, de massa bepaalt hoe de film er uiteindelijk uitziet. Dat maakt dit project dynamisch en spannend.
Kiest de ‘crowd’ een wanhopige Scheringa, die smekend probeert te redden wat er nog te redden valt of de roekeloze zakenman die meerdere bedrijven meesleurt in zijn val of toch een opkomende bankier die tegen wordt gewerkt… Niemand weet het weet, maar iedereen bepaalt.

• Hoe ging de samenwerking binnen jullie groep?

We komen allen uit een ander vakgebied. In onze drie verschillende scene’s kan ieder teamlid zowel acteur, cameraman als regisseur zijn. Het kantoor van Gleijm en Van der Waart inspireerde, de creativiteit in de groep was enorm. Het was echt heel leuk.

• Ben je tevreden over het eindresultaat?

De montage vindt volgende week plaats, maar onze eigen draai geven aan de scene’s is gaaf. De opnamelocatie was prima en het filmen ging soepel en professioneel.

• Hoe ga je zorgen dat jullie inzending straks gaat winnen?
Met net zoveel enthousiasme monteren als wij onze opnames maakten. Dat straalt zeker van onze scene’s af.

Geplaatst door: Mike Verdonk | 25 jan 2010 18:04:42

Hoe vaak krijg je de kans om een film mee te spelen!? DSBthemovie geeft voor mij meer dan wat dan ook de kracht weer van twitter en crowdcrowdsourcing (WEB 2.0). Je komt gemakkelijk met mensen in contact, die je in het dagelijkse leven misschien niet zo snel zou treffen. Zes redelijk onbekende mensen ontmoeten elkaar op een zondag in een voor hun niet bekend kantoorpand en nemen binnen vijf uur 3 scene's op. Waarbij ik het idee heb dat het ook nog redelijk- hou een slag om de arm ;-)- goed op film staat. Ben dan ook erg benieuwd naar ons eindresultaat. Vooral of de creatieve draai die we er aan hebben gegeven, ook uit de verf komt. Onze formule voor de winst is met zekerheid een combinatie van creativiteit in de scènes en royaal gebruik van onze 2.0 contacten!

Geplaatst door: Joep | 25 jan 2010 22:31:14

* Waarom heb je meegedaan?
Uit interesse: Het onderwerp zelf heeft (mede door alle media aandacht) me natuurlijk geboeid. Wat is er nu werkelijk gebeurd, hoe kan dit zo gelopen zijn? Maar ook het proces van crowdsourcing eens goed ervaren, het filmen (weer) eens echt doen en... kennis maken met de "crowd" zelf.

* Wat vind je van het project?
Bijzonder. Meteen zo groot en complex, wat betreft onderwerp en uitvoering. Er wordt nogal wat uit handen gegeven, zonder controle tijdens. Vooraf natuurlijk wel wat eisen over bv de kleding om straks wel enige uniformiteit te krijgen in de beelden, maar dat was het eigenlijk wel. Ik denk dat hier nog lang over gesproken zal worden, ongeacht de kwaliteit van het daadwerkelijke eindproduct.

* Hoe ging de samenwerking binnen jullie groep?
Boven verwachting goed. Ik had gewoon een oproep op Twitter gedaan wie er mee wilde doen. Zo'n project zonder echte Twitterdeelname, dat kan natuurlijk niet! En de genoemde mensen reageerden eigenlijk direct. Tijdens de voorbereiding en de opnames zelf was het mooi om te zien dat zonder eigenlijke leider (hoewel de geest van Dirk natuurlijk bij ons was) het proces en product toch vorm kreeg. Iedereen had zijn inbreng en stond open voor andermans inbreng.

* Ben je tevreden over het eindresultaat?
De montage moet nog plaatsvinden, maar dat is slechts een deel van het project. De geslaagde oproep op Twitter, de oproep voor een locatie, de manier van samenwerken, dat maakt het zeker geslaagd. En ik vermoed dat de beelden zelf ook okee zullen zijn, ben zelf ook heel benieuwd naar het eindresultaat. En of mijn scheiding in m'n haar wel bleef zitten. Stropdas en pak staat me wel, maar dat was natuurlijk nog een stapje verder.

* Hoe ga je zorgen dat jullie inzending straks gaat winnen?
Daar ga ik niet voor zorgen. Daar gaan jullie voor zorgen. De crowd. ;-) We hebben wel een paar geintjes in de opnames verstopt, maar aan de andere kant wel het verhaal gevolgd. Het moet natuurlijk wel passen in het complete plaatje. Een opname op een symbolische plek zoals het Sprookjesbos kan natuurlijk ook, maar dat is natuurlijk weer een stapje te ver. We hebben dan ook wel gezocht naar gelijkenissen. En zeg nou zelf, onze Dirk Scheringa lijkt toch sprekend?

Geplaatst door: Noud! | 26 jan 2010 12:36:47

Wat moet ik nu nog toevoegen aan het bovenstaande? Alles wat er te zeggen valt, voor mij althans, is al gezegd; heerlijk toch dat crowdsourcen? Soms hoef je het alleen maar eens te zijn...

En als ik toch één ding mag benadrukken: het is heel erg bijzonder te ervaren dat het gewoon 'werkt'.

Sorry Majesteit.

Geplaatst door: CoachSander | 26 jan 2010 14:49:45

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.