« Eindhovense Twitteraars schitteren in filmproductie | Hoofdmenu | Een druk dagje »

Crowdsourcing

Crowdsourcing wordt volgens kenners de trend van 2010. Dat komt mooi uit want ik ben er door DSBTheMovie continu mee bezig. Ik geef lezingen en adviezen aan bedrijven en gemeenten hoe ze dit moeten inzetten. Maar het blijkt dat veel mensen nog geen idee hebben wat crowdsourcing eigenlijk is.

 

Wat is crowdsourcing?

Ik zal proberen het heel kort uit te leggen voor de lezers hier. Vroeger deed mijn oma vaak mee aan wedstrijden voor het verzinnen van slagzinnen voor allerlei merken. Bijvoorbeeld Knorr. Als jouw slagzin de beste was en dus gebruikt werd door het merk dat de oproep deed, dan kon je allerlei prijzen winnen. Dat is crowdsourcing.

Maar dat is slechts een simpele toepassing waarbij je alleen de creativiteit van mensen inzet en dit direct beloont met materiële zaken (wasmachines, geld, etc..)

Bij de film DSBTheMovie gaan we veel verder. We willen mensen niet alleen creatief laten nadenken, maar ze moeten ook echt iets doen. Bijvoorbeeld een scene opnemen voor de film, een locatie ter beschikking stellen of originele nieuwsbeelden. En wij belonen niet met materiële zaken, ik heb tenslotte geen budget voor de film, maar met iets wat veel belangrijker is: eer en zelfontplooiing. Iedereen die meedoet aan de film wordt vermeld op de website en in de aftiteling van de film.

Nu wil ik dat ook toepassen in de serie gastblogs die ik deze week verzorg. Op deze manier gaat het Eindhovens Dagblad een stap vooruit en mogen de lezers meer invloed uitoefenen.

Mijn concrete vraag is: Waar moet mijn vrijdagblog over gaan? Oftewel, welke locatie moet ik beschrijven, welk onderwerp moet ik aansnijden, wie moet ik interviewen etc… Aan u de vraag om dit te beantwoorden. Beloning? De leukste suggesties zal ik oppakken en proberen uit te voeren. Als beloning zal ik u uitgebreid noemen als aanbrenger van het idee en krijgt u twee exclusieve vip-kaartjes voor de première van DSBTheMovie in filmhuis Broet.

Hoe kunt u meedoen?

Door hieronder bij de reacties (comments) uw ideeën te spuien.

Posted by Eindhovens Dagblad on januari 26, 2010 at 08:33 vm | Permalink

Reacties

Via Twitter heb ik al de volgende suggesties gehad:

Van Mark Dijkstra:
in hoeverre een dergelijk democratisch proces kan leiden tot een kwalitatief hoogstaand product en hoelang de werkelijke tijdsduur bedraagt om tot een hoogstaand kwalitatief product te komen en wat de uiteindelijke meerwaarde ervan is.

Van Jodi van den Tillaart:
Kun je in de laatste blog geen verslag doen van een gesprek met een internet-scepticus? zou een leuke clash zijn!

Sven Bosman:
Phileas net uitbreiden of trams in Eindhoven?

Laura Monathan:
het station is een optie voor je blog of nieuwe bewegingen in Eindhoven na Kopenhagen bijv. de 10:10 van vroege vogels

Geplaatst door: jw alphenaar | 26 jan 2010 08:54:59

Die optie van Jodi lijtk me wel een leuke. Misschien kan je die nog sterker maken, en zelf advocaat van de duivel spelen? Over crowdsourcing, DSB The Movie, et cetera? Waar lig je wakker van bij het project, welke vraag van de critici hoor je liever niet?

En wat helemaal leuk zou zijn, is een interview met Beatrix over dit fenomeen...

Geplaatst door: Noud! | 26 jan 2010 13:11:07

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.