« Ray en Vincent | Main | Familiedrama »

Gambia

De zes leden van Rotary Eindhoven Centrum die zaterdag per auto naar Gambia vertrekken. Foto Rotary Eindhoven Centrum
Zaterdag 8 oktober vertrekken tien mensen uit Eindhoven en omgeving voor een autotocht van ruim zevenduizend kilometer naar Seyone in Gambia. Zes van hen zijn lid van de Rotary Eindhoven Centrum.

En daar zit de reden. Want de Rotary Eindhoven Centrum viert dit jaar zijn tachtigjarig bestaan. En om ter gelegenheid van dit jubileum iets bijzonders te doen, ontstond het plan om een ontwikkelingsproject in Seyone, Gambia te steunen.

Zaterdagochtend vertrekt het team met vijf auto’s vanaf Pullman Eindhoven Cocagne naar Antwerpen. Daar sluiten ze zich aan bij de groep Antwerpen-Banjul Challenge, die  twee keer per jaar naar Gambia afreist.

De Antwerpenaren hebben genoeg expertise opgedaan om de Kempense ‘Rotarians’ van dienst te kunnen zijn bij de lange reis en de formaliteiten en mogelijke gevaren die hen te wachten staan. De Antwerpenaren regelden bijvoorbeeld een militair escorte voor dat deel van de woestijn dat in Mauretanië ligt. Dat gebied wordt de laatste jaren onveilig gemaakt door aan Al Qaida gelieerde bendes.

Harry Verhoeven, beeldend kunstenaar te Bergeijk, is één van de deelnemende Rotarians. Hij ontwierp een prachtig t-shirt ter gelegenheid van deze tocht.

Maar terwijl hij en zijn reisgenoten Joep Bazelmans en Joke Koek dinsdagavond over de plannen vertelden, toverde Harry Verhoeven opeens een authentiek Afrikaans beeldje uit de Congo tevoorschijn.  Een spijkerbeeldje.

“Ik heb het al een paar jaar”, vertelt hij, terwijl hij het beeldje laat zien. “Moet je eens ruiken”. We snuiven een een intense rooklucht op. ”Ik kwam laatst thuis”, vertelt hij “en toen hing er een brandlucht in de kamer. Ik wist niet wat het was, totdat ik dat beeldje in mijn handen nam.”

“Al die jaren dat ik het beeldje had, heb ik nooit iets geroken. En nu opeens wel. Het moet die rare vochtige zomer zijn die we gehad hebben.”
“Of wil dat beeldje misschien iets duidelijk maken over jouw reis naar Afrika?”, oppert één van de aanwezigen.

“Zou ook kunnen”, antwoordt Verhoeven. ‘Maar wat?”

 

 

Posted by Rieks Holtkamp on October 4, 2011 at 10:41 PM | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834242a3b53ef015435e521cf970c

Listed below are links to weblogs that reference Gambia:

Comments

The comments to this entry are closed.