« kikken bij ED | Hoofdmenu | Welkom bij kikken bij ED »

Krant-in-de-klas gaat digitaal

Kikkenfoto Het Eindhovens Dagblad gaat met Krant-in-de-klas (KIK) een nieuwe (digitale) koers varen. Niet langer meer de vaste pagina in de krant samengesteld door een klas, maar een eigen weblog van de klas (simpelgezegd een interactief dagboek op het internet), bereikbaar via www.eindhovensdagblad.nl.

Het was zo langzamerhand wel tijd voor iets nieuws, vertelt Irene Nieuwenkuiper, coördinatrice van KIK bij het Eindhovens Dagblad. Al een jaar of vijf werkte KIK volgens dezelfde formule. Een klas basisschoolleerlingen of leerlingen van de onderbouw van de middelbare school gingen samen met een fotograaf en journalist aan de slag om een krantenpagina te maken vol met ’hun’ nieuws. „Maar eigenlijk kan je jongeren moeilijk ergens naartoe trekken wat voor ouderen gemaakt is”, verklaart ED-internetredactrice Daniëlle Schilders de overstap van de oude vertrouwde papieren krant, naar internet. 
„Internet is wat dat betreft toch bereikbaarder voor de jeugd”, zegt Nieuwenkuiper. En het heeft ook veel voordelen: zo was de ruimte in de oude opzet ’beperkt’ tot een krantenpagina. Nu kunnen de leerlingen zoveel nieuwtjes, interviews, tekeningen en foto’s kwijt als ze maar willen. En nog een voordeeltje: iedereen die maar wil, kan kan via internet reageren op de weblog van de klas.
„En we willen de komende jaren kijken wat er nog meer mogelijk is met de weblog”,aldus Schilders.
Want wie weet komt er de mogelijkheid om filmpjes op de weblog te zetten, of wellicht komen er webcams te hangen in de deelnemende klas, zodat die via het internet gevolgd kan worden. Nieuwenkuiper: „Maar dat is voorlopig nog allemaal toekomstmuziek.

KIK ’nieuwe stijl’ loopt van november tot en met maart volgend jaar. In totaal doen 10 klassen mee, die elk een week de weblog vullen. Het thema is uiteraard ’nieuws’. De scholen krijgen in de loop van deze week allemaal een uitnodiging in de bus om weer mee te doen.
Helemaal overboord gaat de papieren krant trouwens niet. Op de redactie wordt de weblog gevolgd. En iedere klas die meedoet komt uiteindelijk met een stukje in de krant.

Dat dan weer wel.

(Foto Jurriaan Balke)

Posted by Eindhovens Dagblad on september 14, 2005 at 05:07 nm | Permalink

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.