Hoofdmenu | oktober 2005 »

Welkom bij kikken bij ED

Kik_kl_1

Posted by Eindhovens Dagblad on september 14, 2005 at 05:10 nm | Permalink | Reacties (1)

Krant-in-de-klas gaat digitaal

Kikkenfoto Het Eindhovens Dagblad gaat met Krant-in-de-klas (KIK) een nieuwe (digitale) koers varen. Niet langer meer de vaste pagina in de krant samengesteld door een klas, maar een eigen weblog van de klas (simpelgezegd een interactief dagboek op het internet), bereikbaar via www.eindhovensdagblad.nl.

Het was zo langzamerhand wel tijd voor iets nieuws, vertelt Irene Nieuwenkuiper, coördinatrice van KIK bij het Eindhovens Dagblad. Al een jaar of vijf werkte KIK volgens dezelfde formule. Een klas basisschoolleerlingen of leerlingen van de onderbouw van de middelbare school gingen samen met een fotograaf en journalist aan de slag om een krantenpagina te maken vol met ’hun’ nieuws. „Maar eigenlijk kan je jongeren moeilijk ergens naartoe trekken wat voor ouderen gemaakt is”, verklaart ED-internetredactrice Daniëlle Schilders de overstap van de oude vertrouwde papieren krant, naar internet. 
„Internet is wat dat betreft toch bereikbaarder voor de jeugd”, zegt Nieuwenkuiper. En het heeft ook veel voordelen: zo was de ruimte in de oude opzet ’beperkt’ tot een krantenpagina. Nu kunnen de leerlingen zoveel nieuwtjes, interviews, tekeningen en foto’s kwijt als ze maar willen. En nog een voordeeltje: iedereen die maar wil, kan kan via internet reageren op de weblog van de klas.
„En we willen de komende jaren kijken wat er nog meer mogelijk is met de weblog”,aldus Schilders.
Want wie weet komt er de mogelijkheid om filmpjes op de weblog te zetten, of wellicht komen er webcams te hangen in de deelnemende klas, zodat die via het internet gevolgd kan worden. Nieuwenkuiper: „Maar dat is voorlopig nog allemaal toekomstmuziek.

KIK ’nieuwe stijl’ loopt van november tot en met maart volgend jaar. In totaal doen 10 klassen mee, die elk een week de weblog vullen. Het thema is uiteraard ’nieuws’. De scholen krijgen in de loop van deze week allemaal een uitnodiging in de bus om weer mee te doen.
Helemaal overboord gaat de papieren krant trouwens niet. Op de redactie wordt de weblog gevolgd. En iedere klas die meedoet komt uiteindelijk met een stukje in de krant.

Dat dan weer wel.

(Foto Jurriaan Balke)

Posted by Eindhovens Dagblad on september 14, 2005 at 05:07 nm | Permalink | Reacties (0)

kikken bij ED

Een nieuwe KIKwedstrijd!
Tien klassen kunnen meedoen!

Hoezo nieuwe wedstrijd?

Dit wordt een digitale wedstrijd, helemaal via de internetsite van het Eindhovens Dagblad.
Bij deze site komt een weblog die 10 weken lang gevuld gaat worden door tien verschillende klassen. Iedere klas één week!

Wat is een weblog?

Een weblog is een interactief dagboek op internet.
Een lege bladzijde die je met je klas kunt vullen met teksten en foto's.
Zoveel als jullie zelf willen. Iedereen die naar jouw weblog kijkt
kan hierop reageren. Dat komt dan ook op de weblog te staan.
En die reactie kan ook door iedereen gelezen worden.

Waarover moet het gaan?

Het thema van de wedstrijd is NIEUWS!
Nieuws in de breedste zin van het woord. Je kunt via de weblog reageren op
actueel nieuws uit de krant of op tv. Maar ook je eigen nieuws schrijven bijvoorbeeld
groot nieuws over de wijk, de school of klein nieuws over wat de klas meemaakt, of een leerling zelf. Alles wat jullie bezig houdt - spannende, bijzondere, speciale, leuke, verdrietige, nare, lieve, enge of rare dingen - kunnen jullie kwijt op de weblog. Als het maar wel past binnen het thema NIEUWS. Het moet natuurlijk wel interessant zijn om te lezen en het mag ook prikkelen (voor het krijgen van reacties!)

Hoe doe je mee?

Geef je op door middel van de ingesloten antwoordkaart.
Vul deze helemaal in, alle informatie is belangrijk voor ons
Uit alle inzendingen worden 10 klassen geloot die mee kunnen doen.

En als je mee kunt doen?

Dan mag je met de hele klas een week (maandag t/m vrijdag) lang de weblog vullen met jullie nieuws, verhalen en foto's.

Maar het is toch een wedstrijd?

Jazeker!! Uit de tien klassen die meedoen wordt er door een jury (die bestaat uit allemaal journalisten) een winnende weblog gekozen. In april maakt het Eindhovens Dagblad een hele pagina in de krant over de winnende weblog en natuurlijk de klas die hem gemaakt heeft! En de hele klas krijgt ook een prijs…. We houden nog even geheim wat…..
Maar ook alle deelnemers aan de wedstrijd krijgen een leuke herinnering.

Ennuh,…wanneer?

De wedstrijd loopt vanaf half november t/m maart.
Uit die periode kun je in goed overleg een week uitkiezen. Natuurlijk houden we rekening met vakanties, citotoetsen, proefwerkweken etc.

En hoe zit het met de krant?

De journalisten van het Eindhovens Dagblad gaan alles volgen wat er op de weblog gebeurt. Over iedere klas die meedoet, komt er in de week dat de weblog gevuld wordt een artikel in de krant.
En er komt iedere week een speciaal weblogblokje op een vaste plek en dag in de krant met de naam van jullie school, klas en waar de weblog te vinden is.

Help! Hoe moet dat?

Het vullen van de weblog is niet moeilijk. Voor de leerkracht/docent van de tien klassen die mee mogen doen komt er een demonstratiemiddag. Daar leggen we alles heel duidelijk uit.
Ook komt er een instructiepagina op internet. En voor vragen en problemen zijn we altijd bereikbaar via internet maar ook de telefoon.

Posted by Eindhovens Dagblad on september 1, 2005 at 10:19 vm | Permalink | Reacties (0)