« Crisis | Main | Biebel »

Gerucht

Gele vlekken op bomen in het bosje aan de Neushoornstraat. Foto Rieks Holtkamp U kent dat spelletje vast wel. Een rij mensen moet elkaar een verhaal doorvertellen. Aan het slot wordt de laatste versie met de eerste vergeleken. Soms lijken die in het geheel niet meer op elkaar. Maar dit is een heel onschuldige variant van hoe een gerucht kan ontstaan.

Geruchten kunnen dodelijke gevolgen hebben. Zeker in samenlevingen die toch al onder spanning staan. De Indiase schrijver R.K. Narayan heeft de desastreuze uitwerking van zo'n gerucht ooit eens in een kort verhaal beschreven.

Als ik me goed herinner deed er in een Indiase stad het gerucht de ronde dat een hindoe of een moslim was vermoord. Binnen de kortste keren deed het gerucht als een wervelwind zijn verwoestende werk in de wijken waar moslims en hindoes woonden met duizenden doden als gevolg. Blinde razernij.

Internet is natuurlijk hét middel bij uitstek om geruchten te verspreiden of te laten ontstaan. Mensen die toch al gewend zijn om geen geloof te hechten aan officiële verklaringen van de gebeurtenissen -bijvoorbeeld de aanslag op het World Trade Center in New York -  zoeken hun toevlucht bij de informatie die hen het meest welkom is.

In de film A Mighty Heart, gebaseerd op de moord op Daniel Pearl, de journalist die werkte voor The Wallstreet Journal, vertelt een extremist, alsof het de ultieme waarheid is, dat 'alle 4000 joden die in het WTC werkten' op de dag van de aanslag allemaal vrij hadden genomen.

Conclusie de aanslag was een joods complot om de moslims (en de islam) in een kwaad daglicht te stellen. Dat soort geruchten doet in de Arabische wereld nog steeds de ronde, constateerde onlangs Thomas Friedman in zijn column in The New York Times.

Maar het gerucht waar ik zelf deze week op stuitte was minder heftig. In een bosje langs de Neushoornstraat in het Eindhovense stadsdeel Stratum waren  tinetallen bomen gemerkt met een gele vlek.

Al gauw deed in de buurt het gerucht de ronde dat de bomen zouden worden gekapt. Immers, waarom zou je bomen opeens een gele stip gaan geven?

Maar navraag bij de gemeente leerde dat sommige  bomen weliswaar gemerkt zijn, maar niet om te worden gekapt, maar om te worden ingetekend op een ontwerp. Dat dient als basis voor de renovatie van het Bonifaciuspark.

Blijkbaar was er via de bewonersvereniging al wel informatie gegeven, maar was die niet tot iedereen doorgedrongen. Sommigen hadden al geprobeerd de gele vlekken te verwijderen.

Een buurtbewoner stuurde de krant een bericht waarin hij een loflied op de schoonheid en tegelijk een treurzang aanhief over  de teloorgang  van het bosje aan de Neushoornstraat: er stonden niet alleen bomen, maar er huisden ook spechten, een uil, vlaamse gaaien, pimpelmeesjes, winterkoninkjes en eekhoorns.

Ze zullen wel niet van een gele stip worden voorzien om te worden ingetekend op het ontwerpplan. Maar het punt is gemaakt. Hoe onaanzienlijk het bosje er misschien ook uitziet, het is een waardevol stukje natuur in de stad.


 

Posted by Rieks Holtkamp on December 11, 2009 at 11:47 AM | Permalink

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d834242a3b53ef0120a74248fa970b

Listed below are links to weblogs that reference Gerucht:

Comments

The comments to this entry are closed.